сряда, 15 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1180 прочитания

    Тим Курт: Недостигът на квалифицирани кадри е основно предизвикателство за компаниите в България

    България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, подчерта посланик Ирене Планк
    09 октомври 2023, 13:51 a+ a- a

    Недостигът на квалифицирана работна ръка е основно предизвикателство за много компании в България и в Европа. Това отбеляза Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), при откриването на конференцията на тема „Специалисти и таланти за устойчиво развитие на бизнеса“.

    По думите на Курт това потвърдждават и 66% от участниците в анкетата на Камарата сред нейните членове. Поради това Управителният съвет на Камарата е решил през 2023/24 да организира събития с фокус осигуряване на квалифицирани работници. Курт припомни и усилията на Камарата да повиши привлекателността на дуалното обучение. Няма съмнение, че работната среда се променя динамично и трябва да се адаптираме към нея, за да останем конкурентоспособни, отбеляза в заключение президентът на ГБИТК.

    Посланикът на Германия Ирене Планк посочи 3 аспекта по повод недостига на квалифицирана работна ръка. Тя обърна внимание на структурните промени по отношение на въгледобивните райони в България, като отбеляза инициативата на Камарата за организиране на посещение на баварска делегация в Стара Загора. Дипломатът подчерта, че България може да се възползва от опита на Германия относно въгледобивните региони и преквалификацията на заетите там, които в момента работят за гигафабриката на Tesla. Като пример тя посочи и Благоевград, където германската компания за протези Ottobock нае 300 души от затворената тютюнева фабрика и ги преквалифицира. Планк отбеляза и как дуалната система на обучение се отразява върху пазара на труса. Тя обърна внимание и на възможностите за активиране на неангажираната работна ръка във формалния пазар на труда, напр. ромските общности. Посланикът даде пример с Lidl, която успешно е приложила подобен модел.

    Искрен Ангелов, директор на дирекция "Политика на пазара на труда" в Министерство на труда, подчерта, че "възникват нови работни места, част от съществуващите се променят, а друга част постепенно изчезват. Променят се и търсените от работодателите умения. Затова действията за повишаване на квалификацията и преквалификация на работната сила са ключова инвестиция за гарантиране на устойчивото развитие на бизнеса".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 4 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 5 часа
    преди 6 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 7 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично