вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1951 прочитания

    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 

    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    16 април 2024, 14:40 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Броят на подписаните в България executive search проекти през 2023 се запазва на нива двойно по-високи от 2020, показва годишният анализ на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА). Проучването се базира на данни от проектите на членовете на асоциацията, насочени към търсене на мениджмънт позиции по метода на директен подбор/Executive search. 

    Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) е единствената в България професионална организация на консултантите по намиране и привличане на висш мениджърски персонал.

    Според данните 2023 г. е била интензивна за сектора като предходната 2022 г. Броят на подписаните в България executive search проекти през 2023 се запазва на нива двойно по-високи от 2020. Ръстът в оборот е 17%, което основно отразява нарастването на заплатите през 2023 (с около 10%), т.к. обичайно хонорарът на консултантите по executive search се образува като процент от годишното възнаграждение за позицията. Увеличение има при възлагане на поръчки за по-високи позиции, както и ръст в някои традиционно високо плащащи сектори като например Енергетика, Финанси, Фармация. 

    Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА) е професионална организация на консултантите по намиране и привличане на висш мениджърски персонал в България. Приоритетните области, около които членовете се обединяват са: въвеждането и утвърждаване на етични стандарти на българския пазар и издигане на професионалното ниво на сектора, както и подпомагане на бизнеса да идентифицира бъдещите бизнес лидери. Създадена е в началото на 2011 г. и нейни членове са:
    • Alexander Hughes;
    • Boyden;
    • Frijsberg & Partners;
    • Dr. Pendl & Dr. Piswanger;
    • Stanton Chase International.
    БЕСА се ползва от подкрепата на международната Асоциация на екзекютив сърч консултантите (AESC) и членовете на асоциацията работят в унисон с работната етика и ценностите на AESC.

    Предизвикателна динамика през годината
    Според анализа 2023 година е най-предизвикателна по отношение на разпределението на проектите в рамките на годината – много динамично първо полугодие и значително по-нисък брой проекти през втората половина. В повечето сектори се наблюдава период на обмисляне и изготвяне на прогнозни резултати и планове, съобразени с очакванията за рецесия в Западна Европа. В IT-индустрията някои вече стартирали проекти са „замразени“, за да се изчака по-ясен сигнал за бъдещето на сектора. Това изглежда като напълно логично отражение на тенденциите и процесите в CAЩ и Западна Европа за оптимизации и намалени бюджети за дигитализация.

    По отношение на активността по сектори, основният ръст спрямо предходната година идва не от обичайните компании-ползватели на executive search услугата, a от по-нови или рядко обръщащи се към този тип ускуга сектори – напр. рудодобив; енергетика, транспорт и логистика, фармация и здравеопазване (при последните в предишния 3-годишен период течаха процеси по трансформация и централизация на структури извън рамките на България). Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърските позиции през 2023 година. Най-малко проекти по executive search се наблюдават в ИТ, технологии, телеком и медия, услуги, управление и строителство на имоти. 

    Бум в дигитализацията и търсенето на позиции, свързани с ИТ трансформации
    Секторите с най-голяма активност и нужда от допълнителната стойност на executive search-услугите остават индустриалният и секторът на бързооборотните стоки. Производствените компании отбелязват ръст, близък до средния за пазара, но като абсолютна стойност спрямо бързооборотните стоки са в почти двоен размер, с което догонват индустриалния сектор с 30% ръст през миналата година. И в двата сектора, наред с търсенето на класическите лидерски позиции, се наблюдава бум в дигитализацията и нараства търсенето на позиции, свързани с ИТ трансформации, дигитализация на процеси и инфраструктура, управление на данни. Все повече компании вървят към real-time data-driven decision-making, защото именно този подход може да ги запази конкурентоспособни и ефективни.

    Нараства и търсенето на професионалисти в областта ESG (екологично, социално и корпоративно управление) – голяма част от компаниите стартират търсене на подобни професионалисти през 2023, а други планират да привлекат такива през 2024. От БЕСА очакват тези роли да бъдат сред приоритетните за целия регион, като това е пряка функция на нормативната рамка и отчитането, които влизат в сила на ниво EC. В по-дългосрочен план, предстои да се види дали ще има ефект нуждата от квоти или регулации в наемането и заплащането на жени на борд позиции. За 2023 година процентът на назначени дами на лидерски позиции по БЕСА проекти е 31% и отбелязва малък ръст в 3-годишен период 

    Макар executive search-компаниите да са част от международни групи и вериги, приходите им се генерират в 90% от случаите на местно ниво. Липсата на много „международни“ проекти – реферирани клиенти отвън или съдействие в задгранични проект – се дължи и на липсата на сериозни нови инвестиции в страната. От друга страна се наблюдава повтаряемост на клиентите, често формализирани с рамкови споразумения, което дава стабилност и предсказуемост за бизнеса и говори за изграждане на качество и доверие в отношенията.

    Прогнози за 2024 за търсенето на услугата executive search
    Въпреки „охлаждането“ на пазара на труда и усещането за по-лесен достъп до кандидати, компаниите ще продължат да отделят бюджети за програмите си за вътрешно развитие на мениджъри и лидери, и средства за идентифициране и задържане на таланти. Инвестициите им в търсене на нови таланти ще са целеви и продиктувани от нуждата от нови знания и компетенции, свързани с генерални макроикономически трендове, конкретен бизнес размах и нормативни изисквания. 

    В тази връзка, през 2024 от БЕСА очакват задържане на нивата на executive search на по-ниски или близки до тези от 2023. Членовете на асоциацията са в позиция да познават бизнеса и да го подпомагат в новите предизвикателства – да дават различни алтернативи за подходящи профили за търсените роли, да намират рядка и актуална експертиза, да консултират в конкурентна среда, както и да предлагат гаранции, които да покрият рисковия срок за интеграция в компанията. 

    През първото тримесечие на 2024г. вече се наблюдава търсене както на executive search услугата, така и на съпътстващите директния подбор консултантски услуги като интерим мениджмънт, оценка на лидерски потенциал, динамика и ефективност на лидерските екипи, мапинг на пазара.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 14 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата