вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8011 прочитания

  Все повече компании в България идентифицират ключовите си служители и мислят как да ги задържат

  Мотивират ги основно чрез обучения и програми за развитие, интересни и предизвикателни проекти, признание и възможности за кариерно развитие, казва Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting
  01 октомври 2014, 10:50 a+ a- a

  Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting

  От 2002 компанията Consulteam Human Capital провежда проучване за нивата на възнагражденията в България. През 2011 групата компании Consulteam беше придобита от Gi Group и  втора година проучването за нивата на възнагражденията е от името на OD&M Consulting. В изследването за 2014 са участвали над 66 000 служители в 138 компании,  сред които 67% са международни и 33% български.

  Потърсихме Стела Димитрова – продуктов мениджър в OD&M Consulting, за да ни разкаже какви са тенденциите при възнагражденията през 2014 и какви са очакванията на компаниите за следващата година.  Г-жо Димитрова, можем ли най-после да кажем, че има раздвижване на нивата на възнагражденията в България или се наблюдава същата тенденция от последните години възнагражденията да се актуализират с 2 до 6%?
  Най-общо казано, тенденцията, която се наблюдава в последните вече 6 години, се запазва и през 2014. Увеличенията, които отчитаме през тази година, са в рамките между 3 и 5% за най-ниските оперативни нива в компанията. Това са служители без висока, в много случаи без никаква квалификация, които извършват оперативната работа. За професионалното ниво на специалисти, т.е. квалифицирания персонал от експерти, увеличенията са в диапазона между 3 и 6%. Този диапазон на увеличения е валиден и за служителите, които заемат мениджърски позиции.

  Какви основни тенденции можем да отчетем през 2014? Миналата година отчетохте увеличение на компании, които замразяват възнагражденията?
  В условията на икономическа и финансова криза компаниите логично се опитват да оптимизират разходите си. Това рефлектира върху намаляването на разходите за персонал, включително и бюджетите за възнаграждения.

  Основна цел става оцеляването им на пазара на труда и запазването на добрите и талантливи служители. Това води до тенденция, която все повече се наблюдава през последните години - идентифициране на ключови за компанията служители и тяхното задържане. 80% от компаниите, участвали в проучването, имат разработена политика в тази посока. Основните прийоми, които се използват за мотивиране на ключовия персонал, са обучения и програми за развитие, предоставяне на възможности за участие в интересни и предизвикателни проекти, признание и възможности за кариерно развитие.

  В ИТ и аутсорсинг сектора компаниите се разширяват и навлизат нови. Как това се отразява на нивата на възнагражденията?
  Очакваната тенденция в това отношение е възходът на компаниите в информационни технологии – тенденция, която продължава и се очаква да се запази и в бъдеще. Основна предпоставка за това е високото търсене на специфични висококвалифицирани експерти в тази индустрия.

  Какво наблюдавате в компаниите от ИТ сектора – налага ли се те да актуализират възнагражденията на всички служителите, или по-скоро по-високи заплати се предлагат на новите служители, които се привличат в компанията?
  Ако средните увеличения на заплатите за 2014 сред всички участвали компании са 4.5%, то на база ИТ компаниите средният процент е 6.5%. Данните потвърждават твърдението за развитие в привличането и задържането на висококвалифицирани специалисти в сферата на високите технологии.

  Миналата година тенденцията компаниите да освобождават хора и да наемат нови на по-ниски заплати беше актуална. Това продължава ли да се случва и ако да – в кои сектори?
  Това важи предимно за служителите на оперативно ниво – хората без висока, в много случаи без никаква квалификация, които извършват оперативната работа в производството или администрацията в една компания. Причините за това остават същите като в последните няколко години. Запазва се високият процент на безработица, най-вече сред неквалифицирания персонал. Работодателите нямат специфична целенасочена политика на задържане на това ниво персонал, защото понякога е по-рентабилно да обучат нови хора, отколкото да задържат обучени оперативни работници. Много хора, особено хора с ниска или без квалификация, се връщат от чужбина и търсят работа у нас, като така се подбива цената на работната сила. Текучеството – доброволно или принудително, е най-високо сред тези служители.

  Забелязвате ли връщане на социални придобивки и ако да – какво типично включват компаниите в пакетите и за какво ниво позиции се предлагат?
  Социалните придобивки винаги са били част от общото възнаграждение на служителя. Основните са:  доброволен пенсионен план – 82%; служебна кола – 76% (дава се предимно на мениджъри и търговци); ваучери за храна – 67%; лаптоп – 67%; допълнително животозастраховане – 61% и допълнителна медицинска осигуровка – 61%.

  Какво увеличение на възнагражденията залагат компаниите за следващата година?
  На този етап компаниите предвиждат като цяло увеличение средно от 3 до 5%. Тези очаквания са близки до тези през миналата година, когато средният процент беше малко над 4%. Не може да се каже, че компаниите с по-високи очаквания принадлежат към определени сектори. Въпрос е на фирмена политика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година