четвъртък, 28 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3170 прочитания

  МенторМейт организира нов DevCamp за софтуерни специалисти срещу възнаграждение

  Повече за обучителната инициатива научете от Даря Добрева, старши експерт обучение в технологичната компания
  10 декември 2020, 12:09 a+ a- a

  В началото на декември стартира четвъртото издание на DevCamp - обучителната програма на МенторМейт за софтуерни специалисти. Повече за тазгодишно издание на инициативата пред Economy.bg разказва Даря Добрева, старши експерт обучение и развитие.

  Предстои четвъртото издание на DevCamp. Какво представлява DevCamp и какво се промени от създаването на инициативата досега?
  DevCamp e 3-месечна обучителна програма за таланти с желание да се развиват в софтуерната разработка, като усвояват знания с една фронт-енд и една бек-енд технология. След период 6-седмично обучение, участниците в програмата се включват в реални проекти, където могат да приложат практически наученото и да се докоснат до реалния процес на разработка на софтуерен продукт. 

  От първото издание до сега непрекъснато надграждаме инициативата, като добавяме нови технологии, сред които участниците в програмата да направят избор за специализация. Най- голямата новост при четвъртото издание ще бъде възможността за профилиране в автоматизираното тестване.  

  За кого е подходяща програмата? Необходими ли са някакви базови познания?
  Програмата е добър старт за всички, които имат начален опит в програмирането, разбиране за алгоритми и аналитично мислене. Важни са владеенето на английски език на високо ниво поради това, че МенторМейт работи основно с американски клиенти, както и самостоятелност, проактивност и стремеж към развитие. 

  Как стават кандидатстването и приемът?
  Подборът преминава през 3 етапа. През първия кандидатите подготвят кратко видео на английски език за интереса и мотивацията си, както и решение на техническа задача. Справилите се продължават с втория етап - онлайн тест. Финално, провеждаме интервюта с кандидатите. Целта ни е да проверим с какво техническо ниво биха започнали в програмата, както и тяхната мотивация да останат дългосрочно в компанията след приключването ѝ.

  Как ще протича обучението и колко ще продължи?
  DevCamp програмата продължава общо 3 месеца. През първите 6 седмици участниците в DevCamp се подготвят теоретично и практически решават индивидуални задачи по основи на програмирането, специализират в една фронт-енд и една бек-енд технология, мобилна технология или автоматизирано тестване. След това продължават в реален проект, където прилагат наученото и надграждат допълнително уменията си за още 6 седмици.  В хода на обучението младите специалисти се подготвят и с различни меки умения, които ще им помогнат успешно да се реализират в сферата.  

  Предвид ситуацията, в която се намираме в момента, има ли нещо различното в новото издание на програмата? Планирате ли нови методи и подходи на преподаване?
  При нас се наложи да адаптираме програмата за една нощ през март, тъй като второто издание започна в първия ден от обявяването на извънредната обстановка в страната. Всички лекции се провеждат онлайн, записват се и се качват в споделено пространство, за да бъдат на разположение на участниците. Виждаме, че форматът работи и ще продължаваме да следваме начертания път. 

  Какви са преподавателите?
  Преподавателите са колеги с много опит в съответните технологии, старши експерти, архитекти, технически лийдове. Доказали са се и като лектори, винаги са готови да се отзоват да отговорят на въпроси, да споделят допълнителни материали, практически съвети и препоръки, дори и след приключване на заниманията. 

  Какъв е интересът? Колко души планирате да обучите в предстоящото издание?
  В предходното издание имахме над 800 желаещи да се присъединят към програмата, но тогава срокът за кандидатстване беше по-кратък, така че сега очакваме да са повече. Кандидатстването в DevCamp е отворено от около седмица и вече имаме над 250 изпратени резюмета. Планираме да започнем програмата с около 50 човека, като ако се запази настоящия процент на преминали обучението, повече от половината ще продължат своята кариера в МенторМейт.

  Може ли обучението да се съчетае с работа?
  Програмата изисква отдаденост и фокус върху усвояването на новите знания, подготовката и навременното предаване на домашните задания. Затова хората с постоянни ежедневни работни ангажименти биха имали предизвикателства да ги съчетаят с обучението.  

  Предвиждате и възнаграждение за времето на обучението. Можете ли да кажете какво е то?
  Да, МенторМейт предоставя заплащане на участниците за целия 3-месечен период. Намирам го за конкурентно за пазарните нива. 

  С какви умения ще разполагат участниците след завършване на програмата?
  Стремим се в края на програмата участниците да достигнат едно junior ниво в две технологии и да продължат развитието си с ментори в съответните проекти. 

  Получават ли някакъв сертификат или документ завършилите?
  Да, подготвяме сертификати, които удостоверяват кои технологии е специализирал участника в DevCamp.  За мен самият факт, че си завършил програмата е повод за гордост и може да се каже, че е огромно лично постижение, което нарежда всеки участник сред топ 3 % от талантите, кандидатствали по програмата.

  Какви са възможностите след завършването на програмата?
  Желанието ни е да предложим постоянен трудов договор на всички успешно завършили програмата. Съобразяваме това и с реалните бизнес нужди на компанията от съответните технологии. 

  Макар да са завършили обучението в DevCamp, техният кариерен път в компанията е в своето начало. Затова като част от клиентски проекти, ние продължаваме да ги подкрепяме в развитието им, работейки отблизо с ментори, които ги напътстват. Така те могат да задълбочат познанията си в технологиите, които са разучили в програмата или да усвоят нови такива спрямо интересите им и спецификите в проектите, по които работят. За нас е важно и самите участници да виждат възможностите и следващите стъпки в развитието си и да продължим заедно напред.

  Каква част от завършилите DevCamp започват работа в сферата?
  Около 60 % от всички започнали в програмата продължават в МенторМейт и се представят много успешно.  Аз лично съм много удовлетворена като виждам как участниците напредват и бързо стават важна част от проектите, по които работят.  Радваме и обратната връзка от завършилите, които споделят, че наученото за тези 3 месеца надхвърля очакванията им.  Интересен факт е също, че всички преминали през програмата, се задържат в компанията дългосрочно. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Доклад на ЕК: Едва 8% от българите имат дигитални умения над средното ниво
  България трябва да ускори внедряването на 5G и цифровизацията на на обществените услуги и бизнеса, препоръчва ЕК
  преди 8 часа
  Временно е спряно плащането през Е-Pay в електронните услуги на НАП
  От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
  преди 8 часа
  Проектите за завод за батерии и протонен център отпадат от Плана за възстановяване
  Засегнати са общо 18 проекта, обяви министърът на финансите
  преди 9 часа
  1800 багажа на час: Летище София внедрява нова система за проверка на багажа
  Инсталирането на новите системи се очаква да приключи преди лятото на 2024
  преди 10 часа
  Главният изпълнителен директор на японската „Мейджи“ стана почетен консул на България
  От години компанията си сътрудничи с България в производството на кисело мляко в Япония с българска закваска