сряда, 22 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    34606 прочитания

    Хора с какви умения ще се търсят през 2013?

    Вижте прогнозите на мениджъри от компании за подбор на персонал
    10 януари 2013, 10:37 a+ a- a

    За компаниите от все по-голямо значение са уменията, които имат служителите й, а не образованието, което са завършили. Днес дипломата е само основата, а адаптивността и готовността за непрекъснато учене и придобиване на нови знания и умения, са ключови за успешната кариера.

    В новата реалност хората трябва активно да следят какви умения се търсят от компаниите и да се насочват към придобиването на тези умения, независимо от образованието, което имат. За това решихме да попитаме мениджъри от компании за подбор на персонал кои според тях ще са уменията, които работодателите ще търсят през 2013. Вижте какво споделиха те пред Economy.bg:

    В технологичния бранш - програмирането ще остане най-търсеното умение

    Ангел Маджаров

    Operations Manager
    Talent Hunter
     
    В технологичния бранш програмирането ще остане най-търсеното умение и през следващата година, като определено посоката на търсене ще е най-силна по отношение на обектно ориентираното програмиране като например Java, .NET, PHP, C++. За разлика от предишни години, наблюдаваме спад в търсенето на Embedded програмисти и експерти, програмиращи бази данни. Предполагаме, че тези тенденции са обусловени от присъствието и разрастването на повече софтуерни компании, работещи в този отрасъл, както и от ИТ тенденциите в световен мащаб. Така или иначе и самите ИТ професионалисти виждат за себе си повече и по-добри варианти за развитие в посоката на обектно ориентирано програмиране. Очакваме също така все по-голям ръст на търсенето на специалисти, които програмират за мобилни системи и платформи като iOS, Android, Windows, тъй като броят на подготвените хора в тези технологии е значително по-малък от търсенето и е възможно доста хора в ИТ бранша да се преориентират към тях.

    Хората, които са инвестирали много време и усилия и са готови да продължат да учат и да се развиват

    Красимира Янева
    Старши консултант „Човешки ресурси”
    SYNECTICA

    През последните няколко години, изправен пред сериозни предизвикателства, бизнесът има все по-нарастващи очаквания към служителите. Тази тенденция ще се запази и през следващата година, като ще продължат да се търсят много добре подготвени и висококвалифицирани служители.  Хората, които са инвестирали много време и усилия и са готови да продължат да учат и да се развиват, ще бъдат по–конкурентни и ще се реализират по–лесно. Бизнесът изисква все повече и все по–развити и комплексни умения от своите служители, защото само с отлично подготвени професионалисти може да се справи с динамичната икономическа ситуация.  Живеем в ерата на многофункционалните устройства, затова все по–актуално става търсенето на многофункционалните служители, от които се очаква да могат да извършват успешно няколко различни и трудно съвместими дейности.
    Дигиталните и езикови компетенции, професионалните знания и умения си остават, разбира се, абсолютно задължителни и изначално подразбиращи се. Това, което отличава обаче успешния служител, се крие в неговата личност и е отговор на въпроса защо хора със сходен опит и квалификация постигат толкова различни резултати.
    Все повече компании, които имат внедрени компетентностни модели, включват най–често в тях компетенции като ефективната комуникация, екипността, междуличностното взаимодействие, ориентацията към клиента, сътрудничеството, способността за вземане на ефективни решения, ориентацията към резултати, инициативността и др. Това са част от компетенциите, които бизнесът ще търси в бъдеще. 

    Започват да се търсят не толкова висшисти, а технически подготвени хора

    Яна Илиева
    Мениджър „Подбор”
    H-Vision

    Мечтаният служител за 2013 според мен ще олицетворява новите тенденции на пазара на труда. В страната усилено започват да се търсят не толкова висшисти, а технически подготвени хора. Въпреки че квалификацията е от значение, от особена важност са нагласата и мотивацията на новите попълнения в екипа, организацията.
    Но това не е всичко – отмина времето на идеята за един живот – една кариера. Специалистите трябва да станат по-гъвкави, да са готови за нови предизвикателства и дори да са мобилни, подобно на тези в Западна Европа. На пазара на труда не само догодина, но и през следващите няколко години хората трябва да са подготвени за няколко кариери и да бъдат наистина адаптивни. Немалка е ролята на училищата и университетите, те също трябва да са подготвени да „коват” гъвкави кадри, защото бизнесът винаги ще има нужда от нови работни места, но работната сила ще трябва да е подготвена за тях и най-вече да е готова да се учи цял живот.

    Хора с интегриран профил, които комбинират повече от една функционалност и  притежават повече от стандартните за позицията умения

    Паулина Георгиева
    Управляващ директор
    „Таурус Консултантс”
     
    Ще продължават да се търсят хора с интегриран профил - професионалист или мениджър, който да комбинира повече от една функционалност и да притежава повече от стандартните за позицията умения. Това са например маркетинг мениджър, който има конкретно разбиране за търговските процеси, или търговски директор,  който да умее да управлява вътрешни BPO процеси и комбинира позиция Operational manager и Sales Manager.  Друго качество е адаптивността към промените, възможността за гъвкавост и бързина на решенията.  Важно условие, което вече ясно стои пред избора на нов човек в компанията, е неговата ориентираност към екипа. Компаниите вече осъзнават, че съвместимостта на новоназначения професионалист с екипа е решаващ за успеха на всички. Друго значимо качество на новоназначените мениджъри е тяхната вътрешна мотивация. Вдъхновението вече идва от естеството на работа и начина, по който новоизбраният служител решава и може да я приключи успешно, а не от външни стимули, свързани пряко с придобивки.

