събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    687 прочитания

    Neuralink постави първия си имплант в човешки мозък

    Той вече подава информация, а пациентът се възстановява добре
    30 януари 2024, 10:14 a+ a- a

    Снимка: Neuralink

    Технологичният милиардер Илон Мъск съобщи, че неговата компания Neuralink успешно е имплантирала един от своите безжични мозъчни чипове в човек за първи път. Първоначалните резултати откриват обещаващи невронни пикове или нервни импулси, а пациентът се възстановява добре, каза той в свой пост в X/Twitter.

    Целта на компанията е да свърже човешкия мозък с компютрите с цел да помогне за справяне със сложни неврологични състояния. Редица конкурентни компании вече са имплантирали подобни устройства припомня BBC.

    Компанията на Мъск получи разрешение да тества чипа върху хора от американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) през май миналата година. Това даде зелена светлина за началото на 6-годишно проучване, по време на което робот се използва за хирургично поставяне на 64 гъвкави нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която, според Neuralink, контролира „намерението за движение“.

    Компанията казва, че тези нишки позволяват на нейния експериментален имплант, захранван от батерия, която може да се зарежда безжично, да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.

    Първият продукт на Neuralink се нарича Telepathy и ще позволява „да контролирате телефона си или компютъра и чрез тях почти всяко устройство, само с мисъл“, пише Мъск. Първите потребители ще са хора изгубили възможността да използват крайниците си.

    Въпреки че участието на Мъск повишава репутацията на Neuralink, той се изправя срещу сериозни конкуренти, някои от които имат опит отпреди две десетилетия. Базираната в Юта Blackrock Neurotech имплантира първия от многото си интерфейси мозък-компютър през 2004 г., отбелязва още BBC.

    Precision Neuroscience, създадена от съосновател на Neuralink, също има за цел да помогне на хора с парализа. И неговият имплант прилича на много тънко парче лента, което се намира на повърхността на мозъка и може да бъде имплантирано чрез „черепен микропрорез“, което според компанията е много по-проста процедура.

    Съществуващите устройства също са генерирали резултати. В две отделни скорошни научни изследвания в САЩ имплантите са използвани за наблюдение на мозъчната активност, когато човек се опитва да говори, което след това може да бъде декодирано, за да му помогне да общува.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 20 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 21 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 21 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 23 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години