вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18234 прочитания

    Кои компании бяха най-активни на пазара на труда?

    Вижте какъв обзор на годината направиха мениджъри от ключови компании за подбор на персонал
    19 декември 2012, 14:52 a+ a- a

    Краят на декември е време за равносметка. От 2008 всяка година се обръщаме към мениджъри на компании за подбор на служители, за да споделят наблюденията си за пазара на труда.

    Тази година мениджърите на консултантските компании са единодушни. Вижте какво споделиха пред Economy.bg кои компании са били най-активни в търсенето на нови хора през 2012:

    2012  може да се определи като година на разцвета на аутсорсинг бизнеса  

    Мирена Колева
    Управляващ партньор
    Dr. Pendl & Dr. Piswanger Bulgaria

    Безспорно 2012 може да се определи като година на разцвета на аутсорсинг бизнеса в България. Независимо от наименованието – Shared Service, Business Service Center, Call Center или друго, много големи компании избраха България. Според Българска агенция за инвестиции (БАИ) в момента са заети около 15 хиляди души в този сектор. Ние работихме по няколко от най-големите и емблематични проекти. Интересен пример в това отношение е инженерингова компания, която прехвърли голяма част от аутсорсинг бизнеса си от Индия в България, което означава работни места за висококвалифицирани проектанти и архитекти. Динамика се забелязва и в банковия и застрахователен сектор, който дълги години беше в консервативен покой.

    Компаниите от ИКТ сектора

    Доц.д-р Драгомир Бояджиев
    Управляващ партньор
    DB Interconsult

    През изминалата година най-активни на пазара на труда бяха компании, по-слабо засегнати от кризата. Това се отнася най-вече за компании, търсещи специалисти в сферата на информационно-комуникационните технологии, компютърни специалисти. Основната част от тях работят за свои чуждестранни клиенти. Известна активност проявиха компании, търсещи специалисти в областта на продажбите, и сервизни инженери в областта на селското стопанство. Към края на годината се повиши търсенето в сектора на недвижимите имоти и то не само за позицията „Брокер“, а и по отношение на фасилити и пропърти мениджъри.

    За поредна година най-активен в България се оказа  ИТ секторът

    Яна Илиева
    Мениджър „Подбор”
    H-Vision

    За поредна година най-активен в България се оказа ИТ секторът. Той страда от хроничен недостиг на опитни специалисти. Този бранш има своите характерни черти, които допълнително затрудняват намирането и преди всичко задържането на опитни специалисти. Страната ни все по-трудно се конкурира с външния пазар, защото програмистите са гъвкави и могат да работят за всяка една компания - навсякъде по света, дори дистанционно, от своя дом.
    И тъй като те са добре платени, заплащането им вече не е единствен и достатъчен мотиватор. Такива служители искат да работят по разнообразни проекти, а по-силен мотиватор от парите за тях може да бъде видимият резултат от тяхната работа, а не монотонна, еднообразна, но добре платена дейност.

    Сферата на информационните технологии и аутсорсинг сектора

    Лидия Юрукова
    Консултант „Подбор”
    „Адеко България”

    Като най-активни на пазара на труда през изминалата 2012 бихме могли да посочим компаниите  в сферата на информационните технологии и аутсорсинг сектора. При тях се наблюдаваше динамично търсене на кадри и същевременно предлагане на свободни работни места. За съжаление динамика отново не показаха в сектора на строителството, производството и маркетинга.

    Компаниите от BPO индустрията

    Галина Георгиева
    Съуправител
    Bulwork

    Компаниите от BPO (Business Process Outsourcing) индустрията бяха най-активни през 2012, те назначиха и най-много служители през изминалата година. Фирмите, ориентирани в разработка на софтуер, също активно търсеха служители, за да разширят екипите си, но предвид традиционния недостиг на кадри в този сектор, броят нови служители там беше по-малък.

    Секторът на информационните технологии

    Светослава Георгиева
    Мениджър „Подбор”
    Horizons

    Най-голямо търсене на кадри и през 2012 се наблюдава в сектора на информационните технологии. Продължава тенденцията за откриване на офиси на чуждестранни компании, които преместват отдела си за софтуерни разработки у нас. Конкуренцията в предлагането на позиции за програмисти е огромна, недостигът на хора - осезаем, което води до незаемането на такива позиции с месеци. Увеличават се и центровете за изнесени услуги – финансови, административни, техническа поддръжка, за които се търсят комуникативни хора, владеещи поне 2 чужди езика.
    Активни в привличането на качествени професионалисти през 2012 бяха и международни вериги от хипермаркети, които се стараят да оптимизират дейността и резултатите си въпреки намалялото потребление и увеличението на избора от вериги.
    Средно големи български успешни бизнеси, които търсят реализация на чужди пазари, също показаха интерес в привличането на таланти. Компании от сектора на финансовите услуги се преструктурираха или разширяваха отдели и наемаха мениджъри средно ниво.