    Най-засилено ще продължи да е търсенето на софтуерни специалисти

    Светослава Георгиева
    Мениджър „Подбор”
    Horizons

    Най-засилено ще продължи да е търсенето на софтуерни специалисти с умения в програмирането на различни езици, управлението на бази данни и тестването.
    Центровете за изнесени услуги ще продължат да търсят служители, владеещи два чужди езика, ориентирани към клиента, с технически, финансов или административен профил.
    Опитни хора от областта на продажбите, бизнес развитието, маркетинга и доставките ще продължат да бъдат търсени от средния и едър бизнес в различни сфери на дейност.

    Хората, които владеят чужди езици ще продължат да бъдат най-търсени и през следващата година

    Галина Георгиева
    Съуправител
    Bulwork

    Хората, които владеят чужди езици ще продължат да бъдат най-търсени и през следващата година. Компаниите от BPO индустрията обикновено набират сравнително големи за българския пазар екипи, поради което фокусът е най-вече върху езиците, които са по-силно разпространени в България – френски, немски, испански, италиански. Английският език е традиционно допълнително изискване, тъй като това е официалният език за комуникация в компаниите с международно присъствие. Доброто владеене на чужд език ще бъде сред основните изисквания на компаниите през следващата година, всички останали умения на служителите си компаниите подсигуряват с въвеждащи обучения.
    Специалистите от софтуерната индустрия също ще продължат да бъдат сред най-търсените на пазара на труда, очакваме и още по-силно изостряне на нуждата от повече и по-квалифицирани специалисти с умения и опит в разработката на софтуер и в частност в разработка на мобилни приложения.

    „Новата” тенденция ще бъде в търсенето на счетоводители и финансисти

    Лидия Юрукова
    Консултант „Подбор”
    „Адеко България”

    Ще продължи недостигът и търсенето на ИТ специалисти и през следващата година. Ще се търсят хора, владеещи два или повече чужди езици, като все повече интересът ще бъде върху редките езици. Можем да кажем, че „новата” тенденция ще бъде в търсенето на счетоводители и финансисти. Това е продиктувано от навлизането в България на международни компании, които ще изнесат част от бизнеса си във финансовия сектор. По-слабо се очертава да бъде търсенето в сферата на маркетинга и продажбите.

    Умения в областта на икономиката, медицината и инженерните специалности

    Доц.д-р Драгомир Бояджиев
    Управляващ партньор
    DB Interconsult

    Хора с умения в областта на икономиката (мениджмънт, финанси, недвижими имоти, застраховане,търговия; туризъм и ресторантьорство - предимно за летния петиод), медицина (особено среден медицински персонал), инженерни специалности(главно IT, машинни инженери и инженери селскостопанска техника).
    Основният проблем е задълбочаващият се разрив между знанията и уменията,  предлагани на пазара на труда и търсените знания и умения от работодателите. Все още не си даваме сметка за последствията от този проблем.

    Ставаме свидетели на все по-сериозно търсене на нов тип специалисти като  „lean managers”, „resource specialist, „continuous improvement specialists”

    Мария Темелкова
    Мениджър отдел „Ключови клиенти и професионални назначения“
    Manpower

    Навлизането на нови компании в определени сектори като аутсорсинг например ще привлече кадрите, които търсят промяна и развитие, и това ще наложи създаването на нови специалисти в тези сектори, най-често това са дву- или триезични специалиси с административен или технически профил. В същото време ставаме свидетели на все по-сериозното търсене на нов тип специалисти като  „lean managers”, „resource specialist, „continuous improvement specialists” с отлично владеене на поне един западен език, които специалисти са доста ограничен брой на пазара и това може да наложи въвеждане на нови образователните специалности в университетите, за да бъдат посрещнати съвременните нужди и изисквания на бизнеса. Компаниите, от своя страна, ще доразвиват тези кадри, а в някои от случаите се налага дори такива специалист да бъдат внесени от други страни.
     Имаме изключително добре образовани кадри, които са специалисти в различни сфери и с повече от една квалификация, което понякога затруднява компаниите – работодатели да преценят в какво са най-силни тези кадри и къде най-добре биха се реализирали. В този смисъл е добре кадрите да имат по-ясна идея в каква област искат да се специализират и така могат по-лесно да търсят и насочват своите усилия за реализация.

    Коректните, последователни и лоялни служители са най-търсени

    Мирена Колева
    Управляващ партньор
    Dr. Pendl & Dr. Piswanger Bulgaria

    Според прогнозите на Асоциацията на аутсорсинг организациите до 2017 заетите в този тип бизнес ще бъдат около 45 000 души. Това означава компетентни и добре подготвени специалисти с добри езикови познания в различни области – финанси, продажби, логистика, IT.
    Все по-често нашите клиенти изискват обстойна проверка на референции. Това означава, че коректните, последователни и лоялни служители са най-търсени.
    Макар и малко на брой, но все пак се забелязва и ръст на инвестициите в производствено-индустриалния сектор. Трудно се намират хора с опит в производство и комплексна мениджърска подготовка.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Граничните проверки след Брекзит ще струват на Великобритания 4,7 млрд. паунда
    Правителственият план за внедряването им все още не е изпълнен
    преди 16 часа
    Телерик Академия с нова трейнинг програма за мениджъри в технологичния сектор
    Upskill Team Leadership e първата публична програма, създадена и валидирана от ИТ лидери за тийм лидери в ИТ
    преди 19 часа
    Microsoft обяви Copilot+PC
    От компанията съобщиха, че 2024 ще бъде „годината на компютъра с изкуствен интелект“
    преди 19 часа
    Google инвестира още €1 млрд. в центъра си за данни във Финландия
    Скандинавските страни предлагат по-хладен климат, данъчни облекчения и изобилие от ВЕИ