сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7410 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Вели Пехливанов – CTO на българската софтуерна компания
  20 януари 2022, 13:16 a+ a- a

  Вели Пехливанов – съосновател и CTO на Resolute Software

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Resolute Software в България, пред Economy.bg разказва Вели Пехливанов – съосновател и CTO на българската софтуерна компания.

  Кои са основните проекти, по които работят екипите на Resolute Software в България?
  В Resolute Software работим върху глобално значими и много интересни проекти. Търсим сложни проблеми, такива, които са от стратегическа важност за нашите клиенти, които биха им помогнали да бъдат по-успешни и да ги поставят в една по-конкурентна позиция спрямо останалите играчи в техния сегмент. По-ключовите ни проекти са свързани с модернизиране на система за полицейски участъци в чужбина, работа по разработка за самолетни пилоти и платформа за обработка на здравна информация в помощ на цял свят. 

  Бихте ли разказали накратко за част от тях?
  Гордеем се, че в портфолиото ни има променящи света разработки. Може да се каже, че проектите ни са мечтата на всеки инженер.

  За един от клиентите ни изготвяме проект за намиране и проследяване на радиосигнали в авиационната индустрия. Географската информационна система събира и идентифицира сигнали в цял свят, следи ги в реално време и ги показва на географска карта. Системата се използва в самолети и ориентира пилотите в полет за околните радиосигнали и устройствата, които може да има там.

  Екипите ни допринасят и за намаляване на престъпността в чужбина, модернизирайки система за полицейски участъци, която досега беше достъпна единствено на десктоп устройства. Благодарение на нашите инженери полицията вече може да проверява номерата на колите в движение чрез всякакви устройства – смартфони, таблети и на големи екрани. Допълнително на същите тези устройства е достъпна информация за инциденти, заподозрени лица и доклади от централизирана база данни, обединяваща множество полицейски юрисдикции.

  Модернизацията в сектора на здравеопазването е една от нашите експертизи. Разработихме мобилно приложение за глобален здравен клиент, което се използва в цял свят. То достига до крайните мобилни потребители и предоставя навременна информация за Covid, други пандемии и препоръки за действие в определени ситуации, застрашаващи здравето (повече за него тук). 

  Какви технологии използвате в работата си?
  В екипите се използват няколко основни технологични стека за направата най-често на уеб- и мобилни системи. За мобилните решения работим с различни Cross-platform Native технологии, които се характеризират с това, че използват споделена кодова база за разработка на приложения за Android и iOS едновременно. По отношение на уеб разработките, ползваме два основни технологични стека. Единият е Microsoft.NET с вече върху него ASP.NET и Blazor, а другият е JavaScript, като работим с най-модерните JavaScript Frameworks.

  Как е организиран работният процес по различните проекти и каква е мениджмънт структурата? Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Работният процес следва agile принципи на софтуерна разработка и се фокусира върху постоянно подобрение, навременна обратна връзка и прозрачност. Екипите ни работят в режим на висока ангажираност с клиентите, като всеки специалист участва в процеса на планиране и представяне на резултата на клиента в интерактивен процес на разработка. Обикновено са между 3 и 8 души и включват експерти за всяка една техническа или креативна задача, необходима за проекта. Организационната структура е плоска и се състои от екипи и техните ръководители, обособени в технологични звена, ръководени от технически директори. Решенията по отношение на техническа стратегия и управление на екипите се вземат от лидерски комитет, в който участват лидери от всички нива на йерархията заедно със CEO и CTO на компанията.

  От ляво надясно: Атанас Симеонов, Вели Пехливанов и Христо Георгиев - основатели на Resolute Software

  Как се промениха проектите, по които работите през годините?
  Повечето пораснаха в обем, след като клиентите ни се довериха с допълнителни функционалности, интеграции и доработки. Благодарение на това клиентите ни успешно реализират целите си, а ние добавяме стойност за бизнеса. Други от проектите ни се трансформираха от малки индивидуални софтуерни системи, в многогодишни проекти за цялостна модернизация на бизнеса. В технологично отношение виждаме растящо търсене на мултиплатформени системи, които потребителят да ползва едновременно от всякакви устройства – компютър, телефон, таблет. Расте и внедряването в облака и използването на съвременни тенденции като serverless и micro frontends.

  Кои са най-големите предизвикателства при проектите, по които работите?
  Позиционирайки се в премиум сегмента на пазара като качество, цена и отношение към работата, се конкурираме с някои от най-големите и световно известни service компании. Когато за първи път започваме да си говорим с потенциални клиенти, разберат ли, че сме от Източна Европа, а не от Америка или Западна Европа, за нас борбата става една идея по-трудна да разкажем защо ние сме най-добрите и да спечелим първоначалното им доверие. Това е едно от най-големите предизвикателства – да правиш бизнес на глобално ниво без значение от коя част на света си. Почти винаги обаче успяваме да спечелим проекта, защото показваме задълбочено решение на поставения казус, отговорност и качествен анализ с навременната комуникация към проблема. Всеки спечелен проект е доказателство за това, че вършим нещата правилно.

  Кои са най-големите постижения, които сте осъществили?
  Щастливи сме, че българска компания разработи мобилна апликация в момент на глобална пандемия, която помага на целия свят да бъде много по-добре информиран, да следи препоръките, правилата и решенията, засягащи здравето!

  Като цяло за всеки от изброените проекти по-горе бяхме разглеждани под лупа, за да стане ясно дали можем да се справим и да заслужим правото да разработваме такива значими за клиентите ни системи. Гордея се, че доказахме, че можем с всяка една от тях!

  Какво предстои при Вас?
  Resolute Software има много спечелени битки, а за това говорят все повече световни клиенти, които ни се доверяват. Предстои година, изпълнена с много работен хъс. Работата ни и отношенията, които изграждаме с настоящите ни клиенти, помагат за откриването на нови такива с вече доказани и успешни примери, гарантиращи за нивото на нашата експертиза и умения.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Resolute Software JSC в JOBS.bg тук

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Илия Лингорски, БНБ: България е на финалната права към еврозоната
  Предстои откриване на специализирана интернет страница за еврото
  преди 14 часа
  Служебният кабинет предлага нов удължителен бюджет
  Срокът на действие на сега действащия удължителния закон е до 10 юни
  преди 15 часа
  Електрическите модели на Ford ще могат да се зареждат на зарядните на Tesla в САЩ
  Суперзарядните на Tesla могат да се превърнат в стандарт за индустрията, смята главният изпълнителен директор на Ford
  преди 15 часа
  50 медици завършиха курса по оказване на спешна помощ по въздух
  Това успешно полага основните на системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS)
  преди 17 часа
  Алтерко стартира академия за международни обучения
  Съвместно със СофтУни компанията пусна първия си международен онлайн курс