неделя, 18 август 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  392 прочитания

  Ръкавица помага на изкуствен интелект да разпознава обекти

  Тя ще позволи на роботи да захващат по-прецизно
  11 юни 2019, 09:08 a+ a- a

  Достъпна ръкавица с вградени сензори, разработена от учени от Масачузетския технологичен институт, помага на изкуствен интелект да разпознае обектите, които докосва. Тя ще улесни създаването на роботи, които захващат деликатни обекти без риск от счупването им.

  Наречена STAG ръкавицата е изплетена от обикновени нишки, но оборудвана с 550 малки сензора. Учените носеха ръкавицата, докато повдигат 26 различни обекта и обучиха компютъра да ги разпознава. Сензорите уловиха данни за натиска в различните точки и разпознаха обекта със 76% точност. Освен това системата успя да разпознае теглото на повечето обекти.

  Данните показаха на учените как различните региони от ръката работят заедно за захвата. Проучването ще е полезно както в роботиката така и за създаването на нови по-полезни протези.

  Това не е първият подобен проект, но други технологии струват хиляди долари и имат едва 50 сензора. STAG е направена от материали, достъпни на пазара, и производството ѝ струва по-малко от 10 щатски долара. Ръкавицата е ламинирана с проводников полимер, който сменя съпротивлението си при полагането на натиск. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Прогнозират скок в предлагането на индустриални площи в Божурище, Нови Хан и Равно поле
  Автомобилната индустрия е една от най-активните в изграждането на производствени и складови площи, сочи анализ на Colliers International
  преди 2 дни
  преди 2 дни