неделя, 14 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6103 прочитания

  ЕК: Кризата унищожи средните трудови позиции

  Нараства несъответствието между предлагането и търсенето на пазара на труда
  15 декември 2011, 17:37 a+ a- a

  Тревожни тенденции за пазара на труда разкри Европейската комисия в първия си годишен доклад за заетостта и социалното развитие в Европа.

  От него става ясно, че заетостта в Европа през последните две години расте с по-бавен темп, отколкото безработицата. Новосъздадените работни места до средата на 2011 са едва 1.5 милиона, докато за същия период кризата е унищожила 6 милиона позиции. Интересното е, че голяма част от новонаетите са на временни договори. 23.5 милиона души в ЕС си търсят работа в момента, сочат данните на Еврокомисията.  

  Тревожна е тенденцията на увеличаващата се безработица сред младежите. Над 5 милиона млади европейци или близо 20% в момента са без работа. В 10 страни от ЕС безработицата сред младежите е над 25%, а в Испания броят на незаетите младежи достига 48%.

  Любопитно е, че въпреки високите нива на безработица се увеличават и свободните позиции. Това според ЕК свидетелства за нарастващото несъответствие между предлагането и търсенето на пазара на труда.  

  Оказва се, че икономическата криза е увеличила и дългосрочната безработица в Европа, която вече достига 40% от общата и има опасност да расте още.  

  Друга тенденция е поляризацията на пазара на труда в ЕС. Новосъздадените работни места преди кризата са били основно за ниско- и високоплатени позиции в сектора на услугите. Рецесията засилва тази тенденция, което довежда до масово унищожаване на средноплатените позиции в строителството и производството. Единственият сегмент, където са създадени повече работни места, отколкото са унищожени, е този на високоплатените позиции, отбелязва ЕК.  Все пак експертите от Брюксел подчертават, че позициите за нискоквалифицирани хора ще продължат да съществуват, но за тях ще се изисква по-висока грамотност и базови способности.

  Увеличаването на позициите за висококвалифицирани служители не гарантира автоматично, че всички висшисти ще могат да си намерят работа, освен ако образованието не се адаптира към нуждите на бизнеса.

  ЕК обръща внимание и на друго притеснително явление – т. нар. „работещи бедни”. Това са хора, които имат работа, но попадат в категорията „бедни”. Над 8% от европейците се определят като „работещи бедни”. Най-висок риск да попаднат в тази категория има за хората на временни договори или с ниско образование и за работещи на непълно работно време.

  Резултатите от доклада представи еврокомисарят по заетостта Ласло Андор. Той апелира и за отпадане на трудовите бариери за български и румънски работници. „Призовавам страните членки на ЕС, в които още действат ограничения при наемането на работа на граждани на България и на Румъния, да отменят този режим”, подчерта Андор.  Все още 10 държави от ЕС не са отворили напълно трудовите си пазари за работници от двете балкански страни. До края на 2011 те трябва писмено да мотивират решенията си за евентуалното запазване на ограниченията до декември 2013, когато изтича максимално допустимият срок.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство