неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6532 прочитания

    В кои сектори машините могат да заместят хората и в кои още не?

    Вижте какво показва анализ на консултантската компания McKinsey
    13 юли 2016, 14:28 a+ a- a

     

    Съвременните технологии могат да бъдат използвани за автоматизирането на 5% от професиите и на 45% от индивидуалните дейности. Това показва нов доклад на консултантската компания McKinsey.

    В него се посочва, че автоматизацията може да унищожи много малко професии напълно през следващото десетилетие. Но тя ще засегне дейности от почти всички професии в по-голяма или по-малка степен в зависимост от типа работа.

    Консултантската компания е анализирала над 2000 дейности в над 800 професии, като е използвала данни от федералното бюро по трудова статистика на САЩ, за да определи за кои дейности има най-голям риск от автоматизиране.

    Според доклада най-податливи на автоматизация са дейности в производството, хранителната промишленост и търговията на дребно. Най-малък риск има за дейности в секторите здравеопазване и образование.

    Рутинни задачи като опаковане на различни вещи или работа на монтажни линии са сред най-рисковите за автоматизиране дейности. Подобни задачи отнемат поне една пета от работното време на американците, сочат данните.

    Според доклада 59% от всички производствени дейности могат да бъдат автоматизирани. За оксиженистите, фрезистите и хората, работещи с поялници рискът се повишава до 90%.

    Най-голям риск (73%)  за автоматизиране според данните на McKinsey има за дейностите в хранително-вкусовата промишленост.

    По-трудни за автоматизиране са задачите на мениджмънта, включващи управление и развитие на хора, вземане на решения, планиране и креативна работа.

    Здравните работници също могат да са спокойни засега. Голяма част от работата им изисква директен контакт с пациенти и значителен опит. Според данните едва 13% от работата на зъболекарите би могла да бъде автоматизирана.

    Вижте как автоматизацията може да трансформира работата:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години