петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9654 прочитания

  Кой губи и кой печели от промените на пазара на труда?

  Младежите и хората със средна квалификация най-силно засегнати от новите тенденции
  14 септември 2011, 09:43 a+ a- a

   

  Кризата на пазара на труда удари най-сериозно младите хора, отбелязва Economist. През 2007 година безработицата сред младежите в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 14.2% при 4.9% сред по-възрастните. През първото тримесечие на тази година тя достига 19.7% при младите и 7.3% при възрастните. В някои страни като Испания броят на незаетите младежи се повиши от 17.6% до 44% през същия период.

  Едно от обясненията за това явление е, че младите служители са по-неопитни и са по-склонни да приемат гъвкави схеми на заетост. Това улеснява работодателите да ги съкратят, когато се налага да се свият разходите.  

  Друга причина е, че възрастните служители сега са по-малко склонни да напуснат работата си в сравнение с предишни кризи, когато им се предлагаха богати бонуси за предсрочно пенсиониране.

  Сериозен проблем е, че младите, които останат без работата за дълъг период от време още при старта на кариерата си, се обезкуражават и трудно се връщат на пазара на труда.  
  Промените на пазара на труда намериха и друг израз - т.нар. „поколение практиканти”. За да ограничат разходите си, все повече компании използват стажанти, на които плащат минимално възнаграждение или въобще не плащат. Много от тези младежи попадат в порочен кръг на поредица от стажове без да могат да си намерят постоянна работа. Безкрайното стажуване се е превърнало в стандартна практика в Лондон, Париж, Лос Анжелис, Ню Йорк и Шанхай.

  Друга тенденция, която се наблюдава напоследък е, че все повече фирми наемат служители на непълно работно време. В САЩ броят им достига 19.7% от всички заети през 2010 година.
  Аутсорсингът и офшорингът също продължават да отбелязват ръст. Рутинните правни задължения са последната дейност, която се изнася от Америка и Европа към Индия, отбелязва Economist. Този процес става все по-лесен с различни онлайн платформи, които предлагат удобна работа от вкъщи за фрийлансъри.

  „Тези тенденции няма да се отразят непременно на заетостта, а по-скоро на качеството и сигурността на работата, както и на заплащането”, смята икономистът Робърт Райх, бивш министър на труда от администрацията на американския президент Бил Клинтън.

  Според Дейвид Оутър, икономист от Масачузетския технологичен институт, тези промени ще повлияят негативно на средната класа служители.  "Ще станем свидетели на „поляризация на пазара на труда“, прогнозира експертът.

  Тезата му потвърждава и проучване на McKinsey Global Institute. Институтът разделя труда на три типа: нискоквалифициран или физически като строителството; професии, които изискват средно ниво на квалификация като в кол центровете или в банките. Хората на тези позиции извършват рутинни задачи, които могат да бъдат автоматизирани. Третият тип са експертните професии като инвестиционен банкер или консултант „Управление”. Тук се разчита на аналитичните способности на висококвалифицирани служители.

  Заетостта при нискоквалифицираните професии от дълги години отбелязва спад в богатите страни. Това контрастира с нововъзникващите пазари като Китай, където заради бума в строителството има търсене на хора, извършващи физически труд.

  Най-силно от новите процеси обаче пострадаха хората със средна квалификация. Компютрите все повече изместват т.нар. „бели якички” при осъществяването на рутинни задачи в богатите страни.

  Това не може да се случи с професиите, изискващи висока квалификация. Машините не могат да изместят експертите или анализаторите.

  Технологичните иновации задълбочават поляризацията на труда. Създава се пазар, при който висококвалифицираните получават несъразмерно високо заплащане, а тези със средна и ниска квалификация страдат от жестока конкуренция и ниски заплати, коментира в заключение Economist.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 6 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 7 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 8 часа
  преди 11 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията