понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    876 прочитания

    McKinsey плаща на служителите си да си търсят нова работа

    Те разполагат с 9 месеца, в които получават заплата и имат достъп до кариерните услуги на компанията
    02 април 2024, 08:41 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Консултантската фирма McKinsey & Co. плаща на служителите си, които не работят добре, за да се впуснат в търсене на работа. Вместо да поемат нови проекти, мениджърите в офисите на консултантската компания в Обединеното кралство ще получат 9 месеца заплащане и ще продължат да имат достъп до нейните услуги за кариерно обучение, докато търсят нова позиция, съобщи базираният в Лондон вестник The Times, цитиран от Quartz. Има обаче някои условия: ако мениджърите не намерят друга работа в края на деветте месеца, те трябва да напуснат фирмата.

    Възможността се предлага и в офисите на компанията в САЩ, казаха източници на изданието, но не е известно дали има разлики в заплащането или продължителността между двете програми.

    Говорител на McKinsey каза пред Quartz, че основната мисия на McKinsey е да помогне на своите служители „да израснат в лидери, независимо дали ще останат в McKinsey или ще продължат кариерата си другаде“ и че действията са част от „продължаващи усилия да гарантираме, че нашият подход за управление на ефективността и развитие е възможно най-ефективен и да го правим по грижовен и подкрепящ начин.“

    Това е разширяване на подхода на фирмата „посъветван да напусне“, практика, запазена за служители с недостатъчно добро представяне, при която компанията държи служителите далеч от клиентски проекти и им препоръчва да търсят нов работодател.

    През последните няколко месеца фирмата даде на 3000 свои консултанти оценка „загриженост“ за незадоволително представяне, съобщи Bloomberg News миналия месец. Рейтингът дава на служителите приблизително 3 месеца, за да подобрят представянето, поставяйки ги в програмата „посъветвани да напуснат“. Ако не успеят да променят представянето си през това време, те са изложени на риск да бъдат съкратени.

    McKinsey увеличи персонала си до около 45 000 служители – увеличение от 60% от 28 000 служители през 2018 г.

    Съкращенията в големите консултантски фирми станаха почти обичайни, тъй като те се опитват да намалят раздутия си брой служители след лудостта по наемане на служители от ерата на пандемията. През март 2023 г. McKinsey съкрати 1400 работни места в рядко, но масово намаляване на броя на служителите, съобщи Bloomberg по това време.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата