петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  34456 прочитания

  Как протича интервю за работа във „Вистеон”?

  Повече за процеса и какво би направило добро впечатление, разказва Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”
  23 март 2015, 16:34 a+ a- a

  „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства. „Вистеон” притежава 70% от Halla Visteon Climate Control Corp., която е вторият по големина световен доставчик на решения за терморегулиращи системи за превозни средства. Разполага с офиси и заводи в 31 страни.

  „Вистеон” създава, проектира и произвежда иновативни компоненти и системи за почти всички производители на автомобили в света. Корпоративните офиси на компанията са във Ван Бурен Тауншип (Мичиган, САЩ), Шанхай (Китай) и Челмсфорд (Великобритания). Приоритет в дейността на Visteon са иновационните концепции и решения за автомобилната индустрия. Сред клиентите на компанията са повечето известни производители на автомобили: Daimler, BMW, Peugeot, Renault, Ford Motor Company, General Motors Corporation, VW Group, Honda и много други.

  На българския автомобилен пазар Visteon присъства от 2001. В Софийския развоен център на компанията работят 550 служители по повече от 30 клиентски проекта. Инженерните специалисти в България са част от втория най-голям развоен център на компанията в подразделението за автомобилна електроника. Многобройни екипи разработват софтуер, хардуер и механика за топ 9/10 автомобили в света (табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др.).

  Какви специалисти най-често търси компанията и как протича една интервю за работа, разговаряхме с Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”.
   
   

  Колко и какъв тип специалисти работят в центъра на „Вистеон” в София?
  В инженерния център на Visteon в София работят 550 висококвалифицирани инженерни специалисти в областите – разработка на софтуер, хардуерен дизайн, механичен дизайн, продуктово тестване и валидация.

  Име: Вистеон Електроникс България ЕООД   
  Сектор: Автомобилна електроника и софтуер
  В България е от: 2001
  Брой служители глобално: 31 000
  Брой служители в България: 550
  Офис в България: гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 40, Европарк Билдинг

  Основна дейност:  „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Динамиката на подбора следи бизнес нуждите ни. Най-често от нови кадри се нуждаем в големите ни отдели – „Софтуерен инженеринг“ и „Системен инженеринг“ – програмисти и тестови инженери. Имаме и регулярни стажантски програми през годината.

  Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю и целият процес по подбор?
  При процеса на подбор оценяваме както технически компетенции, така и личностни качества – комуникация, работа в екип, мотивация, потенциал, лидерски компетенции, езикови умения.
  Подборът ни е организиран в зависимост от нивото на позицията. Стандартно за инженерните позиции с кандидатите организираме блок дискусия – техническо интервю с мениджър на отдел и интервю с отдел „Човешки ресурси“ в рамките на 3 часа. Целият ни процес е максимално опростен и цели ефективен и качествен подброр.

  Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
  Търсим мислещи хора с комплексни знания и умения. При младите колеги търсим най-вече логическо, алгоритмично мислене, потенциал, социални умения.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Страст към електрониката, новите технологии, нестандартно мислене.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Ще обърна въпроса – това, което прави добро впечатление, е, когато кандидатите идват на интервю с информация каква е компанията, с какво се занимава, лична мотивация.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Имаме ясно дефинирана структура на възнаграждение и нива на заплащане. Офертите за работа се базират на техническото представяне на кандидатите и професионалния опит по специалността.

  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  Имаме традиции в стажантските програми и сътрудничество с университетите. През последната година увеличихме броя на стажантите, като въведохме целогодишни стажантски програми. Така студентите могат да бъдат на пълна заетост през летните месеци, докато навлязат в работата. Впоследствие, при започване на учебните занятия продължават стажантската си програма при нас на гъвкав работен ден и в учебно време. През последната година около 70% от стажантите ни останаха на постоянна работа във Visteon. Най-голямото предизвикателство за младите хора е, че участват в реални проекти. Имат своите малки задачи за устройство, което ще влезе в автомобила. Имаме стажанти във всички отдели на компанията. Стажовете са платени. През пролетните месеци ще обявим и новата програма за 2015.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Обикновено голяма конкуренция имаме при подбор на административни кадри.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Тук бих поставила позициите, които са свързани с управление на хора на различни нива, т.к. тук освен професионалните компененции е важно и напасване с корпоративна култура, ценности на екипа.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Малко хора извън бранша знаят, че над 800 човека през годините са се включили в международни разработки за топ 9/10 автомобилни производители в света.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  Това, което правим, е уникално и интересно – съчетава високи технологии и автомобилна индустрия на бъдещето.
  Младите хора имат възможност да работят в мултинационални екипи, да обменят експертиза и опит с колеги Германия, Япония, Китай, Индия, Франция, САЩ, Англия, Мексико. Visteon България има почетно място на Глобален технологичен център.
  Работим за брандиране на работодетелската марка в посока да бъдем припознати като компания на знанието и технологиите, но също и компания със социален фокус. Тук включвам както различни продобивки, които осигуряваме на служителите си, програма Work-live balance, така и програми за развитие (разполагаме с вътрешен тренинг център), доброволчески каузи, екипни събития. Това дава специфичен облик на Центъра в София, без значение от корпоративния бранд.

  ВИДЕО за компанията като работодател вижте в профила на Вистеон Електроникс България в Jobs.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Трябва да сме сигурни, че инфлацията ще остане ниска, заяви Андрю Бейли
  преди 18 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 18 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 20 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 23 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS