вторник, 12 ноември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  743 прочитания

  HR в AI време

  Как изкуственият интелект ще трансформира начина, по който се набира, задържа и оценява персонал?
  06 ноември 2019, 10:14 a+ a- a

   

  Идеята, че до 2050 машините ще ни изместят от работните ни места, е твърде опростена. Ако погледнем по-отблизо как изкуственият интелект ще засегне HR отдела, включително при набирането на персонал и мониторинга на представянето на служителите, ще ни се разкрие една по-комплексна картина, пише Financial Times в статия, част от специален доклад за това как ще живеем през 2050.

  Преглеждането на CV-та и мотивационни писма, както и провеждането на интервюта, ще бъде заместено от базирана на AI оценка на кандидата. Търсещите работа ще бъдат пресявани от алгоритми. Софтуер за рачитане на емоциите на лицето ще тества креативността и способоностите ни за решаване на проблеми, както и реакциите ни при стрес.

  Машините ще променят и типа работни места, за които хората ще кандидатстват. "По-вероятно е автоматизацията да промени радикално какво ще работят хората, отколкото да ги измести напълно", отбелязва Ксения Желтукова, директор в Nesta, британска фондация за иновации.

  След като изкуственият интелект поеме рутинините технически задачи, добрите социални умения ще станат особено търсени, сочи проучване на Nesta.

  "Типът умения, които работодателите ще търсят, ще се промени, като ще се отдава голямо значение на междуличностните и когнитивните умения, креативността и умението да се решават проблеми", посочва Желтукова. "HR екипите ще трябва да адаптират методите си, за да идентифицират и тестват тези умения, които трудно се намират".

  И макар да се смяташе, че професии с ниска квалификация, вкюлчително в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, са заплашени от автоматизацията, то те все още са важна част от икономиката и вероятно ще останат така и в бъдеще. 

  "Може да възникнат изцяло нови професии, които не са съществували досега - от дизайнер immersive experience (бел. ред.: изживяване, в което се потапяш), до специалист зелено строителство", отбелязва Желтукова.

  Алгоритмите ще дадат също безпрецедентна възможност на шефовете да следят и измерват продуктиввността на служителите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Модис разширява екипа си в Пловдив
  Компанията планира и съвместна работа с висшите учебни заведения и гимназиите, профилирани в изучаването на чужди езици и ИТ
  преди 15 часа
  Великобритания избегна рецесия
  Икономиката на кралството расте с най-ниския си темп от почти 10 години насам
  преди 16 часа
  2020г.: България ще може да доставя втечнен газ от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан
  Ще се обсъди изграждането на път между Александруполис и Димитровград
  преди 18 часа
  Повече българи са пътували в страната през септември
  Приходите от нощувки на българи се увеличават с над 10%, отчита националната статистика
  преди 20 часа
  Alibaba с продажби за $23 млрд. за 9 часа
  Китайската платформа за електронни продажби отчете нов рекорд в Деня на необвързаните
  преди 19 часа
  Ево Моралес подаде оставка
  След 14 години на поста боливийският президент заяви, че е жертва на „цивилен преврат“