вторник, 19 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  934 прочитания

  HR в AI време

  Как изкуственият интелект ще трансформира начина, по който се набира, задържа и оценява персонал?
  06 ноември 2019, 10:14 a+ a- a

   

  Идеята, че до 2050 машините ще ни изместят от работните ни места, е твърде опростена. Ако погледнем по-отблизо как изкуственият интелект ще засегне HR отдела, включително при набирането на персонал и мониторинга на представянето на служителите, ще ни се разкрие една по-комплексна картина, пише Financial Times в статия, част от специален доклад за това как ще живеем през 2050.

  Преглеждането на CV-та и мотивационни писма, както и провеждането на интервюта, ще бъде заместено от базирана на AI оценка на кандидата. Търсещите работа ще бъдат пресявани от алгоритми. Софтуер за рачитане на емоциите на лицето ще тества креативността и способоностите ни за решаване на проблеми, както и реакциите ни при стрес.

  Машините ще променят и типа работни места, за които хората ще кандидатстват. "По-вероятно е автоматизацията да промени радикално какво ще работят хората, отколкото да ги измести напълно", отбелязва Ксения Желтукова, директор в Nesta, британска фондация за иновации.

  След като изкуственият интелект поеме рутинините технически задачи, добрите социални умения ще станат особено търсени, сочи проучване на Nesta.

  "Типът умения, които работодателите ще търсят, ще се промени, като ще се отдава голямо значение на междуличностните и когнитивните умения, креативността и умението да се решават проблеми", посочва Желтукова. "HR екипите ще трябва да адаптират методите си, за да идентифицират и тестват тези умения, които трудно се намират".

  И макар да се смяташе, че професии с ниска квалификация, вкюлчително в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, са заплашени от автоматизацията, то те все още са важна част от икономиката и вероятно ще останат така и в бъдеще. 

  "Може да възникнат изцяло нови професии, които не са съществували досега - от дизайнер immersive experience (бел. ред.: изживяване, в което се потапяш), до специалист зелено строителство", отбелязва Желтукова.

  Алгоритмите ще дадат също безпрецедентна възможност на шефовете да следят и измерват продуктиввността на служителите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Премиерът заяви, че предложението за болничните няма да се внася
  Проблемът с фалшивите болнични ще бъде разгледан в рамките Националния съвет за тристранно сътрудничество
  преди 2 часа
  Калифорния прекратява покупката на автомобили от GM, Toyota и Fiat Chrysler
  Щатът се бори с президентската администрация за правото сам да определя нивото на вредни емисии, което да спазва
  преди 3 часа
  Япония одобри търговско споразумение със САЩ
  Предстои допълнително договаряне за премахване митата върху японските автомобили и частите за тях
  преди 4 часа
  Европейските институции се споразумяха за бюджета на ЕС за 2020
  Той възлиза на €322 милиарда и трябва да бъде гласуван от ЕП в рамките на 14 дни
  преди 22 часа
  Издръжката на 4-членно семейство възлиза на 2472 лв.
  За София тя е с над 30% по-висока, показва редовният анализ на КНСБ