понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2257 прочитания

    Радев: 9 от 10 автомобила в Европа имат български компоненти

    80% от сензорите на автомобилите в Европа се произвеждат в България, заяви президентът
    02 юни 2022, 14:37 a+ a- a

     

    Автомобилният сектор е най-бързо развиващият се отрасъл в България и заема 10-12% от БВП на страната, като се очаква след 5 години да достигне около 20% от БВП на България. Автомобилният сектор създава 70 хил. работни места в страната, като в 9 от 10 автомобила, произведени в Европа, има вградени компоненти, произведени в България, а 80% от сензорите на автомобилите, продавани в Европа, се произвеждат от базирани в България мощности. Това заяви президентът Румен Радев, който откри в София международна конференция „Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022“.

    Конференцията, посветена на автомобилната индустрия, събира в София представители на сектора от Южна и Източна Европа. Бъдещето на автономните автомобили, дигитализация на производствените процеси и автомобилният софтуер са сред основните теми на форума.

    В изказването си на форума президентът припомни, че докато в Европа по време на пандемията се затваряха много производства и работни места, автомобилният сектор в България не само съхрани потенциала си, но и не загуби нито едно предприятие и нито един служител.

    Като основни проблеми, които среща автомобилната индустрия у нас, държавният глава открои законодателството, високото ниво на бюрокрация и нуждата от усъвършенстване на съпътстващата производството инфраструктура.

    Румен Радев открои и предприетите от институциите действия за насърчаване на инвеститорите, които носят добавена стойност за българската икономика и за развитието на индустриалните зони в България. Президентът се обърна към представителите на чуждестранния бизнес и ги насърчи да се възползват от стратегическото положение на страната ни, стабилните макроикономически показатели и висококвалифицирания човешки капитал, който е от ключово значение за постигането на успех.

    По думите му България е трета в света по брой на ИТ специалисти на глава от населението.

    „България със 7 млн. население се конкурира успешно и заема призови места заедно с водещи сили като САЩ, Русия, Китай във всички международни олимпиади по математика, информатика, лингвистика, химия, във всички природоматематически науки. Това е показател за устойчивост на инвестициите в България в бъдеще“, подчерта още в изказването си на форума държавният глава Румен Радев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата