понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1296 прочитания

    Как да развиете кариерата си на софтуерен разработчик?

    Част 3: Full Stack и Front-End
    05 април 2021, 15:00 a+ a- a

    Преди да поемете по пътя на кариерно развитие в сферата на уеб разработката, Рей Вилалобос, старши инструктор в LinkedIn Learning, съветва да се запознаете с това какво представлява да сте софтуерен разработчик, каква заплата бихте получавали, какви познания трябва да притежавате и как да ги придобиете.

    Работата в сферата на уеб разработката е разделена на две основни категории. Front-end разработчик фокусира работата върху елементи от проекта, които потребителите виждат. Back-end разработчиците се занимават с това, което се случва зад кулисите. Други разработчици определят себе си като Full-stack. Това е комбинация между front-end и back-end.

    Според Вилалобос най-важната стъпка за успешното развитие на кариера в сферата на софтуерната разработка е изграждането на отлична стратегия за обучение. Инструкторът допълва още, че много разработчици придобиват множество умения, но специализират само в няколко области, които ги интересуват. Според Вилалобос всяка отлична стратегия за кариерно развитие включва придобиването на тези умения, които отличават един кандидат от всички останали. 

    Трудът на софтуерните разработчици по цял свят е добре заплатен, споделя още Вилалобос. В САЩ заплатата на front-end разработчик е в диапазона на 6000 щатски долара на месец, а back-end разработчик може да получава над 7000 щатски долара. В България работещите в сферата на комуникационните и информационните технологии могат да гарантират доход над 2000 лева, сочи икономически анализ на ИПИ.

    Размерът на възнаграждението зависи от много фактори, като умения на кандидата, предишен опит, размер на компанията работодател, популярност на владените програмни езици, споделя още Вилалобос. Според него служители в компании с над 10 хил. служители печелят до 12% повече от тези в по-малки фирми. По данни на Stack Overflow разработчици с опит над пет години имат средна заплата от около 8000 щатски долара в САЩ.

    За развитието на кариера в сферата на уеб разработката един кандидат трябва да е отлично запознат с основните технологии, смята Вилалобос. В основата лежи HTML. Това е програмен език, който описва съдържанието на една уеб страница и определя структурата ѝ. Този тип дигитално съдържание е предназначено не за консумация в линеен ред, а чрез връзки, препращащи към други страници.

    За дизайна на уеб страници и приложения всеки разработчик трябва да владее CSS. Този програмен език създава правилата за това как един сайт или уеб приложение се визуализират от уеб браузъра.

    JavaScript позволява създаването на интерактивни елементи. Вилалобос смята, че всеки, работещ в сферата на уеб разработката, трябва да има познания в сферата на JavaScript. Езикът отговаря за управлението на начина, по който сайтът комуникира с уеб браузъра и изпълнява определени функции, за да предложи повече възможности и услуги.

    Освен програмни езици, разработчиците трябва да са запознати и с елементите за сигурност, които защитават както сайта, така и потребителя. Такива елементи могат да бъдат POP, SMTP и IMAP, които се използват от програми за четене на електронни съобщения или FTP като протокол за споделяне на файлове.

    Друг основен фактор за развитието на кариера в сферата на уеб разработката са познанията за основните концепции или как работи интернетът. Технологията, която изгражда интернета, е комбинация от два протокола, наречени TCP и IP. Преди развитието на тази технология всички свързани компютри комуникираха директно един с друг в линеен ред. Това пораждаше много проблеми, тъй като отказ на един компютър в мрежата води до прекъсване на връзката към всички останали. TCP IP позволява създаването на друг тип връзка – такава, приличаща на паяжина, а не линейна. Освен това съобщенията от един компютър до друг не биват изпращани като един голям файл, а биват раздробени на малки парчета. Това е частта от технологията, за която отговаря TCP. Раздробяването на файла на малки парчета позволява преноса на пакетите по най-добрите трасета в момента на трансфера. IP отговаря за доставката на всички пакети до правилната дестинация. Това е серия от цифри, които задават крайната дестинация за всички парчета. Тези цифри не са видими за потребителите. Вместо това те виждат уеб домейни като Google.com. За преобразуването на тези домейни в IP адреси интернетът използва DNS (сървъри за домейн имена). Това са механизми, които превеждат домейна на един сайт в IP адрес. Този тип сървъри могат да бъдат открити от хакери, които искат да ги пренатоварят, за да нарушат достъпа не само до един сайт, но до множество уеб страници едновременно.

    За да подсигурят сигурността на потребителите и изправното функциониране на сайтове, уеб разработчиците трябва да са добре запознати с основните елементи за сигурност и как функционира интернетът, споделя Вилалобос.

    Следващият тип познания, които един разработчик трябва да притежава, е свързан с поддържащите технологии. Това включва уеб сървъри, тъй като те съхраняват сайтовете и позволяват функционирането им. Сървърът използва специален софтуер, който получава заявките на потребители и ги насочва към други устройства, които ги изпълняват. В много случаи сървърите в днешно време не са физически машини, а софтуер, инсталиран във виртуална среда в облачното пространство. Облакът е мрежа от компютри по цял свят, на която се съхраняват приложения, създаващи виртуални машини, които биват конфигурирани, управлявани и поддържани от компании като Microsoft, Amazon или Google.

    Back-end езиците се използват за управление на средата, която не е видима за интернет потребителите, но определя как един сайт функционира. Back-end разработчиците трябва да умеят да работят с бази от данни и да владеят езици като SQL. Езикът се използва за конфигуриране на начина, по който информацията се запазва и обработва.

    Познанията за инструментите за уеб разработка също са от значение според Вилалобос. Visual Studio е популярен инструмент за създаване на уеб проекти. Adam от GitHub и Sublime Text са други платформи, които могат да бъдат използвани за създаването на уеб приложения и сайтове.

    Не на последно място според Вилалобос са рамки, библиотеки, програмни интерфейси и уеб услуги. Те позволяват създаването на код по-бързо и лесно. Познанията в тази сфера са задължителни според Вилалобос, тъй като те отличават един опитен софтуерен инженер от начинаещите.

    Развитието на кариера в сферата на уеб разработката започва с подобаващо образование. Вилалобос разкрива, че съществуват четири основни начина за придобиване на нужните умения за работа като уеб разработчик: курсове ръководени от инструктори, програми за самостоятелно обучение, работа по проекти и стажантски програми. Изборът на подходящ метод за обучение зависи от свободното време и стадия на развитие. Курсовете, ръководени от инструктори, и програмите за самообучение са най-подходящи за начинаещи, докато другите форми на обучение могат да бъдат полезни за тези, които вече са натрупали някакъв опит.

    Най-важните умения за учене според Вилалобос са способностите за прочит на онлайн документация, разглеждане и анализ на кода на други разработчици и изследването на нови идеи, които могат да направят писането на код по-ефективно.

    Вилалобос заключава, че всички разработчици започват кариерата си чрез научаване на основите на уеб програмирането, като HTML и CSS и доразвиват уменията си с времето, докато станат професионалисти в областта.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години