петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3058 прочитания

  Българската Icanpreneur привлече €200 хил. от бизнес ангели

  Компанията създава SaaS платформа, представляваща глобален дигитален акселератор за технологични предприемачи
  21 юли 2022, 10:20 a+ a- a

  (л)Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова (Снимка: Icanpreneur)

  Icanpreneur, стартираща компания чиято мисия е значително да подобри шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи, привлече ангелско финансиране в размер на 200 хил. евро при оценка на компанията от 2,5 млн. евро. 

  Компанията създава SaaS (Software-as-a-Service) платформа, представляваща глобален дигитален акселератор, която дава възможност на начинаещи технологични предприемачи да преминат от идея, през инвестиция, до достигането на product/market fit (пазарно успешен продукт), чрез следване на доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси. Началният фокус на Icanpreneur е насочен към успешни професионалисти, които виждат технологичното предприемачество като следваща стъпка в тяхната кариера. Платформата ще им помогне да направят по-плавен преход към предприемачеството.

  „Предприемачеството, както предимно се практикува днес, разчита много на усет и късмет и процентът на успеваемост показва ясно това. Само 1 от 10 компании успява и обикновено провалът се случва преди да се достигне product/market fit. Нашата цел е да променим това и да предоставим последователни стъпки и задачи, които технологичните предприемачи ще могат да следват и изпълняват, така че да постигат систематичен успех, а не случаен,“ каза Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur.

  Инвестицията от€200 хил., която е първа външна инвестиция за компанията, е осигурена от едни от най-успешните и уважавани иноватори и предприемачи на българската IT екосистема, като Светозар Георгиев (съосновател на Telerik, Telerik Academy & Campus X), Михаил Стойчев & Георги Петров (съоснователи на SMSBump), Зоран Арсовски (основател на VertoDigital), Фарис Суайс (съосновател на Sentur), Георги Атанасов (Директор AR/VR в Progress), Емил Табаков (Старши Продуктов Мениджър в Coursera). Комбинацията от инвеститори с техния уникален експертен опит, продуктов опит, репутация и връзки обуславят този ангелски рунд като един от най-силните до този момент.

  „Удивително е колко много бизнес процеси са изключително улеснени и автоматизирани от софтуера днес. В същото време критичния път на една стартираща компания, от идея до product/market fit, все още живее в книги, статии и видеоклипове на TedEx. Ние сме тук за да променим това. Icanpreneur ще ръководи процеса за предприемачите, като им дава конкретни насоки спрямо текущия контекст, помагайки им да се съсредоточат върху иновациите и пазарното валидиране,“ каза Светозар Георгиев.

  Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на първоначалната версия на платформата. Досега компанията работи върху изчистване на визията, валидиране на основните идеи и успява да изгради много силен екип, изцяло с хора работили в Телерик – Веско Колев (основател и CEO), Кателина Бойкова (Главен Дизайн Директор), Кристиан Киров (Главен Технологичен Директор) и Андрей Младенов (Главен Директор Информационни Технологии). Всеки от тях има повече от 15 години опит в създаването на продукти и бизнес системи с голям мащаб и богато потребителско преживяване. 

  През следващите 6-12 месеца екипът ще работи за пускането на пазара на първата версия на платформата. Днес компанията обяви и своята програма, даваща ексклузивен достъп на 100 първи потребителя (Insiders Program), с чиято помощ ще бъде оформена бъдещата платформа. Програмата, както и платформата на Icanpreneur като цяло, се очаква да имат значителен положителен ефект върху локалната екосистема.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 6 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 7 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 9 часа
  преди 11 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията