петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1672 прочитания

    ЕК се договори и с Moderna за покупка на ваксина срещу Covid-19

    Първоначално ще могат да бъдат закупени 80 милиона дози с вариант за закупуване на още толкова на по-късен етап
    25 август 2020, 10:07 a+ a- a

    Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството Moderna за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Moderna е петото дружество, с което Комисията приключи разговорите, след като това вече бе постигнато със Sanofi-GSK на 31 юли, с Johnson & Johnson на 13 август и с CureVac на 18 август, в допълнение към подписването на 14 август на предварително споразумение за закупуване с AstraZenec.

    Предвиденият договор с Moderna би дал възможност на всички държави членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави членки на ЕС, на 80 милиона дози (с вариант за закупуване на допълнителни 80 милиона дози), които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19.

    Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.

    Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: "След интензивни преговори Европейската комисия приключи разговорите с пето фармацевтично дружество, за да даде възможност за бърз достъп на европейските граждани до ваксина срещу коронавируса. Инвестираме в дружества, използващи различни технологии, за да увеличим шансовете си да разполагаме с ваксини, които са безопасни и ефективни. Разговорите с други дружества продължават, тъй като искаме да гарантираме, че ваксините бързо ще бъдат на разположение на пазара".

    Moderna е установено в САЩ дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК). Тази иРНК играе основна роля в биологията на човека, като пренася инструкции, указващи на клетките в тялото да произвеждат протеини, включителни такива, които може да предотвратят болестта или да ѝ противодействат.

    С приключилите днес проучвателни разговори се цели да се достигне до предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа, разполагащ със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 15 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 20 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 21 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 21 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам