сряда, 01 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2975 прочитания

    Има ли място идеята за 4-дневна работна седмица в новия ритъм на 21 век?

    Попитахме мениджъри от водещи компании в България, които ще се включат във форума Business Talks на 5 ноември
    04 ноември 2021, 14:46 a+ a- a

    Има ли място идеята за 4-дневна работна седмица в новия работен ритъм на 21 век? Този въпрос зададохме на мениджъри от водещи компании в България, които ще се включат във форума Business Talks.

    Новото издание на събитието, стартирало през 2020 със серия виртуални събития Еmployer Branding Restart, ще се проведе на 5 ноември 2021 онлайн и присъствено в зала Event Space 2021 (НДК). Форумът разглежда актуалните теми и предизвикателствата в управлението на човешките ресурси по време на пандемията, технологичните иновации и новите комуникационни инструменти. Може да се регистрирате тук.

    Ролф-Юрген Заерле е главен изпълнителен директор на Силвър Стар Моторс - генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България. От създаването на Силвър Стар през 2017 е начело на компанията у нас

    Ролф-Юрген Заерле, главен изпълнителен директор, Силвър Стар Моторс (генерален дистрибутор на Mercedes-Benz за България)

    Mного зависи от професионалния профил, за който говорим. Например при 4-дневна работна седмица за техниците в оторизирания сервиз не бихме могли да отговорим на изискванията на клиентите за бързина и качество на обслужване.

    Ако обаче вземем друг пример: топ мениджър. Тук способността да се премине към такъв режим би могла да бъде и критерий за успех. Това би означавало, че е създадена жизнеспособна организационна структура с максимално оптимизирани процеси.  

    Елина Павлова е управител на UNIQA Software-Service Bulgaria, собственост на UNIQA Insurance Group AG, където успешно ръководи административните и финансови въпроси на фирмата

    Елина Павлова, управител на UNIQA Software-Service Bulgaria

    Отговорът на този въпрос зависи от идеята за 4-седмичната работна седмица и дали всички са съгласни с последствията от това. Ако идеята е в компресирано работно време да се свърши 100% от планираната работа, от моя гледна точка това не е работеща формула.

    Това може и да работи в краткосрочен план, но според мен в дългосрочен план стресът от работа на 100% след това ще „изяде“ допълнителния почивен ден. Смисълът на въвеждането на 4-дневната работна седмица е да разтовари хората от the tyranny of urgency, но се получава точно обратното. Ако всички стеклхолдъри (бизнеси) са съгласни, че намаленият капацитет на екипите ще доведе до по-здравословна и продуктивна среда, тогава си струва да се опита. В крайна сметка по-голямо значение има колко стойност ще придадеш на нещата, отколкото количеството отметнати планирани задачи.

    Надежда Василева е директор „Подбор на кадри“ в Adecco България. Има 15 години опит във финансовия сектор в областта на обслужване на клиенти и управление на екипи по продажбите

    Надежда Василева, директор „Подбор на кадри“ в Adecco България

    Пандемията от коронавируса доведе много промени в начина ни на работа, които изглежда ще останат занапред. Последното проучване на Adecco Group, Resetting Normal: Defining the New Era of Work 2021, което обхваща близо 15 000 респонденти от 25 държави в работоспособна възраст, очертава, че и работодателите, и служителите търсят по-гъвкави модели на работа. Данните от проучването показват, че работните часове са се увеличили с 14% от 2020 г. насам, като 63% от служителите посочват, че работят повече от 40 часа седмично. Това сумарно означава допълнителни 268 работни часа годишно или почти три допълнителни работни дни всеки месец. Въпреки това 6 от 10 казват, че биха могли да свършат работата си за по-малко от 40 часа. Това обяснява защо повечето (72%) от респондентите искат работодателите да преосмислят продължителността на работната седмица, а според 73% договорите трябва да отразяват получените резултати, а не броя изработени часове. 

    Всяка компания търси различни решения за запазване на продуктивността и благополучието на служителите си, затова и има вече и единични примери за прилагането на 4-дневна работна седмица.

    Елена Спирина е маркетинг експерт с фокус в публичните комуникации и организирането на събития с 21+ години опит в големи международни компании.  Тя е и официален организатор на серията публични събития Business Talks и White Dinner

    Елена Спирина, предприемач и водещ на събитието Business Talks

    В края на 2019 г. обмислях сериозно внедряването на концепцията за 4-дневна работна седмица. Сега се смея на глас, когато се сетя, че обсъждайки тази идея с други мениджъри от компании, те тогава все още имаха възражение за дистанционната работа или идеята за „work from anywhere”.

    Пандемията преобърна много нагласи, включително и моите, тъй като се оказахме в ситуация да трябва да спасяваме бизнеса със събития и да работим всеки ден, 6 и 7 дни в седмицата, целия екип, дори по 10 и 12 часа на ден и така почти половин година. Да, мисля, че има такава възможност за конкретни бизнеси и позиции – примерно проектно ориентираните. Ако човек е ефективен и оптимизира процеси, умее да делегира, това е приложимо. Ако в края на периода (седмицата/ месеца/ спринтът) резултатът не е налице, то най-вероятно трябва да преразгледа отношенията си с поелите отговорност служители или самата задача. Мисля, че доверието и правилната преценка на възможностите са един от ключовете. Другият е своевременният контрол. Защото съм била и в ситуация да очаквам резултати, някой да твърди, че работи, а резултат да няма и да заглуши проект за стотици хиляди.

    Agile методологията може да помогне за подобно организиране на работата в 4-дневна работна седмица. Всички изследвания към момента показват, че около 60% от хората, работещи зад компютрите, „преработват“ и са повече от 8 часа на работното си място. Защо тогава не почиват 3 дни? Въпрос на реорганизация е на дадена компания и цял сектор (за цялата икономика на този етап мисля, че не можем да говорим). 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 1 ден
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места