понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2873 прочитания

    Много компании ще наемат по-малко хора в следващите 5 г. заради AI

    Технологията може както да елиминира, така и да създава работни места, става ясно от доклад на Adecco Group
    05 април 2024, 15:24 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Заради изкуственият интелект (ИИ/AI) много компании ще наемат по-малко хора през следващите 5 години. Това показва ново проучване на доставчика на HR решения Adecco Group, подчертаващо разместванията, които AI ще донесе на работното място, отбелязва „Ройтерс“. Около 41% от висшите ръководители очакват да имат по-малка работна сила заради AI технологията се твърди в доклада, базиран на проучване на ръководители в 2000 големи компании по света.

    Генеративният ИИ, който може да създава текст, снимки и видеоклипове в отговор на отворени подкани, стимулира както надеждата, че може да премахне повтарящите се задачи, така и страха, че ще направи някои работни места остарели.

    Технологичните компании, включително глобалните гиганти Google и Microsoft се впуснаха във вълна от съкращения през последните месеци, докато пренасочват фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатботът на Googe Gemini.

    Проучването на Adecco е едно от най-големите по темата за AI и следва проучване на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват ИИ да доведе до загуба на работни места, а 50% очакват технологията да създаде нови роли.

    Но докато повечето висши ръководители, анкетирани от Adecco, казват, че AI променя играта, огромното мнозинство казват, че не са постигнали достатъчно напредък в прилагането на технологията.

    „Почти всички работни места ще бъдат повлияни от ИИ по един или друг начин“, каза главният изпълнителен директор на Adecco Денис Мачуел пред „Ройтерс“. „ИИ може да бъде убиец на работни места, но също така може да бъде и създател на работни места.

    „Преди десет години имаше този голям страх, че много работни места ще бъдат унищожени от цифровите технологии, докато всъщност много работни места бяха създадени от цифровия свят“, каза той. „Вярваме, че това ще бъде балансирано между работните места, създадени от ИИ, и унищожените работни места.“ Компаниите трябваше да се подготвят за прекъсването, като обучават персонала си да работи с ИИ, каза Мачуел, вместо да разчитат на наемане на специалисти отвън.

    Adecco анкетира бизнеси в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Япония, Испания, Канада, Австралия и Сингапур. Обхванатите сектори включват отбрана, фармацевтика, здравеопазване, промишленост и логистика.

    Швейцарската компания, която използва AI, например за подпомагане създаването на автобиографии за клиенти, също вижда технологията, предлагаща „огромни възможности“ в работата си с клиенти. „Ние вече се ангажирахме с обучението и повишаването на уменията на хората от името на нашите клиенти“, каза Мачуел. „Продадохме много консултантски проекти и нарастването, което виждаме, е доста интересно.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата