понеделник, 28 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8083 прочитания

  WomenWhoCode вече и с клон в България

  Организацията подкрепя жените с интерес в сферата на програмирането
  24 октомври 2016, 16:13 a+ a- a

  В България беше открит местен клон на международната нестопанска организация, подкрепяща жените с интерес в сферата на програмирането, WomenWhoCode (Жени, които пишат код). По време на събитието бяха представени и директорите на локалния клон на организацията Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria и Евелина Крумова, продуктов мениджър, VMware Bulgaria.

  WomenWhoCode (WWC) функционира изцяло на доброволни начала, като от 2011 година до сега под нейна егида са организирани над 4200 безплатни събития с техническа насоченост по целия свят, раздадени са повече от един милион щатски долара под формата на стипендии за образование и билети за технически конференции. Членовете на WWC са инвестирали над 50 000 часа в презентиране и обучение на технически теми, както и менторинг за развиване на лидерски умения.

  Българският клон на WomenWhoCode ще подкрепя целите на глобалната организация, които са свързани с насърчаване професионалното израстване на жените в ИТ чрез развиване на техните технически и лидерски умения, като в същото време работи за промяна на съществуващите стереотипи, че инженерството е мъжка професия.

  За целта местният клон ще организира ежемесечни безплатни събития за дамите с интерес в технологиите с участие на жени експерти в различни ИТ области. Първата инициатива ще се проведе на 24 ноември в офиса на VMware Bulgaria, като темата ще бъде свързана с Machine Learning. Събитието ще бъде обявено на страницата на организацията на WomenWhoCode и платформата Meet-up.

  Според статистика на Women Who Code все повече жени, заети в ИТ сферата, имат нужда от перспективи за развитие и ролеви модели на жени лидери в индустрията, за да бъдат по-успешни в работата си. Данните показват, че компаниите, които имат високо представителство на жени на изпълнителни и мениджмънт позиции постигат с 34% по-добра възвръщаемост на инвестициите сравнено с компании с ниско представителство на жени в управленския състав.

  Очаква се до 2020 година в ИТ в световен мащаб да бъдат създадени 1.4 милиона работни позиции за софтуерни инженери, но според прогнозите 1 милион от тях няма да могат да бъдат запълнени чрез традиционните канали за наемане на кадри.

  „VMware е глобален партньор на WomenWhoCode, като компанията ни е помогнала да бъдат разкрити клонове на организацията в Бангалор (Индия), Пекин (Китай) и Пало Алто (Калифорния). Сега това се случва и в България, където се намира и най-големият R&D център на VMware в Европа. Разнообразието в екипите на VMware винаги е било ключова съставка за успеха на компанията в световен мащаб. Убедена съм, че с тази инициатива ще създадем среда, в която все повече дами ще намерят вдъхновение и успешни модели за развитие в ИТ сферата“, каза Ваня Кирицова, старши мениджър информационен дизайн, VMware Bulgaria.

  „Недостигът на кадри е основното предизвикателство пред ИТ компаниите в България. Вярваме, че създаването на възможности за реализация и развитие на жените в технологичния сектор, ще помогне да променим тази негативна тенденция.“ сподели Диана Стефанова, управляващ директор, VMware Bulgaria.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  25 ноември 2022, 16:40
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  25 ноември 2022, 16:23
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  25 ноември 2022, 16:09
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 14:42
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023