петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5081 прочитания

  Ръст на чуждите инвестиции у нас за полугодието

  Най-голям инвеститор остава Нидерландия
  15 август 2012, 14:19 a+ a- a

  Увеличение на чуждите вложения у нас отчита Българската народна банка (БНБ). Данните сочат, че преките инвестиции за първото полугодие са достигнали над 220 милиона евро при 63 милиона през същия период миналата година.

  Скокът обаче се дължи на привлечените през първото тримесечие на годината инвестиции в размер на над 470 милиона евро. През второто тримесечие е отчетен спад на чуждите вложения с над 250 милиона. Той се дължи на връщането на вътрешнофирмени заеми през периода. Все пак за юни БНБ отчита инвестиции от над 40 милиона евро.

  Инвестициите в дялов капитал за първите шест месеца възлизат на 422 милиона при над 115 милиона за същия период на 2011.

  Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти за периода възлизат на над 120 милиона при над 98 милиона за първото полугодие на миналата година.

  За първото полугодие българските компании са изплатили задължения към чуждестранните си собственици в размер на над 235 милиона евро. Върнатите заеми за същия период година по-рано са били над 289 милиона.

  Реинвестираната печалба за шестмесечието достига близо 35 милиона при над 45 милиона за същия период на предходната година.

  По държави, най-големите преки инвестиции в страната за първите шест месеца са на Нидерландия (163 млн. евро), Швейцария (122.5 млн. евро) и Русия (68.9 млн. евро).

  Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Германия (-284 млн. евро) и Великобритания (-77 млн. евро).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 11 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 12 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 15 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон