неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6006 прочитания

    Разкриха ли компаниите в България нови работни места през 2013?

    В кои сектори има разширяване и за хора с какви умения? Вижте какво показват наблюденията на ключови компании за подбор на специалисти
    19 декември 2013, 11:43 a+ a- a

    Случаите, в които компания търси служители, обикновено са или за запълване на дадена позиция, която съществува, но в момента поради някаква причина няма човек, който да изпълнява тази роля, или когато реши да разшири състава си. Разкриването на нови работни места е индикатор, че компанията се разширява, спечелила е нови клиенти, стартира нови проекти и съответно има необходимост от още служители.

    Обърнахме се към консултанти за подбор на специалисти, които имат поглед върху различни индустрии и компании, за да споделят дали през 2013 работодателите търсиха служители предимно за новоразкрити работни места или по-скоро за съществуващи такива. Вижте какво показват техните наблюдения - в кои сектори има разширяване и от хора с какви умения имат нужда.

    В  IT и BPO навлязоха нови компании, а вече присъстващите продължиха да развиват структурите си

    Ангел Маджаров
    Оперативен директор
    Talent Hunter

    Като цяло изминалата 2013 беше изключително динамична за IT и BPO секторите, в които разрастването на компаниите – съществуващи и нови, се случваше със засилени темпове. Навлязоха няколко нови компании, което логично доведе до отваряне на голям брой нови работни места в България. По-значимата тенденция е също така продължаващото развитие на вече присъстващите от години технологични компании, които през тази година интензивно продължиха да развиват структурите си тук, което доведе до отваряне на много нови работни места. Тази тенденция е по-скоро доказателство, че позитивната репутация на България в сферата на технологичната и BPO индустриите е оправдана, тъй като присъстващите компании продължават да се развиват тук. Както и в предишни години, в IT сектора най-голямо и сериозно беше търсенето на програмисти, което продължава да нараства и ще е все по-конкурентно  поради очакваното навлизане на нови играчи в сектора през идната година, а и отварянето на допълнителни нови работни места от съществуващите компании. Също така ИТ ролите свързани със системна администрация, администрация на бази данни и технически съпорт бяха в сферата на много търсените.
    Определен силен ръст виждаме и в BPO сектора, където работихме интензивно по много новосъздадени роли в компаниите и виждаме изостряне на конкуренцията за кандидатите, владеещи езици от европейските езикови групи – особено френски, немски, италиански и др. Конкурентните нива на заплащане, съпоставени с европейските, както и нивото на владеене на тези езици, продължават да влияят позитивно върху растежа в сектора.
    Докато тази година измина под знака на силен ръст на работните места в IT и BPO секторите, за съжаление, това беше тенденция само в тези сектори от икономиката, които са свързани с експорт или работа с чуждите пазари, докато в останалите сектори, които работят за националния пазар в България, включително и телеком сектора, се наблюдаваха основно свиване и съкращения на работни места.

    2013 беше петата поред година на криза за българския трудов пазар

    Георги К. Първанов - Регионален мениджър за България, Русия, Румъния, Балтийски Републики, Албания, Турция и Гърция
    Gi Group

    2013 беше петата поред година на криза за българския трудов пазар и се характеризираше с много малко нови играчи и инвеститори на пазара, рекордно висока безработица, задържане на нивата на заплащане, продължаваща вълна на емигриране на висококвалифицирани кадри и търсене на служители за съществуващи позиции, а не за нови такива,  в резултат на текучество, а не на разрастване на фирмите.

    Наред с откриването на нови позиции, продължихме да наблюдаваме и закриване на звена или роли в различните сектори

    Анна Вдовичина
    Старши Консултант
    AIMS Human Capital

    2013 можем да опишем като пъстроцветна година от гледна точка на портфолиото от проекти по подбор, които сме реализирали. Очаквано най-активни по линия на откриване на нови позиции през последните 12 месеца отново бяха компаниите в сектора на изнесените услуги (от типа BPO= Business Process Outsourcing и Shared Services). Тенденцията потвърдиха освен вече присъстващите на българския пазар играчи, които разширяваха звената си, но и няколкото ново-открити операции на утвърдени международни организации. Категориите „отворени позиции“ дадоха възможност за реализация не само на студенти и млади хора, в началото на кариерното си развитие, владеещи един или два западни езика, освен английски, но и на доказани професионалисти с опит в и/или извън България.
    Компаниите, опериращи в индустриите фармация, информационни технологии, бързооборотни стоки, услуги както в някои от производствените  сфери, също присъединяваха нови служители към екипите си, които може би в половината от случаите бяха по заместване,  а в останалите изцяло за новосъздадени звена/роли както на експертно, така и на ниво среден/топ мениджмънт, с отговорности не само за българския, но и за други пазари.
    Още по-сериозен акцент в кампаниите по подбор на фирмите през 2013 бяха и стажантските програми за привличане на таланти, вече организирани с прием на по-голям брой стажанти за по-дълъг период от време и с планирана програма за преминаване през различни структури на работодателя в и извън България.
    Наред с откриването на нови позиции, продължихме да наблюдаваме и закриване на звена или роли в различните сектори, което поддържа константата на завишения брой активно търсещи нови възможности професионалисти предимно на ниво среден и топ мениджмънт, идващи с опит на ключови позиции в международни компании в България и чужбина. За съжаление, за сериозен процент от тях изминалата година на неплодотворно търсене и сблъсък с ерозирали професионални стандарти и етика от страна на работодатели и агенции по подбор в процеса на изследване на кариерни възможности беше изпитание на духа и въпросителна за правилността на направения избор за професионална реализация в България.

