събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3301 прочитания

    Опасността от роботите се отлага

    „Десетилетия, ако не и векове” ни делят от момента, когато роботите ще превземат света, смятат експерти
    08 януари 2015, 15:27 a+ a- a

    Страховете, че роботите ще превземат работните ни места и ще се изправят срещу човечеството, са разбираеми, но неоснователни, най-малкото защото ние вече сме заобиколени от тях. Около това мнение се обединиха трима експерти по роботика, дрони и автономни коли в рамките на международното изложение по електроника в Лас Вегас.

    „Ние вече сме заобиколени от роботи – нашите съдомиялни, нашите перални машини и др.”, подчерта Крис Андерсън, главен изпълнителен директор на американската компания за дрони 3D Robotics, цитиран от Guardian.

    Представителят на BMW Вернер Хубер обясни, че много от автомобилите по пътищата ни също са вид роботи. По думите му „90% от инцидентите са причинени от хора, така че не трябва да се страхуваме от роботите, а от водачите”.

    Паоло Пирджаниан, главен технологичен директор в производителя на домашни роботи iRobot, посочи, че засега роботите могат да бъдат толкова унищожителни, колкото са програмирани да бъдат от хората. „Много далеч сме от времето, когато роботите ще могат да превземат света. Ще минат десетилетия, ако не и векове, за да стигнем до този етап”, коментира той.

    Повечето хора обаче са притеснени повече да не изгубят работата си от роботите, когато автоматизацията стане по-ефективна от гледна точка на разходи за бизнеса. Пирджаниан отхвърли и тези страхове. „Когато компютрите се появиха имаше страхове, че те ще ни изместят от работните ни места. Но се случи обратното. Компютрите създадоха работа. Същото ще се случи и с роботите. Те ще допринесат за ръста на икономиката”.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 21 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години