вторник, 07 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2160 прочитания

  Излиза продължението на „Гениалната приятелка“ от мистериозната Елена Феранте

  Според „Тайм” Елена Феранте е една от стоте най-влиятелни личности в света
  17 ноември 2017, 11:26 a+ a- a

  На 17 ноември 2017 на българския пазар излиза „Новото фамилно име“, книга 2 от неаполитанската тетралогия на мистериозната италианска писателка Елена Феранте, съобщават от издателство Colibri.

  „Новото фамилно име” е продължение на „Гениалната приятелка“ –  нюансиран епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през втората половина на миналия век.

  Елена и Лила са много повече от приятелки, животът на всяка от тях сякаш зависи и се развива като функция от живота на другата. Във втората част на тетралогията пътищата им обаче се разделят. Красивата Лила, надарена с необикновен ум и артистични заложби, се омъжва за богат собственик на магазин. Елена продължава обучението си и развива подчертан вкус към интелектуални занимания. Едната ще изживее бурна любов с привлекателния студент Нино, когото познават от малки. Другата ще се окаже талантлива писателка и ще публикува роман. Животът и на двете ще се промени завинаги в години на шеметни промени и непредотвратими душевни терзания.

  Елена Феранте вярва, че професионалната публичност на един писател ненужно отвлича вниманието от творбите му.  Общува с читателите си само чрез своите издатели, които се боят, че ако разкрият самоличността й, тя ще престане да пише.   Грижливо пазената анонимност не попречи на авторитетно издание като „Тайм” да я включи в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

  С основание я спрягат и като една от най-въздействащите италиански писателки, майстор на реалистичните психологически романи, т.нар. „трилъри за душата”, някои от които имат успешни филмови адаптации. Заради психологическата релефност на женските образи понякога сравняват Феранте с Вирджиния Улф, а прямотата и изчистеният стил я свързват с авторки като Симон дьо Бовоар. Българските читатели я познават от 2009 г., когато у нас излезе романът й „Дни на самота”.

   

   

   

   

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Почти 175 000 фирми у нас без дейност от началото на 2020
  След 20 дни се преустановява работата на сайтовете на Имотен регистър, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел
  преди 11 часа
  Дронове осветиха небето на Сеул с коронавирус послания (Видео)
  Около 300 дрона се включиха в шоуто с цел борба с Covid-19
  преди 11 часа
  Инвестициите в здравеопазване в Европа с 44% спад
  Новите европейски правила създават враждебна среда за чуждестранните инвеститори в здравеопазването
  преди 12 часа
  Туристи влизат в Гърция само през ГКПП „Кулата“
  Граничен пункт „Златоград“ е затворен и в двете посоки, останалите кпп-та пропускат само товарен трафик и сезонни работници
  преди 12 часа
  ЕК предоставя на CureVac 75 млн. евро за ваксина
  През юни компанията е започнала фаза 1 на клиничното изпитване на ваксина срещу Covid-19
  преди 13 часа
  Български екип е много близо до откриване на лекарство за коронавирус
  Става дума за противопаразитния препарат Ивермектин