понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1892 прочитания

    SeedBlink пуска ESOP Design програма за българския бизнес

    Тя ще помогне на предприемачите, които искат да възнаграждават служителите си чрез акции, в сътрудничество с Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“
    04 април 2024, 13:55 a+ a- a

    Снимка: SeedBlink

    SeedBlink, в сътрудничество с Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“, съобщи за пускането на ESOP Design, цялостно решение, разработено за първи път в България, за стартиращи компании, които искат да интегрират възнаграждение на служителите с дялово участие в своята стратегия за растеж.

    Тази програма опростява процеса на създаване и управление на плановете за притежание на акции от служителите (т.нар. ESOP) за българските компании, като съчетава опита на специалисти в областта на правото, данъчното облагане и дигиталното управление, предоставяйки на основателите инструменти и експертни познания за прилагане на ефективни ESOP планове, съобразени със специфичната правна и данъчна среда в България.

    Партньорството по програмата ESOP Design е в съответствие със стратегическия стремеж на SeedBlink да насърчава дяловото участие в Европа. През 2024 г., SeedBlink има за цел да разшири обхвата на платформата за управление на собствен капитал Nimity, като опрости плановете за притежаване на акции, процеса на финансиране и комуникацията с инвеститорите.

    В България, това решение ще опрости още повече процеса за стартъпите, допълвайки ползите от усилията на местните институции да насърчат гъвкавостта с последните промени в Търговския закон, т.е. въвеждането на нов вид търговско дружество - дружество с променлив капитал (ДПК), което ще улесни промени в капитала в зависимост от корпоративното развитие на дружеството, включително получаването на дялове от служителите.

    „Желанието да се включат служителите в успеха на стартиращите предприятия е по-актуално от всякога. ESOP Design отговаря на тази нужда, като улеснява бизнеса в създаването, стартирането и управлението на плановете за собственост на служителите, като по този начин привлича, ангажира и мотивира най-ценните си специалисти.“, казва Ангел Хаджиев, регионален директор за Югоизточна Европа в SeedBlink.

    Доскоро ограничени само до висшето ръководство на най-големите публични международни компании в България, ESOP плановете днес оказват положително влияние върху имиджа на стартъпите пред потенциални инвеститори и насърчават служителите да дават своя принос към екосистемата.

    „С популяризирането на ESOP в стартъп екосистемата, ние се съобразяваме интересите и насърчаваме следващото поколение бизнес ангели в Европа. Планираме да разширим концепцията с партньори в още европейски държави през следващите месеци.“, добавя Ангел Хаджиев.

    Адв. Виктор Гугушев, старши партньор в „Гугушев и партньори“, заявява: „Плановете за притежаване на акции от служителите насърчават култура на отговорност, задържат квалифицирани специалисти и стимулират предприемачеството. Така нареченият ESOP Design има за цел да направи съдържанието на такава програма лесно достъпно и да опрости нейното създаване, прилагане и управление. Щастливи сме, че можем да допринесем за постигането на стратегическата цел на SeedBlink и Nimity.“

    Българските предприемачи, които се интересуват от инициативата ESOP Design, могат да вземат участие в онлайн събитие на 18 април от 17:00 ч. (участието е безплатно, като е необходима предварителна регистрация на https://us02web.zoom.us/webinar/register/8517072837900/WN_GYwxX9KKRxm2uQsbfvboSw). Те ще научат за влиянието, което плановете за притежаване на акции от служителите могат да окажат върху растежа на една компания. Събитието ще предостави и възможност на професионалисти и лидери от бранша да обсъдят насърчаването на култура на успех и иновации в своите организации.

    Откакто пусна своята платформа за управление на собствен капитал Nimity, през юни миналата година, SeedBlink привлече над 10 000 представители на компании и акционери към нея. Също така, успешно е интегрирала над 2500 структури на собствеността и е улеснила ESOP планове за над 500 бенефициенти. Тези постижения спомагат за позиционирането на SeedBlink като единствената европейска платформа, която обединява финансиране, управление на собствен капитал и вторичните трансакции за частен капитал в една екосистема.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата