петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5099 прочитания

    БАУХ организира дискусия за бизнеса и образованието

    За целта на форума разказва Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора
    09 декември 2013, 09:49 a+ a- a

    Българска асоциация за управление на хора организира дискусионен форум, свързан с актуалната тематика за бизнеса и образованието.

    Форумът е посветен на иновациите, които все повече навлизат в ежедневната практика на бизнеса, и уменията, които кадрите на пазара на труда трябва да притежават, за да могат да ги прилагат и развиват.

    Събитието е отворено без такса участие, но изисква предварителна регистрация. Дискусията ще се проведе на 17 декември 2013, във ВУЗФ. Повече за събитието вижте тук

    Потърсихме Геновева Бакърджиева, изпълнителен директор на Българска асоциация за управление на хора, за да ни разкаже повече за форума и каква е целта му.


    Г-жо Бакърджиева, за разминаването на образованието и бизнеса се говори отдавна, вие като асоциация виждате различни компании от много индустрии. В кои сектори този проблем е най-осезаем?
    Ние нямаме собствено проучване на тази тема, така че не мога да използвам емпирични данни, но като че най-силно звучат оплакванията от ИТ сектора. Там най-ясно се усеща несъответствието между изключително динамично развиващите се технологии и невъзможността на консервативната образователна система да ги настигне.
    Това е и причината точно този сектор да бъде специално обект на панелна дискусия в предстоящия форум „Умения и иновации. Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето?”, който организираме на 17 декември. 

    Какво може да се направи в посока подобряване на ситуацията в България?
    Ясно е, че има да се прави много, е много време и възможности са пропуснати и трябва да се действа.
    Много се надявам от събитието на БАУХ да излязат конкретни идеи и мерки. Събираме на едно място представители от различните заинтересовани страни тъкмо за да се разгърне плодотворна дискусия. Целта е на следващ етап да се поемат и конкретни ангажименти, всеки на нивото, което би могъл да управлява или на което може да влияе.
    Много се надявам да успеем да надскочим темите за стажовете и директната финансова подкрепа и вместо това да мислим за по-систематизирани и обърнати към бъдещето концепции и формули, като например за цялостна система за управление на знанието, по-тясно и непосредствено обвързване на бизнеса с ученето, и то през целия живот. В същото време  със сигурност не бива да  се спре на нивото концепция и стратегия, което звучи прекрасно, но невинаги има реално покритие.

    Темата на организираната от БАУХ  дискусия е: „Как пазарът на труда се готви за предизвикателствата на бъдещето?”.  Кои ще са основните предизвикателства, за които бизнесът трябва да е готов?
    На форума ще дадем възможност най-вече на бизнеса да представи на различни нива (глобално, регионално и национално) уменията, които са му необходими, за да може да отговаря адекватно на нуждите на съвремието ни - бързоразвиващи се технологии, иновации и конкуренция.
    Аз няма да разкривам сега кои са точно тези предизвикателства - те ще бъдат очертани ясно в първата част от програмата на събитието.

    Къде ще поставите акцента на дискусията, която организирате? Кои ще са основните теми?
    Ще покажем резултати от няколко актуални изследвания за България и региона. От тях ще изведем конкретни предизвикателства пред най-динамично развиващия се сектор – този на информационните технологии. Той ще бъде в центъра на едночасова панелна дискусия, доколкото има своите много специфични особености.
    Ще бъдат споделени и две добри практики на сътрудничество - между компания и професионално училище и между компания и ВУЗ.
    Много иновативно, почти „извънземно“ звучи представянето на съвсем реално съществуваща у нас космическа програма.
    Добра дискусия би се получила, ако потвърдят участие поканените представители от образованието - средни училища, университети и МОН.
    Признавам си, че не успяхме да осъществим замислената програма на 100%. Гости от чужбина ни отказаха участие, може би заради времето, в което провеждаме конференцията – малко преди коледните празници. Но нищо – имаме готови идеи за следващо събитие!

    Кой и как може да се включи във форума?
    Голяма част от участниците са персонално поканени като представители на заинтересовани страни във връзката между бизнес и образование. Подбрахме ги след задълбочено проучване на всичко, което се прави по тази тема у нас през последните години.
    Достъпът до събитието обаче е свободен и безплатен и за други заинтересовани до запълване на местата в залата, след като се регистрират на сайта. Има и още едно условие – при регистрацията всеки  трябва да отговори на въпроса: „Какво означава неграмотност през 21 век?“ Получените отговори ще споделим и ще използваме в дискусиите.
    Ето едно от мненията, което лично на мен много ми допада: „Неграмотността на 21-ви век е нехайството за всички невероятни възможности за развитие, които светът ти предлага.“

    Защо решихте да организирате дискусия именно на тази тема и каква е целта на събитието?
    Началната точка, от която стартирахме организацията по това събитие, беше темата „Сближаване на бизнеса и образованието“.  Тема, много експлоатирана напоследък, по която Асоциацията за управление на хора също работи през годините. Точно нашата организация заедно с медиен партньор разработи и представи първите рейтинги на ВУЗ-овете през 2008-2010г.
    Всички обаче ясно осъзнаваме, че въпреки многото дискусии и събития, голям напредък и реални стъпки на сближаване няма. Знаем ясно позициите и аргументите на основните играчи.
    И започнахме да мислим с какво бихме могли да бъдем полезни ние, използвайки възможностите си на голяма, независима организация от мениджъри и специалисти, директно потърпевши от разминаването между бизнес и образование, но и отговорни за  неговото задълбочаване или за обръщане на тенденцията.
    Така стигнахме до идеята да стартираме с конкретна тема, в която по-активна страна да е бизнесът, изказващ своите нужди, но и поемащ ангажименти за  бъдещето. Решихме да се опитаме да помогнем за придобиване на ясна картина за нуждите и динамиката на бизнеса на различни нива. А след това да покажем добри практики на взаимодействие между фирми и образователни институции. Поискахме да бъдем позитивни и полезни. Това е!
    Оформяйки програмата на събитието, всъщност се водехме от желанието с него да поставим началото на поредица от активности, около които да формираме динамична и проактивна общност от хора и организации, които се вълнуват и искат да помагат на обществената дискусия за развитие на образованието и за сближаването му с реалния живот. От сега имаме много идеи за следващи стъпки и сме много благодарни на нашите спонсори и партньори, които осигуриха възможността подобно събитие да се състои, за да може то да е лесно достъпно за повече експерти и ентусиасти!

    Повече за предстоящия форум на Българската асоциация за управление на хора вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 17 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 20 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 21 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 23 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19