петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1388 прочитания

    Дистанционната работа вече не е придобивка

    С 41% е нараснал броят на служителите, които приемат дистанционното работно място като даденост, а не придобивка, разкри проучване на VMware
    29 октомври 2020, 14:04 a+ a- a

    С 41% е нараснал броят на служителите в региона на EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка), които приемат дистанционното работно място като даденост, а не придобивка. Числата се качват до 53% сред служителите от поколение Х. Това установи ново глобално изследване, проведено от VMware сред мениджъри, HR и ИТ професионалисти.

    Почти две трети (64%) от респондентите потвърждават, че организациите им са спечелили от преминаването към дистанционно работно място и те вече не биха искали да се върнат в предишния режим на работа. В същия момент се поражда загриженост дали мениджмънтът прави всичко възможно да трансформира този факт в допълнителна гъвкавост за служителите си.

    „Предизвикателствата от последните шест месеца принудиха компаниите да се приспособят към нови бизнес практики, където „работа” не се равнява на „офис”. Бъдещето на работните процеси включва териториално отдалечени екипи, които носят със себе си и редица предимства за бизнеса като по-висока продуктивност и работна етика, по-добри и разширени възможности за сътрудничество и подбор на кадри. Благодарение на дигиталните решения компаниите могат да спечелят от въвежданена добри практики в тяхната култура и управление.“, коментира Кристин Дал Щайдел, вицепрезидент на VMware за ЕМЕА.

    От българския офис на VMware споделят, че компанията вече наема професионалисти от цяла България, които се включват дистанционно към работния процес.

    „През последните месеци сме свидетели как се трансформира начинът, по който общуваме, учим, работим и се свързваме в личен и професионален план. След пандемията няма да се върнем обратно в офиса, какъвто го познаваме, а ще вървим напред към нова концепция за работното пространство. В бъдеще хората на много позиции ще имат възможността да избират откъде да работят – в новия ни офис за повече от 2500 човека, дистанционно от вкъщи или ще предпочетат хибриден вариант.“, коментира Диана Стефанова, вицепрезидент Стратегия на глобалните офиси.

    Въвеждането на дистанционна работа е изпълнено с предизвикателства, като започнем с обучението на нови служители, с прозрачността и проследяемостта на работните процеси в съответствие със стандартите на компанията, информационна сигурност, здравословна безопасност на служителите и много други. Предизвикан от пандемията, мащабът на отдалеченото работно място днес засили използването на дигитални решения и платформи. Водени от целта да продължават своята дейност, редица компании преместиха приложенията си в облак, което често довежда до нови информационни препятствия. Когато броят на служителите постоянно се променя и много хора предпочитат да работят от вкъщи, организациите с работното място „навсякъде” трябва да адаптират и политиките си за гъвкавостта на възможностите за използване на собствени устройства на работа (Bring Your Own Device). В резултат на това всяко ново устройство, свързано с корпоративната информационна система, носи потенциална уязвимост към хакерски атаки. Всичките тези фактори разширяват периметъра на информационната сигурност за компаниите и съответно важността на модела „нулево доверие” (Zero Trust Security) към крайното устройство.

    Миналия месец по време на годишната конференция VMworld бяха представени специализираните решения на VMware в пакета Future Ready Workforce. Те помагат на компаниите да се възползват от холистичен подход, осигуряващ възможността за всяко приложение във всеки облак на всяко устройство. Това създава условията за ефективна работа и еднакво преживяване, независимо къде се намират служителите.

    Вижте видео от онлайн брифинга, на който беше представен докладът и тенденциите в организацията на работните процеси: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години