събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  33971 прочитания

  Как протича интервю за работа във „Вистеон”?

  Повече за процеса и какво би направило добро впечатление, разказва Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”
  23 март 2015, 16:34 a+ a- a

  „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства. „Вистеон” притежава 70% от Halla Visteon Climate Control Corp., която е вторият по големина световен доставчик на решения за терморегулиращи системи за превозни средства. Разполага с офиси и заводи в 31 страни.

  „Вистеон” създава, проектира и произвежда иновативни компоненти и системи за почти всички производители на автомобили в света. Корпоративните офиси на компанията са във Ван Бурен Тауншип (Мичиган, САЩ), Шанхай (Китай) и Челмсфорд (Великобритания). Приоритет в дейността на Visteon са иновационните концепции и решения за автомобилната индустрия. Сред клиентите на компанията са повечето известни производители на автомобили: Daimler, BMW, Peugeot, Renault, Ford Motor Company, General Motors Corporation, VW Group, Honda и много други.

  На българския автомобилен пазар Visteon присъства от 2001. В Софийския развоен център на компанията работят 550 служители по повече от 30 клиентски проекта. Инженерните специалисти в България са част от втория най-голям развоен център на компанията в подразделението за автомобилна електроника. Многобройни екипи разработват софтуер, хардуер и механика за топ 9/10 автомобили в света (табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др.).

  Какви специалисти най-често търси компанията и как протича една интервю за работа, разговаряхме с Мариана Димитрова - HR Manager на „Вистеон Електроникс България”.
   
   

  Колко и какъв тип специалисти работят в центъра на „Вистеон” в София?
  В инженерния център на Visteon в София работят 550 висококвалифицирани инженерни специалисти в областите – разработка на софтуер, хардуерен дизайн, механичен дизайн, продуктово тестване и валидация.

  Име: Вистеон Електроникс България ЕООД   
  Сектор: Автомобилна електроника и софтуер
  В България е от: 2001
  Брой служители глобално: 31 000
  Брой служители в България: 550
  Офис в България: гр. София, бул. „Цариградско шосе“ 40, Европарк Билдинг

  Основна дейност:  „Вистеон” е глобален доставчик за автомобилната индустрия с два бързоразвиващи се основни бизнеса: електроника за автомобили и системи за терморегулиране на превозни средства.

  Какви хора най-често търсите, за какви позиции?
  Динамиката на подбора следи бизнес нуждите ни. Най-често от нови кадри се нуждаем в големите ни отдели – „Софтуерен инженеринг“ и „Системен инженеринг“ – програмисти и тестови инженери. Имаме и регулярни стажантски програми през годината.

  Как протича типично процесът по подбор - колко интервюта провеждате и с кои мениджъри от компанията кандидатите най-вероятно ще се видят? Колко време продължава едно интервю и целият процес по подбор?
  При процеса на подбор оценяваме както технически компетенции, така и личностни качества – комуникация, работа в екип, мотивация, потенциал, лидерски компетенции, езикови умения.
  Подборът ни е организиран в зависимост от нивото на позицията. Стандартно за инженерните позиции с кандидатите организираме блок дискусия – техническо интервю с мениджър на отдел и интервю с отдел „Човешки ресурси“ в рамките на 3 часа. Целият ни процес е максимално опростен и цели ефективен и качествен подброр.

  Какво да очакват кандидатите на едно интервю?
  Търсим мислещи хора с комплексни знания и умения. При младите колеги търсим най-вече логическо, алгоритмично мислене, потенциал, социални умения.

  Какво бихте искали да видите в кандидатите по време на интервю? Какво би ви направило добро впечатление?
  Страст към електрониката, новите технологии, нестандартно мислене.

  Какво би ви направило лошо впечатление на интервю?
  Ще обърна въпроса – това, което прави добро впечатление, е, когато кандидатите идват на интервю с информация каква е компанията, с какво се занимава, лична мотивация.

  На кой етап се обсъжда въпросът за възнаграждението и имате ли практика да искате от кандидатите сами да дефинират очакванията си?
  Имаме ясно дефинирана структура на възнаграждение и нива на заплащане. Офертите за работа се базират на техническото представяне на кандидатите и професионалния опит по специалността.

  Имате ли стажантски програми? Ако да – кога стартират и какви са условията?
  Имаме традиции в стажантските програми и сътрудничество с университетите. През последната година увеличихме броя на стажантите, като въведохме целогодишни стажантски програми. Така студентите могат да бъдат на пълна заетост през летните месеци, докато навлязат в работата. Впоследствие, при започване на учебните занятия продължават стажантската си програма при нас на гъвкав работен ден и в учебно време. През последната година около 70% от стажантите ни останаха на постоянна работа във Visteon. Най-голямото предизвикателство за младите хора е, че участват в реални проекти. Имат своите малки задачи за устройство, което ще влезе в автомобила. Имаме стажанти във всички отдели на компанията. Стажовете са платени. През пролетните месеци ще обявим и новата програма за 2015.

  За кои позиции конкуренцията е най-голяма и колко човека типично се конкурират за едно място?
  Обикновено голяма конкуренция имаме при подбор на административни кадри.

  За кои позиции е най-трудно да откриете подходящите хора?
  Тук бих поставила позициите, които са свързани с управление на хора на различни нива, т.к. тук освен професионалните компененции е важно и напасване с корпоративна култура, ценности на екипа.

  Какво не знаят кандидатите за компанията, а е важно да знаят според Вас?
  Малко хора извън бранша знаят, че над 800 човека през годините са се включили в международни разработки за топ 9/10 автомобилни производители в света.

  С какво най-вече се отличавате от останалите компании и привличате кандидатите като работодател?
  Това, което правим, е уникално и интересно – съчетава високи технологии и автомобилна индустрия на бъдещето.
  Младите хора имат възможност да работят в мултинационални екипи, да обменят експертиза и опит с колеги Германия, Япония, Китай, Индия, Франция, САЩ, Англия, Мексико. Visteon България има почетно място на Глобален технологичен център.
  Работим за брандиране на работодетелската марка в посока да бъдем припознати като компания на знанието и технологиите, но също и компания със социален фокус. Тук включвам както различни продобивки, които осигуряваме на служителите си, програма Work-live balance, така и програми за развитие (разполагаме с вътрешен тренинг център), доброволчески каузи, екипни събития. Това дава специфичен облик на Центъра в София, без значение от корпоративния бранд.

  ВИДЕО за компанията като работодател вижте в профила на Вистеон Електроникс България в Jobs.bg тук

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията