петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7793 прочитания

    Разруши ли цифровата епоха човешката връзка?

    Вижте какво казва основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб в книгата си „Четвъртата индустриална революция“
    02 ноември 2016, 17:01 a+ a- a

    Колкото по-цифров и високотехнологичен става светът, толкова по-голяма е потребността ни да усещаме човешкото у себе си, подхранвано от близките ни отношения и социални взаимодействия. Събуждат се все повече опасения, че докато Четвъртата индустриална революция задълбочава индивидуалните ни и колективни отношения с технологията, това може да повлияе негативно на нашите социални умения и способност да изпитваме емпатия, казва Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум, в книгата си „Четвъртата индустриална революция“ (ИК „Хермес“).

    Вече виждаме как това се случва. Едно проучване от 2010, извършено от изследователски екип на университета в Мичиган, установи спад от 40% в чувството на емпатия сред студенти  (в сравнение с техните колеги преди 20 или 30 години), като основно този спад е възникнал след 2000. 

    Постоянно свързани

    Според Шери Търкъл от Масачузетския технологичен институт 44% от днешните тийнейджъри никога не прекъсват връзката си с електронните устройства, дори докато спортуват или докато се хранят със семейството или с приятели. Тъй като личните разговори лице в лице все повече се изтласкват от „общуването“ онлайн, има опасения, че младежите от цяло едно поколение, напълно погълнати от социалните мрежи, вече изпитва огромни затруднения да изслушват човека отсреща, да осъществяват контакт с очи или да разчитат езика на тялото.

    Отношенията ни с мобилните технологии са добър пример в това отношение, отбелязва Шваб. Фактът, че постоянно сме „свързани“, може да ни лиши от едно от най-важните удоволствия: да си дадем време за малко почивка, размишление и провеждане на съдържателен разговор, който не е подпомогнат от технологиите и социалните мрежи. 

    Как „цифровият океан“ влияе на паметта и вземането на решения? 

    Николас Кар, който пише по теми, свързани с технологията и културата, твърди, че колкото повече време прекарваме потопени в „цифровия океан“, толкова по-плитки стават нашите познавателни способности поради факта, че сме престанали да упражняваме контрол върху своето внимание.: „Интернет по самия си замисъл е една „разсейваща“ система, една машина, специално предназначена да отклонява вниманието ни. Честите откъсвания на вниманието „разпръсват“ мислите ни, отслабват паметта и ни карат да се чувстваме напрегнати и неспокойни. Колкото по-сложна е веригата на мислите, с които сме ангажирани, толкова повече ни вреди такова отвличане на вниманието“.

    Още през 1971 Хърбърт Саймън, който спечели Нобелова награда за икономика през 1978, предупреди, че „изобилната информация води до оскъдно внимание“. Ситуацията се е влошила още повече днес – и особено за хората, натоварени да вземат решения, които сякаш са претоварени с твърде много „разни задачи“, погълнати от вълната информация, непрекъснато на „пълни обороти“ и в постоянен стрес. „В една епоха на светкавична скорост нищо не може да бъде по-вълнуващо от това да забавиш темпото“ - пише авторът на пътеписи Пико Иер. - В една епоха на непрестанно отклонение на вниманието нищо не представлява такъв лукс, като да се съсредоточиш. В една епоха на постоянно движение нищо не е толкова наложително, колкото да седнеш спокойно и да помълчиш.

    Нашият мозък, ангажиран от всички електронни инструменти, които ни държат свързани 24 часа в денонощието, рискува да се превърне в машина, която не спира нито за секунда, поставяйки ни в ситуация на постоянна полуистерия. 

    Клаус Шваб отбелязва, че съвсем не са рядко разговорите му с хора на важни ръководни позиции, които казват, че вече не разполагат с нужното време да спрат за миг и да поразсъждават, камо ли да се насладят на лукса да прочетат дори кратка статия, без да бъдат прекъсвани. Натоварените да вземат решения от всички краища на глобалното общество, изглежда, са в състояние на все по-голямо изтощение, залети до шия от множество състезаващи се помежду си искания, което ги хвърля в усещане за безсилие, после примиреност, а понякога и пълно отчаяние. В новата ни цифрова епоха наистина е трудно да се върнем назад, макар че според основателя на Световния икономически форум не е невъзможно.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19