събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3150 прочитания

  Проект за пречистване на отпадни води спечели тазгодишната награда „Предприемач в науката“

  Проектът на д-р Росен Иванов, МГУ, осигурява и зелена енергия за промишлеността и дома
  22 декември 2020, 13:56 a+ a- a

  Д-р Росен Иванов, главен асистент в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е новият носител на наградата „Предприемач в науката“. Той спечели мнозинството от гласовете на журито в третия конкурс на фондация „Карол Знание“ с проект „Иновативно пречистване на отпадъчни води и зелена енергия за промишлеността и дома“. 30 000 лв. е финансовото изражение на наградата.

  Д-р Росен Иванов е първият участник в програмата „Предприемачи в науката“, който направи заявка за създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“. С екипа си разработва пасивни системи за пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия

  По време на конкурса журито видя как работи системата – един лабораторен прототип захранваше светлините на коледна елха.

  Продуктът се нарича Конструираната влажна зона (CW) за пречистване на отпадъчни води с когенерация на енергия и представлява хидроизолиран басейн с различна дълбочина. Запълва се със смес от чакъл, пясък, почва и лесноразградими органични субстрати в зависимост от характера на третираните води. Изисква по-малки капитални и експлоатационни разходи, както и минимална човешка намеса в сравнение с конвенционални методи. Разработен конкретен проект за потенциален клиент излиза четири пъти по-евтин в сравнение с конвенционална пречиствателна станция за минни отпадъчни води.

  Конструираните влажни зони може да се използват за пречистване на промишлени води от предприятия с малък дебит на отпадъчните води. Пречистените води съответно може да се  ползват за поливни нужди. Тези системи могат да намерят практическо приложение при пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилни къщи, вилни зони и малки населени места. 

  Сред претендентите за наградата тази година имаше няколко образователни проекта, бърз антигенен тест, концепция за умни болници, производство на малки дронове, изграждане на лаборатория за измервания на нивото на CERN, решение за мухъла в баните чрез вентилация, създаване на репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки. В конкурса участват само преминалите програмата „Предприемачи в науката“, която се проведе от 23 септември до 9 декември.

  Журито на конкурса е съставено от лекторите в програмата. Тази година в 12 сесии 21 учени-предприемачи, предприемачи и лидери обучаваха учените, които на финала с pitch deck представиха научните си разработки вече като бизнес проекти. Сред оценяващите бяха българи с успешна кариера в Бостън, Лондон, Милано, Лозана и Цюрих.

  В третото издание на „Предприемачи в науката“ участваха учени с вече регистрирани компании, а един от тях, д-р Ваньо Везиров, има опит като съосновател на два стартъпа. По време на конкурса също бяха направени заявки за няколко стартъпа, единият от които – на победителя. 

  До момента носители на наградата „Предприемач в науката“ са трима учени. Подкрепените проекти са електронно хапче за неинвазивни изследвания, екологична батерия магнезий-въздух и изграждане на планетариум. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 1 ден
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство