събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7852 прочитания

    Hack TUES X обещава да бъде епично технологично приключение

    Какво да очакваме по време на 10-ото юбилейно издание на хакатона на ТУЕС, разказват Никола Сачков и Кирилка Ангелова
    07 февруари 2024, 08:58 a+ a- a

    Снимки: ТУЕС

    От 13 до 16 март 2024 г. на територията на Sofia Tech Park ще се проведе десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС хакатон – Hack TUES X. Събитието се организира от ученици от Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София, под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС. Economy.bg разговаря с Кирилка Ангелова и Никола Сачков, за да разкажат повече за събитието, кой може да участва, какво да очакват участниците и защо юбилейното издание ще е по-различно.

    Какво да очакваме по време на юбилейното издание на Hack TUES X?
    Кирилка: На прага сме на десетото юбилейно издание на емблематичния за ТУЕС към ТУ – София хакатон, организиран от ученици за ученици. Hack TUES X обещава да бъде епично технологично приключение, празник за цялата ни общност. Очакваме десетото юбилейно издание на хакатона да предизвика всички участници да покажат своите способности. Hack TUES X е повече от просто технологичен хакатон, той е най-големият и значим за ИКТ сектора хакатон в България, организиран от ученици за ученици. С огромно признание за общността на ТУЕС, която е изключително подкрепяща и активна в развитието на младите ИТ таланти. Младите хора не са нашето бъдеще, те са нашето настояще и си заслужава всяка секунда, която инвестираме в тях, защото всъщност ние инвестираме в себе си.

    Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Сдружение „Асоциация на завършилите ТУЕС“, е треньор по групово динамичен тренинг и организационно поведение, като същевременно заема ролята на ментор на организационния екип на емблематичните за ТУЕС към ТУ – София събития, организирани от ученици за ученици.

    Кое ще е различното тази година?
    Никола: Десетото юбилейно издание на обичания от всички туесари хакатон ще обедини всички от най-малките ученици до първите възпитаници на училището. Тази година за пръв път в историята на Hack TUES ще могат да участват и завършили ученици на ТУЕС. Завършилите ще премерят сили помежду си и ще се върнат в ученическите си години, като ще се състезават в отделна категория на Hack TUES X. Рекорден е броят на регистрираните отбори – 84 отбора: 14 на завършили и 70 на настоящи ученици на ТУЕС. Това прави приблизително 350 участници, ще имаме и 70 ментори от ИТ бизнеса и от общността, съответно имаме приблизително 50 души, които ще влязат в ролята на жури. Със сигурност това ще е най-мащабният хакатон до момента. Поканили сме и всички организационни екипи, което само по себе си е вълнуващ и незабравим момент.
    Къде и кога ще се проведе събитието?
    Никола: Hack TUES X ще се проведе от 13 до 16 март в София Тех Парк, в иновационен форум „Джон Атанасов“.

    Кой може да участва?
    Никола: ТУЕСари.

    Никола Сачков, ученик в 11. клас на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС). Участник е във всяко изминало издание на емблематичните за училището събития – Hack TUES и TUES Fest. Тази година е координатор на доброволческия екип, отговарящ за организацията на десетото юбилейно издание на Hack TUES – Hack TUES X, и седмото издание на деня на отворените врати на ТУЕС – TUES Fest 2024.

    Как може да се вземе участие в хакатона?
    Никола: Регистрацията за хакатона става през официалния сайт на събитието – www.hacktues.bg. За завършилите тя отвори на 08 януари, а за учениците на 29 януари, като имаше регистрирани над 50 отбора и 250 участници само два часа след стартирането ѝ! След регистрацията си всеки участник има възможност да създаде отбор или да се присъедини към вече съществуващ такъв. Отборите се състоят от три до пет души.

    Има ли процес по подбор и ако да – какво представлява той?
    Никола: В Hack TUES могат да участват всички ученици на ТУЕС и процес по подбор няма, поради тази причина местата винаги се запълват много бързо след отварянето на регистрацията!

    Колко и какви компании ще се включат в тазгодишното издание?
    Кирилка: Традиционно спонсорите на Hack TUES са от ИКТ сектора, като броят им всяка година върви експоненциално нагоре. Тази година 33 ИТ компании подкрепят десетото юбилейно издание. Като партньори на събитието се включват 10 компании.

