петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1250 прочитания

    Контролен материал на европейски учени ще направи тестовете за COVID-19 по-точни

    В България материалът вече е наличен в 4 лаборатории – в София, Варна и Бургас
    01 април 2020, 16:08 a+ a- a

    Учените, разработили контролния материал

    Учени от Съвместния изследователски център на ЕС разработиха контролен материал за проверка в лаборатории на точността на тестовете за COVID19. Целта е с негова помощ рискът за неверни резултати да бъде сведен до минимум, така че тестовете да не дават отрицателни резултати при заразени хора. В България материалът вече е наличен в 4 лаборатории – в София, Варна и Бургас, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

    Еврокомисарят за иновациите и научните изследвания Мария Габриел отбеляза, че учените са открили пропуски в действията за пресичане на епидемията, които се запълват със създаването на новия материал. Според нея чрез новия контролен материал ЕС ще успее да спести излишни разходи в действията за пресичане на заразата.

    Стела Кириакидис, еврокомисар за здравеопазване и безопасност на храните, заяви: "Работата на учените от ЕС за разработване на нов контролен материал ще позволи проверката на около 60 милиона лабораторни теста в ЕС. Това е важен успех на нашите учени, който ще е от критична важност за стратегията ни за изход, когато започнем да вдигаме мерките за социална дистанция."

    Материалът представлява синтетична, незаразна част от вируса, която остава стабилна при различните му мутации. Той позовалява на компаниите производителки на тестове за коронавирус да проверят комплектите си: ако тестът не успее да улови контактния материал, то това значи, че не е ефективен и за откриване на вируса, обясняват от ЕК. Контролният материал ще позволи и хармонизация на тестовете за коронавирус в Европа.

    Понастоящем 3 000 екземпляра от материала са готови за изпращане към лаборатории в ЕС. Тези екземпляри са с висока концентрация, поради което много малък обем е достатъчен за проверка на един тест. Един екземпляр от материала е достатъчен за контрол на до 20 000 теста. С тези 3000 екземпляра могат да бъдат проверени до 60 милиона теста.

     


     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 8 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 9 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 11 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години