понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    547 прочитания

    За първи път учени създадоха органоиди от амниотична течност

    Те могат да помогнат за по-добра пренатална диагностика и повече информация за развитието на органите на плода
    05 март 2024, 16:12 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Течността, в която „плува“ бебето, докато е в утробата на своята майка се нарича амниотична течност. В нея има генетичен материал, който предлагат улики за диагностициране на заболявания. Част от тази течност може да бъде извлечена чрез игла по време на бременността, като процедурата се нарича амниоцентеза. 

    За изследователски цели учените са се обърнали към постмортална фетална тъкан, за да създадат лабораторни модели, наречени органоиди, но този процес предизвиква противоречия, пише STAT. Сега може да има друг начин, включващ части и от двата метода. Изследователите съобщават в Nature Medicine за своя ранен успех при извличането на някои живи клетки от околоплодната течност и отглеждането на триизмерни органоиди - миниатюрен бял дроб, бъбрек и тънки черва - от тях.

    Те се надяват да разработят нов инструмент за изследване и диагностика на вродени фетални заболявания въз основа на прогениторните клетки, извлечени по време на амниоцентеза или други пренатални диагностични процедури. „За първи път можем действително да имаме достъп до плода, без да го докосваме“, казва Матиа Герли, първият автор на статията, по време на брифинг за пресата.

    Тези органоиди могат да дадат на лекарите още повече информация за това как се развиват органите на плода, потенциално подобрявайки пренаталната диагностика на състояния като спина бифида (бел. ред.: вроден дефект, който се състои в непълно изграждане на гръбнака (по-точно на невралната тръба) по време на бременността. В зависимост от това доколко е засегнат гръбначният стълб детето може да се роди с различни физически проблеми като: слабост или паралица на краката, ортопедични дефекти, проблеми с контрола на дебелото черво и пикочния мехур, раздразнения на кожата, различие в движението на очите).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата
    преди 4 часа
    Изкуственият интелект има потенциал да революционизира научните открития
    Нуждаем се от нов Европейски институт за изкуствен интелект в науката, съветват академиите Европейската комисия
    преди 5 часа
    Fitch потвърди рейтинга на България
    Липсата на стабилно правителство и потенциално дългите преговори за съставяне на коалиция биха могли да забавят влизането в еврозоната след 2025, предупреди агенцията
    преди 6 часа
    Летище София с нов безмитен магазин
    Той е най-големият за безмитна търговия в България