    Има ли и какви са ползите за компаниите, които се включват?
    Кирилка: Участието в Hack TUES, както и подкрепата от страна на бизнеса за самото събитие, има много ползи за цялата индустрия и за цялата ни общност. Това включва възможността за менторство на ученическите екипи, където ИТ професионалисти могат да споделят своите знания и опит. Освен това компаниите имат шанса да инвестират в развитието на младите таланти, подкрепяйки тяхното образование и професионален растеж. HackTUES съчетава всичко – образователния модел на нашето училище – ТУЕС към ТУ – София, усилията на ръководството, учениците, преподавателите, подкрепата на ИТ бизнеса, връзката със завършили… за цялата ни туесарска общност… Всичко това олицетворява емблематичния за ТУЕС хакатон, организиран от ученици за ученици!

    С какво хакатонът ще е най-полезен за участниците?
    Никола: Участието в Hack TUES има не една полза за участниците и не мисля, че мога да ги степенувам. Първата и може би най-очевидна е възможността да развиват и прилагат техническите си умения в различни области като програмиране, компютърни мрежи и embedded системи. Хакатонът е едно от местата, на които участниците получават голям обем нови знания и умения чрез практически опит за кратък период от време.
    Техническите познания са само част от формулата за успешно участие и представяне на хакатона. За да разработят проект, участниците трябва да се научат да работят в екип – да комуникират правилно, да са готови да учат един от друг, да комбинират различни умения за постигане на общи цели и да вземат ефективно решения заедно дори и под напрежение, притиснати от краткото време за измисляне на идея и разработка.
    Hack TUES e мястото, на което учениците се срещат с ИТ бранша и имат непрестанен контакт с него в продължение на 3 дни. Всеки отбор има възможност да работи с професионалист в лицето на ментора си и да получава съвети от него за работата си в технологичен аспект и за работата си като екип. Така се създават връзки и възможности, оставащи за цял живот. Не на последно място, освен за сериозната и натоварена работа, по време на Hack TUES, участниците винаги имат време и за забавление и нови приятелства, докато учат и иновират!

    Разкажете ни малко повече за иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО за „Техническо и професионално образование и обучение“, сред които е Hack TUES.
    Кирилка: През 2023 година Hack TUES намери своето място сред иновативните и обещаващи практики на ЮНЕСКО в сферата на Техническо и професионално образование и обучение. Трябва да отбележим, че Hack TUES e единствената образователна практика от България.
    ЮНЕСКО активно подкрепя иновативни и обещаващи практики в областта на „Техническо и професионално образование и обучение“. Програми като Hack TUES се явяват пример за този ангажимент, като подчертават важността на технологичното образование и иновациите. Също така те подчертават важността на ангажирането с учениците в образователния процес и насърчават сътрудничеството с индустрията. ЮНЕСКО подкрепя и активното участие на учениците, като насърчава тяхната инициативност и сътрудничество в иновативни проекти. В нашето училище учениците са овластени и дейно участват както в ученическия живот, така и във всички инициативи на Асоциацията на завършилите ТУЕС (АЗТУЕС). Това е и причината Hack TUES да бъде сред иновативните образователни практики, моментът, в който ученици от 11. клас под менторството на АЗТУЕС организират нещо толкова голямо и значимо. За мен е удоволствие да менторствам и да работя с тези прекрасни млади хора, които в последните месеци дадоха много от себе си, за да организираме най-големия и значим за ИКТ сектора хакатон в България, организиран от ученици за ученици.

    Какъв съвет бихте дали на тези, които искат да вземат участие?
    Никола: Тук ще бъда кратък. Подходете отговорно, подгответе се, но не забравяйте да се забавлявате на Hack TUES X!
    Кирилка: Hack TUES е велик! Някои твърдят, че олимпийският принцип гласи: „Важно е участието“. Всъщност олимпийският принцип гласи: „Най-важното нещо в живота е не триумфът, а битката; важното е не да си победил, а да си се борил добре“. В този дух преминава организацията на емблематичния за ТУЕС ученически хакатон, организиран от ученици за ученици – Hack TUES Х. За мен винаги е чест и удоволствие да работя с и за организационния екип на двете събития! Аз съм човекът, който знае и си дава сметка колко усилия, трансформации, проблем – решения ситуации стоят зад подготовката и изпълнението на това уникално за училището ни, за общността ни и за цялата ИКТ индустрия събитие! По отношение на участниците, единственият ми съвет е да вземат максимума от тези незабравими 3 дни и да покажат най-доброто, на което са способни в този момент.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 24 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 24 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години