вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  760 прочитания

  ЕК се договори и с Moderna за покупка на ваксина срещу Covid-19

  Първоначално ще могат да бъдат закупени 80 милиона дози с вариант за закупуване на още толкова на по-късен етап
  25 август 2020, 10:07 a+ a- a

  Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството Moderna за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19. Moderna е петото дружество, с което Комисията приключи разговорите, след като това вече бе постигнато със Sanofi-GSK на 31 юли, с Johnson & Johnson на 13 август и с CureVac на 18 август, в допълнение към подписването на 14 август на предварително споразумение за закупуване с AstraZenec.

  Предвиденият договор с Moderna би дал възможност на всички държави членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави. Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави членки на ЕС, на 80 милиона дози (с вариант за закупуване на допълнителни 80 милиона дози), които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19.

  Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.

  Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, заяви: "След интензивни преговори Европейската комисия приключи разговорите с пето фармацевтично дружество, за да даде възможност за бърз достъп на европейските граждани до ваксина срещу коронавируса. Инвестираме в дружества, използващи различни технологии, за да увеличим шансовете си да разполагаме с ваксини, които са безопасни и ефективни. Разговорите с други дружества продължават, тъй като искаме да гарантираме, че ваксините бързо ще бъдат на разположение на пазара".

  Moderna е установено в САЩ дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК). Тази иРНК играе основна роля в биологията на човека, като пренася инструкции, указващи на клетките в тялото да произвеждат протеини, включителни такива, които може да предотвратят болестта или да ѝ противодействат.

  С приключилите днес проучвателни разговори се цели да се достигне до предварително споразумение за закупуване, което да се финансира по линия на Инструмента за спешна подкрепа, разполагащ със средства, предназначени за създаването на портфейл от потенциални ваксини, които са с различни профили и се произвеждат от различни дружества.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 1 час
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР
  преди 3 часа