събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    771 прочитания

    Първият пациент на Neuralink се е възстановил успешно

    Той може да управлява компютърна мишка само чрез мисълта си
    22 февруари 2024, 13:25 a+ a- a

    Снимка: Neuralink

    Първият пациент с имплантиран мозъчен чип от Neuralink, изглежда се е възстановил напълно и е в състояние да управлява компютърна мишка, използвайки своите мисли, каза основателят на стартъпа Илон Мъск, цитиран от „Ройтерс“.

    „Напредъкът е добър и пациентът изглежда се е възстановил напълно, без лоши ефекти, за които да знаем. Пациентът може да движи мишката около екрана, просто мислейки [за това]“, каза Мъск в събитие на Spaces в платформата X.

    Мъск каза, че в момента Neuralink опитва да получи възможно най-много кликвания на бутоните на мишката от пациента.

    Фирмата успешно имплантира чип на първия си пациент миналия месец, след като получи одобрение за набиране на хора за клинични тествания през септември.

    Изследването използва робот за хирургично поставяне на имплант с интерфейс мозък-компютър в област на мозъка, която контролира намерението за движение, каза Neuralink, добавяйки, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура, използвайки своите мисли.

    Мъск има големи амбиции за Neuralink, заявявайки, че ще улесни бързите хирургични вмъквания на своите чипове за лечение на състояния като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.
    Neuralink, която беше оценена на около $5 млрд. миналата година, беше изправена пред многократни призиви за проверка на нейните протоколи за безопасност. Януари „Ройтерс“ съобщи, че фирмата е била глобена за нарушаване на правилата на Министерството на транспорта на САЩ относно движението на опасни материали.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 24 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години