събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1219 прочитания

    ЕК разреши употребата на ваксината на Johnson & Johnson

    След второто тримесечие на 2021 компанията трябва да достави в ЕС 200 млн. еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 млн. дози
    12 март 2021, 09:21 a+ a- a

    Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия за ваксината срещу COVID-19, разработена от Janssen Pharmaceutica, част от фармацевтичните дружества Janssen на Johnson & Johnson. Това е четвъртата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС.

    Разрешението, подкрепено от държавите членки, идва, след като Европейската агенция по лекарствата даде положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината.

    Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Ваксината на Janssen е четвъртата разрешена ваксина в набора от ваксини на ЕС и ще ни помогне да ускорим кампанията за ваксинация през второто тримесечие на 2021 г. Тя изисква само еднократна доза, което ни доближава с още една стъпка до постигането на колективната ни цел 70% от възрастните да бъдат ваксинирани до края на лятото".

    Стела Кириaкиду, еврокомисар по здравеопазването заяви: "Ваксина, изискваща еднократна доза, може да промени скоростта на ваксиниране. Навлизането на ваксината на Janssen на пазара гарантира, че вече имаме достъп до общо 1,8 милиарда дози одобрени ваксини от различни технологични платформи — това е от ключово значение за осигуряването на достъп до ваксинация в Европа и нашите международни партньори. Ще продължим да работим неуморно, за да подкрепяме производителите на ваксини и да гарантираме, че те доставят уточнените в нашите договори дози".

    Ваксината на Janssen ще се прилага в еднократна доза за лица на възраст от 18 и повече години за предотвратяване на COVID-19. Ваксината се основава на аденовирус — безвреден вирус, който изпраща „инструкции“ от вируса, причиняващ COVID-19. Това позволява на собствените клетки на организма да произведат белтъка, който е уникален за вируса на COVID-19. Имунната система на човека разпознава, че този уникален белтък не би трябвало да се намира в организма, и реагира, създавайки естествена защита срещу заразяване с COVID-19. Аденовирусът във ваксината не може да се възпроизвежда и не причинява заболяване.

    Преди да издаде разрешението за търговия при определени условия, основаващо се на положителното становище на Европейската агенция по лекарствата, Комисията провери всички елементи в подкрепа на разрешението за търговия и се консултира с държавите членки.

    ЕК одобри договора с Janssen на 8 октомври 2020. С разрешението за търговия при определени условия Janssen ще може да достави в ЕС от второто тримесечие на 2021 нататък 200 милиона еднократни дози от своята ваксина срещу COVID-19. Договорът позволява на държавите членки да закупят още 200 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 600-те милиона дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и 460-те милиона дози от ваксината на Moderna, както и 400-те милиона дози от AstraZeneca

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19