понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    49199 прочитания

    Как да направим труден избор?

    Защо не трябва да страдаме, а да се радваме, когато сме изправени пред труден избор? Вижте гледната точка на философа Рут Чанг
    01 август 2016, 15:54 a+ a- a

    Всеки от нас се изправя пред трудни избори в живота си. Каква кариера да избере, с кого да сключи брак, дали да има деца...? Но малцина осъзнават какво всъщност означава трудният избор и каква е неговата роля в живота ни. Защото именно трудните избори са тези, които ни превръщат в човека, който сме, казва философът Рут Чанг в лекция за TED. 

    Какво всъщност означава труден избор?

    Според Чанг това, което прави един избор труден, е съотношението на възможностите. При всеки лесен избор едната възможност е по-добра от другата. При трудния едната възможност е по-добра в определени отношения, другата – в други, но нито една не е по-добра като цяло.

    И малките избори могат да бъдат трудни 

    Не бива да мислим, че всички трудни избори са големи, обръща внимание Чанг. Те могат да се отнасят и за избора ни какво да закусим. Дори и малките избори могат да бъдат изключително трудни, но в крайна сметка избираме нещо и закусваме. Осъзнаването на това прави големия труден избор по-лесно осъществим и в крайна сметка може и да не е толкова трудно да решим дали да запазим работата си или да започнем нова кариера в провинцията например. 

    Трудността е в измеримостта 

    Светът на ценностите е различен от света на науката. И ако можем лесно да сравним теглото на два куфара, то сравнението между две професии може да се окаже изключително трудно. 

    За разлика от физическия свят, ценностите не могат да се измерят с реални числа. При труден избор възможностите са на едно ниво. Те са в една и съща ценностна категория, бидейки същевременно коренно различни като тип ценности. Ето защо изборът е труден. Но разбирането на трудния избор по този начин разкрива нещо ценно за нас. 

    Всеки от нас притежава сила да създава причини. Представете си свят, в който всеки избор, пред който се изправяте, е лесен. Т.е. винаги има по-добра алтернатива. Тогава, ако сте рационални, логично би било да избирате винаги нея. Но свят, в който всеки избор е лесен, би ни подчинил на външните причини. Вместо това, при един труден избор срещаме възможности и сами си създаваме причини да изберем дадено хоби, работа или къща. 

    Трудните избори са тези, които ни помагат да станем такива, каквито сме, а не такива, каквито светът ни диктува 

    Именно в полето на трудния избор можем да упражним нашата власт. Властта да създадем причини за себе си. Когато сме изправени пред труден избор, ние можем да постигнем нещо наистина забележително. 

    Защото това е наш избор и не е диктуван от причини, които са даденост, а от причини, които ние сами създаваме. И така ставаме автори на собствения си живот. Превръщаме ме се в това, което наистина сме.

    Така че когато сме изправени пред труден избор, „не бива да си блъскаме главата в стената“, опитвайки се да преценим коя възможност е по-добра, съветва Чанг. Няма по-добра възможност. Вместо да търсим причините навън, ние трябва да ги потърсим в себе си и да се запитаме кои искаме да бъдем. Това, което правим при труден избор, зависи изцяло от нас. Хората, които не упражняват личната си власт при труден избор, са хора без цел. Те позволяват на света да напише историята им, вместо тях самите. Вижте видеото (от бутона долу вдясно може да заредите субтитри на български език):  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 4 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 5 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 6 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България