събота, 06 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  953 прочитания

  Китай съобщи за лекарство, което дава обещаващи резултати при лечение на COVID-19

  Клинични тестове показват, че противогрипният медикамент Favipiravir е ефективен при лечение на пациенти с коронавирус
  19 март 2020, 09:58 a+ a- a

  Противогрипният медикамент Favipiravir, известен още като Avigan, е ефективен при лечение на пациенти с COVID-19 и помага да се възстановят по-бързо. Това съобщават световните медии, като се позовават на медицинските власти в Китай. 

  Лекарството е разработка на японската компания Fujifilm Toyama Chemical. Одобрено е за употреба в Япония през 2014. Миналия месец китайските медии съобщиха, че са започнали клинични тестове на лекарството сред 340 пациента в Ухан и Шендженза като потенциално ефективно при лечение на COVID-19. И резултатите са обещаващи, обявиха от Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай.

  „При пациенти, третирани с Favipiravir, отрицателни тестове за коронавирус са получени още на четвъртия ден след началото на лечението, докато при останалите средно на единайсетия ден. Наблюдава се и значително по-добро състояние на белите дробове у всички, лекувани с медикамента. Белодробното състояние на около 91% от пациентите, лекувани с Favipiravir, се е подобрило, в сравнение с 62% при останалите“, съобщи пред репортери Чжан Синмин, ръководител на Центъра по биотехнологии към Министерството на науката и техниката на Китай. „Тъй като лекарството вече е разработено и одобрено за употреба при лечение на грип, то има висока степен на безопасност“, посочи още Синмин.

  Китайските проучвания не са единствения опит за тестване на ефикасността на лекарството при лечение на COVID-19, припомня The Guardian. Японските лекари правят собствени изследвания. Източник на японското министерство на здравеопазването коментира пред японския вестник Manichi Shimbun, че лекарството досега е било давано на около 70-80 души, но ранните резултати показват, че то не е ефективно при лечение на пациенти с по-тежки симптоми, при които вирусът вече се е развил в много по-голяма степен.

  Все пак ефективността на лечението при по-леки случаи и при пациенти с умерена симптоматика би било от огромна полза за продължаващата борба с коронавируса, отбелязва изданието. Разбира се, одобрението за употреба на медикамента за тази цел ще изисква допълнително клинично изследване, последвано от одобрение за широко приложение от съответния орган за регулиране на медицинското лечение.

  В момента текат тестове и на много други лекарствени средства за лечение на COVID-19, както и много други са в процес на разработка, но все още няма официално одобрен медикамент или създадено антивирусно средство за справяне с новия коронавирус.

  Друго лекарство, което в момента се тества при лечение на заразени с COVID-19, и дава обещаващи резултати, е Remdesivir. Медикаментът е разработка на американската биотехнологична компания Gilead Sciences и се прилага за лечение на инфекциозни заболявания като ебола и SARS. 

  За момента не съществува ваксина срещу коронавирус, но учените по цял свят продължават да работят по въпроса. Счита се, че създаването на ваксина ще отнеме между 12-18 месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 24 часа
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 24 часа
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията