четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1902 прочитания

    ЕК ще предплати 2,7 млрд. евро на производители на ваксини срещу Covid-19

    Целта е да се гарантира бърз достъп до ваксини за държавите от ЕС и техните граждани
    17 юни 2020, 15:54 a+ a- a

    Европейската комисия представи стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ваксини срещу Covid-19. Ще бъдат подкрепени усилията на производители за разработване и осигуряването на ефективни ваксини в срок от 12 до 18 месеца, ако не и по-рано.

    За да се подкрепят дружествата при бързото разработване и производство на ваксина, ЕК ще сключи споразумения с отделни производители на ваксини от името на държавите членки. В замяна на правото да закупи определен брой ваксини в даден срок, Комисията ще финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини. Това ще стане под формата на предварителни споразумения за закупуване. Предоставеното финансиране ще се смята за авансово плащане за ваксините, които в действителност ще бъдат закупени от държавите от ЕС.

    Средствата ще бъдат осигурени чрез Инструмента за спешна подкрепа, чийто бюджет е 2,7 милиарда евро. Допълнителна подкрепа ще бъде предоставена чрез заеми от Европейската инвестиционна банка.

    При избора на ваксини, които да бъдат финансирани, ще се вземат предвид следните критерии: обоснованост на използвания научен подход и технология, бързина на изпълнението в необходимия мащаб, разходи, споделяне на риска, отговорност, обхват на различните технологии, контакт на ранен етап с регулаторните органи на ЕС, световна солидарност и капацитет за доставки чрез развитие на производствен капацитет в рамките на ЕС.

    Винаги има риск подпомогнатите потенциални ваксини да се окажат неизползваеми по време на клиничните изпитвания. Поради това настоящата стратегия е като застрахователна полица — част от рисковете за промишлеността се поемат от публичните органи в замяна на гаранцията за равен достъп до ваксина на добра цена за държавите от ЕС, ако такава ваксина бъде създадена.

    Заедно с държавите членки и Европейската агенция по лекарствата Комисията ще използва максимално гъвкавостта на действащата регулаторна рамка на ЕС, за да ускори разрешаването и предоставянето на успешни ваксини срещу COVID-19. Това включва ускорена процедура за разрешаване, гъвкавост по отношение на етикетирането и опаковането и предложение за предоставяне на временни дерогации от някои разпоредби на законодателството за ГМО, за да се ускорят клиничните изпитвания на ваксини срещу COVID-19 и лекарства, съдържащи генетично модифицирани организми.

    Дружествата, които разполагат с добра потенциална ваксина, за която предстоят или вече са започнали клинични изпитвания, се приканват да се свържат с Комисията.

    Световната кампания за поемане на ангажименти за борба с коронавируса доведе до събиране на 9,8 милиарда евро до края на май 2020. В момента тече вторият етап от кампанията в партньорство с организацията Global Citizen и други правителствени и неправителствени организации, който ще приключи със световна среща на върха за поемане на ангажименти за дарения на 27 юни.

    ЕК е готова да проучи с международните си партньори възможността значителен брой държави с високи доходи да обединят ресурсите си, за да резервират ваксини от дружествата за себе си и за държави с ниски и средни доходи. Държавите с високи доходи могат да действат като приобщаваща група от международни купувачи, като по този начин ускоряват разработването на безопасни и ефективни ваксини и гарантират максимален достъп до тях за всички нуждаещи се по света.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 9 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 11 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 12 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 14 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19