събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5026 прочитания

    Ръст на чуждите инвестиции у нас за полугодието

    Най-голям инвеститор остава Нидерландия
    15 август 2012, 14:19 a+ a- a

    Увеличение на чуждите вложения у нас отчита Българската народна банка (БНБ). Данните сочат, че преките инвестиции за първото полугодие са достигнали над 220 милиона евро при 63 милиона през същия период миналата година.

    Скокът обаче се дължи на привлечените през първото тримесечие на годината инвестиции в размер на над 470 милиона евро. През второто тримесечие е отчетен спад на чуждите вложения с над 250 милиона. Той се дължи на връщането на вътрешнофирмени заеми през периода. Все пак за юни БНБ отчита инвестиции от над 40 милиона евро.

    Инвестициите в дялов капитал за първите шест месеца възлизат на 422 милиона при над 115 милиона за същия период на 2011.

    Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти за периода възлизат на над 120 милиона при над 98 милиона за първото полугодие на миналата година.

    За първото полугодие българските компании са изплатили задължения към чуждестранните си собственици в размер на над 235 милиона евро. Върнатите заеми за същия период година по-рано са били над 289 милиона.

    Реинвестираната печалба за шестмесечието достига близо 35 милиона при над 45 милиона за същия период на предходната година.

    По държави, най-големите преки инвестиции в страната за първите шест месеца са на Нидерландия (163 млн. евро), Швейцария (122.5 млн. евро) и Русия (68.9 млн. евро).

    Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Германия (-284 млн. евро) и Великобритания (-77 млн. евро).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години