    Аутсорсинг компаниите и такива с развойна дейност в ИТ и инженеринга

    Мария Темелкова
    Мениджър отдел „Ключови клиенти и професионални назначения“
    Manpower

    2012 година беше доста активна за компаниите в аутсорсинг, производствен, фармацевтичен сектор, както и за компаниите с развойна дейност в ИТ и инжинеринга.
    В сектор „Аутсоринг“ се появи нов инвеститор, мултинационална компания, която предизвика доста динамика в търсенето на кадри на различни нива. В същото време голям дял от вече съществуващите компании разшириха своята дейност с привличането на нови клиенти и проекти. За тях решението беше по-скоро в създаване на нови, свежи кадри, но имаше и привличане на кадри от конкуренцията.
    Производствени компании също увеличиха търсенето на кадри през 2012 предимно инженери, специалисти в управление на качеството, специалист по планиране, supply chain (система на снабдяване), както и работници за производствените линии. Голям интерес и и успешни проекти имахме от страна на производствени организации, свързани с оптимизация на процеси, специализирани обучения и разработване на система за оценки на ефективносста.
     Фармацевтичният сектор традиционно продължи да обновява и увеличава кадрите, свързани с продажби и продуктови специалисти и мениджъри, като това се случваше с умерени темпове.

    Тенденцията от 2011 се запази и ще продължи и през 2013

    Паулина Георгиева
    Управляващ директор
    „Таурус Консултантс”

    По-важен за нас в „Таурус“ е въпросът „Кое правеше компаниите активни на пазара на труда през 2012?“ . Ако разгледаме тези причини, ще видим и тенденциите при стратегическото планиране на компаниите по отношение на кадрите - дали е било освобождаване на неспособни за промяната служители, откриване на нови работни места или друго?  Ако дръпнем чертата сега, можем да  кажем, че тази година търсенето ни е било провокирано от нуждата на клиентите ни за нова, различна политика - планира се бизнес стратегията и се търсят хора, които да отговарят на новите цели. Друга причина при възложените подобори през 2012 е решението с новите назначания да се привнесе външен опит. Движещата сила продължава да е желанието за промяна и адаптация към новата реалност. Това е тенденция от 2011 и според мен ще продължи и през 2013.

    Най-активни на пазара на труда през 2012 отново бяха високотехнологичните компании

    Красимира Янева
    Старши консултант „Човешки ресурси”
    SYNECTICA

    За никого не е изненада това, че най-активни на пазара на труда през 2012 отново бяха високотехнологичните компании. Развитието на технологичния сектор продължи и през 2012  и съответно това се отрази на пазара на труда.
    През тази година се наблюдаваше сериозна активност на повечето компании по отношение на разширяване на търговските отдели, за да отговорят на стагниращата пазарната ситуация. Силната конкуренция и свитият пазар направиха добрите търговци едни от най–желаните служители във всички сектори на икономиката.
    Продължи процесът по аутсорсинг на бизнес дейности в България, което отвори възможности за професионална реализация на млади хора с отлична езикова и техническа компетентност.
    Друг сектор в икономиката, който показа известен ръст и съответно генерираше свободни работни места, беше сектор „Охрана и сигурност”. В ситуация на криза като цяло престъпността се увеличава, което води до увеличение на разходите, свързани със сигурността. Като резултат инвестициите в човешки и материални ресурси в сектора също се увеличиха. Стабилност се наблюдаваше и в секторите „Енергетика“, „Транспорт и логистика” и „Фармация“, които също бяха активни.
    През настоящата година като цяло се запази тенденцията от последните няколко години я компаниите да бъдат по–предпазливи по отношение на политиката си по наемане на персонал. От своя страна, специалистите също не бяха склонни да поемат големи рискове и да инициират сериозни промени по посока смяна на работа и кариерна реализация. Ето защо не настъпиха съществени промени спрямо предходните две години по отношение на търсенето и предлагането на работа.

    Най-активни бяха компаниите от ИТ индустрията

    Ангел Маджаров
    Operations Manager
    Talent Hunter

    От наша гледна точка, най-активни бяха компаниите от ИТ индустрията – търсенето на ИТ специалисти става все по-мащабно в специалностите, които са свързани най-вече с програмиране, докато през изминалата година видяхме лек спад в търсенето на специалисти, насочени към системната администрация. Дори можем да кажем, че обектно ориентираното програмиране беше и остава най-търсената специалност във всички по-комерсиални технологични направления – например Java, .NET, PHP, C++. Друга нарастваща зона на recruitment пазара е търсенето на BPO специалисти за различни support центрове, които развиват свои операции в България – специалисти с по един или два европейски езика, които обикновено усвояват и допълнителна бизнес специалност, започвайки работа в тези компании и работейки с международни клиенти. Нарастването на тези две индустрии (ИТ и BPO) е обусловено от един съвсем ясен факт - и двете индустрии са част от световния пазар и хората, работещи в тях, на практика работят за навън, а не за националния пазар в България. Т.е. растежът в тези сектори до голяма степен доказва колко конкурентни са българските професионалисти, когато имат възможност да работят в един конкурентен пазар, какъвто е международният. Разбира се, част от причините за нарастването на ИТ и BPO индустриите в България се дължи и на ситуацията на рецесия в Европа и света като цяло, което кара много компании да потърсят по-изгоден или евтин вариант за бизнеса си, без да губят от качеството на  специалистите. Затова България ще продължи да е привлекателна (ценово и като интелектуален потенциал) и в новата 2013 за подобен тип бизнес операции.  За съжаление, в националния пазар виждаме по-скоро свиване и затваряне на бизнеси, отколкото сигнали за растеж и позитивни очаквания за новата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 5 часа
    преди 7 часа
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 8 часа
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 10 часа
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 12 часа
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места