вторник, 07 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8004 прочитания

  Задава ли се криза? Банки плащат на клиенти да теглят кредити

  Ипотеките с отрицателни лихви стават все по-популярни
  19 август 2019, 13:38 a+ a- a

  Банка в Дания шокира света миналата седмица с новината, че ще плаща на клиентите си да теглят ипотечни кредити. Третата по големина датска банка Jyske Bank обяви, че ще предлага 10-годишни кредити при покупка на жилище с отрицателна лихва от 0.5%.

  Друг датски кредитор - Nordea Bank пък вече предлага 30-годишни ипотечни кредити с 0.5% годишна лихва.

  Новината може да е добра за датчаните, които искат да си купят жилище, но според анализатори това е тревожен сигнал за глобалната икономика.

  "Това е важен индикатор, че има нещо фундаментално сбъркано със световната икономика", подчерта Адам Поузън, президент на Peterson Institute for International Economics, цитиран от Washington Post.

  Опитът на централните банки да стимулират икономическия растеж чрез по-щедра парична политика започна да изкривява пазара, като тласна лихвените проценти към нулеви и отрицателни равнища най-вече в Европа, отбелязва Bloomberg. 

  Кредитните разходи са близки до нулата в много големи световни икономики. Това стимулира търсенето на ипотечни заеми и провокира яростна конкуренция сред кредиторите, пише още бизнес изданието.

  То предлага кратък преглед на лихвите по ипотечните заеми по света. Вижте:

  САЩ

  Средната лихвена стойност на 30-годишните американски ипотеки е 3.6% - най-ниска от ноември 2016. Това доведе до скок на търсенето на жилища, което повиши общият размер на ипотечния дълг до 9.41 трлн. долара през второто тримесечие, надхвърляйки достигнатия по времето на финансовата криза рекорд от 2008. Ипотечните брокери също се опитват да отговорят на търсенето: заявките за рефинансиране на ипотеките достигнаха тригодишен рекорд. Ползите за купувачите на жилища обаче не са толкова осезаеми в градове като Ню Йорк и Сан Франциско, защото бумът доведе до недостиг на достъпни жилища.

  Франция

  Лихвите по френските ипотечни заеми паднаха средно до 1.39% през юни според данни на Bank of France. Банковият сектор в страната е изключително конкурентен - много кредитори се надпреварват да привлекат клиентите с по-евтини оферти.

  Германия

  Лихвите по ипотечните заеми в Германия също достигнаха рекордно ниски нива тази година, като за средния 10-годишен заем те са под 1% в момента. Някои германски кредитори вече предлагат лихви в близост до 0.5%, по данни на Interhyp. Прогнозите са ипотечните лихви в страната да паднат до около нула процента.

  Великобритания

  Във Великобритания ипотечните лихви се задържат почти без промяна през тази година, въпреки понижението на кредитните разходи като цяло заради влошената икономическа перспектива на страната. Лихвеният процент по 2-годишните ипотеки загуби само 8 базови пункта от януари до юли.

  Унгария

  В Унгария кредитните разходи са сравнително високи, защото местните регулатори държат настрана почти всички длъжници от по-евтините, но не толкова сигурни заеми с плаващ лихвен процент. Фиксираната лихва по 10-годишните ипотеки в момента е около 5%.

  Гърция

  Ипотечните лихви в Гърция всъщност са се повишили заради държавните и корпоративни дългове. Средната стойност на плаващата лихва по жилищните заеми е била 3.08% през юни - ръст от 11 базови пункта в сравнение със същия период на миналата година. Многобройните проблемни кредити на гръцките банки ги карат да се въздържат да отпускат нови заеми, дори когато те са гарантирани с жилища.

  Хонконг

  Политическата криза в Хонконг, която охлажда кредитния апетит, доведе до ръст на ипотечните лихви. И HSBC Holdings и Standard Chartered са повишили лихвените си равнища с по 10 базови пункта до 2.48% през юли.

  Япония

  В Япония политиката на отрицателни лихвени проценти на Bank of Japan направи ипотечните заеми доста достъпни. 10-годишните ипотеки с фиксирана лихва могат да бъдат получени при 0.65%, а Sumitomo Mitsui Trust Bank предлага лихви от 0.53 процента. Това стимулира покупките на недвижими имоти и на цените в по-големите градове.

  Австралия

  Ипотечните лихви в страната са се понижили с около 40 базови пункта в резултат на намаляването на лихвените проценти от австралийската централна банка през юни и през юли. Средната стандартна плаваща лихва при четирите най-големи местни банки в момента е 4.94 процента.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  В Ню Йорк жертвите на COVID-19 вече надминаха загиналите в атаките на 11 септември
  Щатът отчете пореден рекорд на смъртни случаи от коронавирус
  преди 3 часа
  12 са последните положителни проби на COVID-19
  577 достигна броят на потвърдените случаи на коронавирус в България
  преди 4 часа
  Градският транспорт в София ще се движи с ново работно време
  Последните курсове на градските линиите ще приключват около 22:00 часа
  преди 6 часа
  Борис Джонсън в стабилно състояние, остава в интензивното
  Финансовият министър Риши Сунак ще поеме управлението на страната, ако и външният министър Доминик Рааб, който замества Джонсън, се разболее
  преди 7 часа
  Хидроксихлорохин и COVID-19: има ли доказателства, че помага?
  Светът започна да се запасява с лекарството. Учените обаче не са категорични, дали то помага в борбата с коронавируса