неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2157 прочитания

    Николов: Още една високотехнологична компания ще отвори офис в Бургас тази година

    Предстои също така дислоцииране на ИТ специалисти от Беларус, заяви кметът на морския град
    02 октомври 2020, 16:12 a+ a- a

    "20% на годишна база е средният растеж на българските компании от високотехнологичния сектор. Очакванията са тенденцията да се запази. Наше вътрешно допитване показа, че над 70% от компаниите имат положителни нагласи за 2021, договарят се с нови клиенти. Така че ние можем да помогнем за възстановяване на българската икономика, компенсирайки изоставането в други сектори", заяви в Бургас председателят на УС на AIBEST Илия Кръстев.

    Бургас е домакин на Годишната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която доскоро носеше името Българска аутсорсинг асоциация.

    Кметът на Бургас Димитър Николов благодари на ръководството и членовете на браншовата организация за ползотворното партньорство. "Негов плод са бургаската компютърна гимназия, четири ИТ академии, които предлагат обучение тук, както и откритите офиси на няколко големи компании от сектора", каза Николов.

    Той съобщи, че до края на годината още една компания от високотехнологичния сектор ще стъпи с офис и работници в Бургас. Предстои също така дислоцииране на ИТ специалисти от Беларус, които са избрали да живеят и работят тук.

    "Индустрията има нужда от локални центрове като Бургас. Смятам, че нашето партньорство тепърва ще се развива и дава плодове. Заедно с кмета ще положим усилия да привлечем и специалисти от други държави. Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата", допълни Илия Кръстев.

    В бургаската конференция днес участват над 200 души. Програмата й включва анализ на сектора на бизнес услугите с висока добавена стойност у нас и прогноза за отражението на глобалната пандемия върху него през 2020. Ще бъде начертана посоката за развитие на индустрията. В събитието участват представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.

    В рамките на форума ще бъдат връчени и годишните награди на AIBEST. Те ще отличат най-добре представилите се компании в страната, добрите практики в сектора, проактивността на местните власти и взаимовръзките между участниците в цялата бизнес екосистема, които допринасят за нейното развитие.

    Наградите ще бъдат връчени в 7 категории - "Работодател на годината", "ИТ (аутсорсинг) компания на годината", "Най-добра компания за аутсорсинг на бизнес процеси", "Иновация на годината", "Проект на годината", "Най-социално отговорна компания" и "Най-добра стратегия за устойчивост на бизнеса във време на криза".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19