    Фокусът беше предимно върху новооткрити работни места в компании, предлагащи софтуерни решения

    Силвия Лешина,
    General Manager
    Bulwork Bulgaria

    През изминалата 2013 година фокусът ни беше предимно върху търсенето на служители за новооткрити работни места в компании, предлагащи различни софтуерни решения. Имахме възможност да съдействаме на организации, които през тази година отвориха офиси в България и стартираха с първите си екипи тук. Позициите, които сме търсили най-активно през годината, бяха програмисти – стандартните профили - .Net, PHP, Java,, C++, системни анализатори и мениджъри проекти. Все по – активното използване на смартфони в различни направления, обуславя и все по-голямо търсене на разработчици на мобилни приложения за Android и iOS.
    Комуникацията ни с професионалисти в други направления дава информация за малко по-различна тенденция - предимно оптимизиране на работните места чрез обучение и преквалификация на вече налични специалисти, което дава добри възможности за вътрешнофирмено развитие на служителите. Гледаме реалистично и все пак умерено оптимистично, че новата година 2014 може да даде повече новооткрити работни места и нови перспективи за бизнеса у нас.

    През 2013  преобладаващо бе търсенето за съществуващи работни места

    Доц. д-р Драгомир Бояджиев
    Управляващ партньор
    DB Interconsult

    През 2013  преобладаващо бе търсенето за съществуващи работни места.  Същевременно  анализ на търсените позиции от наши клиенти през 2013 показва съотношение 60% новоразкрити работни места към 40% съществуващи. Основната причина е силно разрастване на дейността в определени сектори, разкриване на поделения извън София, реализация на нови бизнес проекти. 

    По-голяма част от подборите ни бяха за съществуващи работни места – мениджърски позиции, за които са се търсили кандидати с повече качества от титуляра

    Паулина Георгиева
    Управляващ директор
    Taurus Consultants

    По-голяма част от подборите, които „Таурус“ реализира през 2013, бяха за съществуващи работни места – мениджърски позиции, за които са се търсили кандидати с повече качества от титуляра до момента. Заявки е имало и поради вътрешни размествания или преструктурирания в компаниите, както и в резултат на напускане на настоящия мениджър. Имали сме подбори и за новооткрити позиции и това е било свързано с разрастване на бизнеса на клиентите, но те са по-малък обем в сравнение с подборите за съществуващи работни места.  Като цяло пазарът на труда беше неспокоен – има ръст на подборите в сравнение с миналата година, но причините не са планирани стратегически подбори от страна на HR в компаниите, а трескаво догонване или реакции на събитията.


    Близо половината от клиентите, с които сме работили, са компании, разкриващи офис и нови работни места

    Светослава Георгиева
    Управляващ директор
    Horizons Bulgaria
     
    Близо половината от клиентите, с които сме работили през тази година, са компании, разкриващи офис и нови работни места в България, или разширяващи екипите си тук. Това са компании предимно от ИТ и аутсорсинг индустрията.

    Продължава тенденцията най-търсените кадри за новоразкрити работни места да са инженери  и технически специалисти

    Красимира Янева
    Старши консултант ЧР
    SYNECTICA

     През 2013  много от компаниите, с които работихме, търсиха служители за новоразкрити работни места. Продължава и се задълбочава тенденцията от 2012 най-търсените кадри за новоразкрити работни места да са инженери  и технически специалисти,  като ясно се  очертава тенденция на постоянен недостиг на квалифициран и опитен персонал. Същевременно намалява търсенето на търговски специалисти както за нови работни позиции, така и за  съществуващи такива, което беше една от доминиращите тенденции през 2012. Запазва се търсенето на хора на високи ръководни позиции, като там основно се търсят опитни мениджъри за съществуващи работни места, които да подобрят действащите управленски практики и да подобрят резултатите на компаниите.
    За  да отговорят на изискванията на новите високотехнологични производства и поради липса на  опитни  технически специалисти, все повече компании се ориентират към  назначаване на  хора, които не притежават всички необходими умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място.


    Вижте какви са прогнозите за 2014 тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19