сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1144 прочитания

  Тим Курт: Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство за компаниите в България

  България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, подчерта посланик Ирене Планк
  09 октомври 2023, 13:51 a+ a- a

  Недостигът на квалифицирана работна ръка е основно предизвикателство за много компании в България и в Европа. Това отбеляза Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), при откриването на конференцията на тема „Специалисти и таланти за устойчиво развитие на бизнеса“.

  По думите на Курт това потвърдждават и 66% от участниците в анкетата на Камарата сред нейните членове. Поради това Управителният съвет на Камарата е решил през 2023/24 да организира събития с фокус осигуряване на квалифицирани работници. Курт припомни и усилията на Камарата да повиши привлекателността на дуалното обучение. Няма съмнение, че работната среда се променя динамично и трябва да се адаптираме към нея, за да останем конкурентоспособни, отбеляза в заключение президентът на ГБИТК.

  Посланикът на Германия Ирене Планк посочи 3 аспекта по повод недостига на квалифицирана работна ръка. Тя обърна внимание на структурните промени по отношение на въгледобивните райони в България, като отбеляза инициативата на Камарата за организиране на посещение на баварска делегация в Стара Загора. Дипломатът подчерта, че България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, които в момента работят за гигафабриката на Tesla. Като пример тя посочи и Благоевград, където германската компания за протези Ottobock нае 300 души от затворената тютюнева фабрика и ги преквалифицира. Планк отбеляза и как дуалната система на обучение се отразява върху пазара на труса. Тя обърна внимание и на възможностите за активиране на неангажираната работна ръка във формалния пазар на труда, напр. ромските общности. Посланикът даде пример с Lidl, която успешно е приложила подобен модел.

  Искрен Ангелов, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерство на труда, подчерта, че "възникват нови работни места, част от съществуващите се променят, а друга част постепенно изчезват. Променят се и търсените от работодателите умения. Затова действията за повишаване на квалификацията и преквалификация на работната сила са ключова инвестиция за гарантиране на устойчивото развитие на бизнеса".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.