петък, 05 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1496 прочитания

  HR в AI време

  Как изкуственият интелект ще трансформира начина, по който се набира, задържа и оценява персонал?
  06 ноември 2019, 10:14 a+ a- a

   

  Идеята, че до 2050 машините ще ни изместят от работните ни места, е твърде опростена. Ако погледнем по-отблизо как изкуственият интелект ще засегне HR отдела, включително при набирането на персонал и мониторинга на представянето на служителите, ще ни се разкрие една по-комплексна картина, пише Financial Times в статия, част от специален доклад за това как ще живеем през 2050.

  Преглеждането на CV-та и мотивационни писма, както и провеждането на интервюта, ще бъде заместено от базирана на AI оценка на кандидата. Търсещите работа ще бъдат пресявани от алгоритми. Софтуер за рачитане на емоциите на лицето ще тества креативността и способоностите ни за решаване на проблеми, както и реакциите ни при стрес.

  Машините ще променят и типа работни места, за които хората ще кандидатстват. "По-вероятно е автоматизацията да промени радикално какво ще работят хората, отколкото да ги измести напълно", отбелязва Ксения Желтукова, директор в Nesta, британска фондация за иновации.

  След като изкуственият интелект поеме рутинините технически задачи, добрите социални умения ще станат особено търсени, сочи проучване на Nesta.

  "Типът умения, които работодателите ще търсят, ще се промени, като ще се отдава голямо значение на междуличностните и когнитивните умения, креативността и умението да се решават проблеми", посочва Желтукова. "HR екипите ще трябва да адаптират методите си, за да идентифицират и тестват тези умения, които трудно се намират".

  И макар да се смяташе, че професии с ниска квалификация, вкюлчително в строителството, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, са заплашени от автоматизацията, то те все още са важна част от икономиката и вероятно ще останат така и в бъдеще. 

  "Може да възникнат изцяло нови професии, които не са съществували досега - от дизайнер immersive experience (бел. ред.: изживяване, в което се потапяш), до специалист зелено строителство", отбелязва Желтукова.

  Алгоритмите ще дадат също безпрецедентна възможност на шефовете да следят и измерват продуктиввността на служителите си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  Разлив от над 20 000 тона дизел в Арктическия кръг
  Руският президент Путин обяви извънредно положение заради аварията
  преди 2 часа
  Lufthansa напуска германския индекс DAX
  На нейно място ще влезе компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen SE
  преди 3 часа
  6,6 млн. потвърдени случая на Covid-19 по света
  Смъртните случаи са над 390 хил., оздравелите пациенти – 2,8 млн.
  преди 4 часа
  34 са новите случаи на Covid-19 у нас
  Общо заболелите са 2627
  преди 4 часа
  Пристигащите у нас от Северна Македония подлежат на 14-дневна карантина
  Отпада карантината за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора
  преди 5 часа
  Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина
  Тя ще важи за всички пристигащи в страната от 8 юни