сряда, 26 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7785 прочитания

  Мантрата на Джак Ма

  Вижте каква е бизнес философията на китайския гигант Alibaba
  05 май 2017, 17:26 a+ a- a

  Alibaba не е типично име за китайска компания. Точно както и нейният основател, Джак Ма, бивш учител по английски език, не е типичен корпоративен магнат. Въпреки това компанията, която Джак създава, е дом на най-големия виртуален търговски мол в света, който скоро ще изпревари Walmart по количество продадени стоки. 

  Може би най-известният урок на Джак се знае наизуст от всички служители на Alibaba, пише Дънкан Кларк в „Alibaba – империята, която Джак Ма изгради” (Locus Publishing), която наскоро излезе в България. И урокът е: „Клиентите на първо място, служителите на второ, акционерите на трето“. Това е философията на Alibaba.

  Клиентите и особено малките клиенти са на първо място в неговата мантра. На въпроса на журналиста Чарли Роуз дали вижда себе си като „апостол на малкия бизнес“ Джак се съгласява: „Аз вярвам силно. Това е моята религия“. Много малки бизнеси в Китай не просто използват уебсайтовете на Alibaba като маркетингов канал, а зависят изцяло от тях, за да съществуват. Джак винаги настоява по-голяма част от услугите да се предлагат безплатно.

  Служителите идват на второ място след клиентите, но умението да мотивира своя екип да преодолява препятствията е от критично значение за успеха на  Alibaba. Джо Цай без колебание ги описва като „последователи“, припомняйки си първото си впечатление от най-ранните служители на  Alibaba, датиращо от 1999, когато някои от тях вече са следвали Джак в продължение на години. Ма не обрисува трудностите в розови краски пред служителите си. Едно от любимите му послания към тях и същевременно елемент от комедийния му репертоар е: „Днес положението е тежко, утре ще бъде още по-тежко, а вдругиден ще е прекрасно. За съжаление повечето хора ще умрат утре вечер“. Целта на  Alibaba да оцелее в продължение на 120 години може да се вижда странна на хората извън компанията, но не и на служителите ѝ, особено на Aliren („хората на Ali”) - онези, които са в компанията в продължение на повече от три години. За тях това е общоприета част от фирмената култура. 

  Акционерите  са трети по приоритет в класацията на Джак, защото той отказва да бъде отклонен от големите си амбиции заради краткосрочна печалба. Обича да се шегува публично със своите акционери и инвеститори, което е начин да подобри репутацията си на необикновен работодател пред служителите си и обществеността. Когато през 2009 г. Цената на акциите на първия бизнес на  Alibaba, alibaba.com, започва да пада на фондовата борса, Джак кани служителите на компанията на събрание, организирано като рокконцерт: „Нека инвеститорите от Уолстрийт ни прокълнат, ако така искат!“.  Твърде типично поведение на изпълнителен директор на публично предлагана компания.

  Въпреки популистката риторика обаче Джак  периодично предоставя възможност на служителите и дългосрочните акционери – средно веднъж на четири години – да реализират печалба, като продадат акциите си. Инвеститорите, подкрепили  Alibaba в ранните години на компанията и останали с нея, биват щедро възнаградени, далеч повече от онези публични инвеститори, закупили акции след пиковата стойност на първичното им публично предлагане.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Хотел в Тенерифе под блокада заради коронавируса
  Италиански турист е дал положителна проба за заболяването
  преди 10 часа
  „България Ер“ анулира полетите си от/до Милано до 27 март
  Авиокомпанията налага мярката поради зачестилите случаи на коронавирус
  преди 14 часа
  Близо 6000 работодатели ще трябва да подадат нови справки за доходи за 2019 г.
  НАП информира персонално фирмите за допуснатите неточности, остават 3 дни за корекции
  преди 17 часа
  Великобритания започва издаването на сини паспорти от март 2020
  Старите червени паспорти ще останат валидни до изтичане на срока им
  преди 17 часа
  Revolut утрои оценката си до $5,5 млрд.
  Финтех компанията набра $500 млн. след нов кръг финансиране
  преди 18 часа
  Борсовите индекси се сринаха заради коронавируса
  Инвеститорите се насочват предимно към сигурни активи като злато и американски държавни ценни книжа