събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2776 прочитания

    Горанов: Няма да има ново отлагане за въвеждането на наредбата за касовите апарати

    26 февруари 2019, 14:18 a+ a- a

     

    Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов проведоха среща с представители на бизнеса по повод наредбата за касовите апарати. "Постигнахме договорка срокът за прилагането на Наредбата за регистрациите на касовите апарати да се отложи със седем месеца за търговците, които използват системи за управление на продажбите", обяви Борисов.

    Срокът за въвеждане на новите изисквания на Наредба Н-18 от страна на фирмите, които използват СУПТО вместо 31 март, ще бъде 30 септември. Дотогава експерти на МФ/НАП и браншовите организации, членуващи в БСК, ще подготвят промени в някои текстове от Наредбата, които възпрепятстват възможността тя да бъде приложена, поради неясноти в дефинициите и/или поради противоречие с българското и европейското законодателство, както и със спецификата на отделни бизнес процеси.

    "Отлагането с повече от 7 месеца на по-сложната част от имплементацията на наредбата ще разреши напрежението между приходната администрация и бизнеса. Сигурен съм, че в следващите седмици ще намерим отговори, които стоят и притесняват бизнеса", каза Горанов.

    Горанов бе категоричен, че новите правила ще трябва да се прилагат, тъй като констатациите на приходната администрация са, че има огромен опит, независимо от ниската данъчна тежест, за злоупотреба с обороти.

    Според БСК, трябва да се търси баланс между мерките за изсветляване на оборотите и опасността от спад на реалните обороти, вследствие на прекомерни, неизпълними регулации.

    В хода на разговора премиерът Борисов предложи, паралелно на разговорите по промяна на Наредбата, да стартира работа между МФ, НАП и БСК за въвеждане на модерна, съвременна система за електронни фискални бележки, като алтернатива на касовите апарати. Министър-председателят предложи периодично (през 10-15 дни) да се провеждат срещи с негово участие, на които да се отчита напредъкът по промените в Наредбата, като се търсят решения на спорните (между МФ/НАП и бизнеса) въпроси.

    "Основната тревога, която изразяваха членовете на БСК, е по някои конкретни регламенти в наредбата. Получихме категорично и ясно съгласие да бъдат огледани прецизно едно към едно, и там където може да се намери по-добро решение, имаме увереността, че в диалог ще бъде постигнато", обяви председателят на БСК. Той подчерта, че членовете на камарата са се съгласили, че безкрайност в старта на наредбата не може да има.

    Министърът на финансите заяви, че няма да има ново отлагане на въвеждането на наредбата.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 16 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 16 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 17 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 19 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години