вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15234 прочитания

    На 24 април София става световна столица на Microsoft Excel

    Повече за международния форум Bulgaria Excel Days 2024 разказва Боряна Петрова - Основател на ITraining
    04 април 2024, 10:22 a+ a- a

    Боряна Петрова - Основател на компанията за Microsoft обучения и консултации ITraining и организатор на Bulgaria Excel Days. Снимка: Личен архив

    От 23 до 25 април в София ще се състои петото издание на един от най-големите международни форуми в световен мащаб, посветен на Microsoft Excel - Bulgaria Excel Days. Освен основната конференция на 24 април в програмата на събитието са включени 4 мастъркласа, които ще се състоят на 23 и 25 април.

    Повече за форума и с какво той би бил ценен и полезен за българския бизнес, разказва Боряна Петрова - Основател на компанията за Microsoft обучения и консултации ITraining и организатор на Bulgaria Excel Days.

    Боряна, разкажете ни как се роди идеята за Bulgaria Excel Days и каква точно е целта на събитието?
    Започнах да мисля за организацията на такова събитие някъде през 2015 г., след като предната година посетих за първи път централата на Microsoft  в Редмънд като участник в ежегодния Microsoft MVP Summit, където се събират колеги, удостоени с тази престижна награда от цял свят. Аз бях и все още съм единствената в България Microsoft MVP за Excel.

    Там се запознах с истински световни величия на глобалната Excel общност, като с някои от тях, с които се засичахме на други Microsoft събития по света, станахме и приятели.

    Боряна Петрова в централата на Microsoft в Редмънд. Снимка: Личен архив

    По същото време компанията ми ITraining тепърва се развиваше и търсихме възможност за допълнителна изява и позициониране сред бизнеса в България. 

    Така през 2016 г. се решихме да организираме малка конференция, посветена на Excel. Много се зарадвах, че повечето от колегите ми MVP-та, които поканих, се съгласиха да участват като лектори, дори дойде и един от лидерите на Excel тийма на Microsoft – Гай Хънкин. Доста се притеснявах дали ще съберем публика, надявахме се на 100-тина участници. В крайна сметка в първото издание на Bulgaria Excel Days през 2017 г. се включиха близо 200 души. 

    Това ни вдъхнови да продължим, да превърнем събитието в нещо като наша запазена марка и да го правим редовно. За съжаление, ковид пандемията ни попречи да го организираме всяка година, но 4-те издания досега утвърдиха Bulgaria Excel Days като един от най-големите и авторитетни форуми, посветени на Excel (а също и в сферата на Power BI, Financial Modelling, VBA, Data Analysis…) в световен мащаб.

    Кога и къде ще се проведе тазгодишното издание? Присъствено ли ще е и ще има ли опция за онлайн включване?
    Целта ни е да правим всяко издание на събитието уникално, запомнящо се, със свои специфични акценти, актуална тема, слоган, цветове и т.н., вкл. и с различно място за провеждане всеки път. Дори и дата не сме избрали случайно – 24.04.2024.

    Точно на 24 април в зала „Васил Левски“ на HYATT Regency – София ще се състои основното събитие в рамките на Bulgaria Excel Days – голямата международна конференция с участието на топ експерти и световноизвестни лектори, повечето носители от години на наградата Microsoft MVP, като Кен Пълс (Канада), Гаспър Каменшек (Словения), Алън Мъри (Великобритания), Чандийп Чабра и Сумит Бансал от Индия, Марк Проктор от Великобритания, Джордан Голдмейер от САЩ, Абиола Дейвид от Нигерия, Андрю Григолюнович от Латвия…

    А на 23 и 25 април в хотел „Метрополитън“ – София, ще се проведат 4 мастъркласа, водени от Кен Пълс, Гаспър Каменшек, Алън Мъри и Чандийп Чабра. Това се еднодневни практически тренинги на експертно ниво за лимитиран брой участници (до 30 души).

    Още от самото начало решихме твърдо, че събитието ни ще бъде изцяло присъствено, без опция за онлайн стрийминг. Аз лично не одобрявам особено хибридния формат. Когато събитията се провеждат присъствено, на живо, се създава много по-различна атмосфера, това дава възможност за лични контакти, нетуъркинг, за създаване на взаимоотношения, защо не приятелства, за формиране на локална Excel общност.

    Bulgaria Excel Days 2018. Снимка: ITraining

    Какви са основните теми и области, върху които поставяте акцент тази година, и кои са лекторите?
    Няма как и ние в Excel общността, и хората, които се занимават с Microsoft технологиите, да избягаме от най-актуалния тренд през последната година, а именно настъпването на изкуствения интелект във всяка от сферите на бизнеса и живота ни. Затова и хедлайнът на събитието тази година е DAITA Revolution. А и конференцията ще се проведе в зала, носеща името на най-големия български революционер…

    Разбира се, не всички лекции ще бъдат свързани с AI. Подбрали сме теми, които са с доста широк обхват, които биха били интересни за различни бизнес сектори и за разнообразни професии и бизнес специалности – естествено, ще говорим за най-новите неща в Excel, като функционалности и формули, за Power BI, за Power Query и Power Pivot, за инструментите за анализ и визуализация на данни, за финансово моделиране с помощта на Excel…

    Характерното за всички лекции на Bulgariа Excel Days e, че те са почти изцяло практически насочени, в тях теорията е съвсем малко, основната част от презентацията на лекторите ни е демо, представяне и решаване на реални бизнес проблеми.

    За кого е подходящо събитието? Колко и какви хора очаквате да се включат?
    Днес няма сериозен бизнес, който да не използва Excel… Всеки бизнес мениджър или бизнес професионалист, независимо в коя сфера e, независимо дали се занимава с продажби, маркетинг, финанси, логистика, статистика, анализи, проучване на пазара, социологически изследвания, счетоводство и одит, онлайн или офлайн бизнес, традиционна или интернет реклама, CRM, Project management, B2B или B2C, ще придобие много ценни нови знания и ще получи полезна, важна и релевантна информация в сферата на Excel, Power BI, Power Query, Power Pivot (DAX), Data Analysis  и Visualization, Financial Modelling и приложението им за целите на бизнеса. 

    Очакваме и тази година поне 300 души да се включат в конференцията и мастъркласовете.

    Разбира се, участниците в събитието трябва да владеят над средното ниво Excel и свързаните с него инструменти, тъй като нивото на лекциите ще е високо. 

    Какви са цените на билетите и как става регистрацията за участие?
    Цената за участие в конференцията на 24 април е 265 лв., като срещу това участниците получават освен 11 лекции на световни топ експерти, също и 2 кафе паузи, обяд, официален коктейл след събитието, сертификат за участие и възможност за бизнес нетуъркинг. Имаме и пакети за мастъркласовете, за които обаче местата са почти изчерпани.

    Всеки, който проявява интерес към Bulgaria Excel Days 2024, може да се регистрира през платформата на партньорите ни sabitie.bg.

    Или като се свърже директно с нас, ITraining, и заяви участие.

    Вие лично от кои лектори и теми се вълнувате най-много и защо? 
    Винаги подбираме внимателно line up-a лектори за всяко издание на събитието. Стремим се да има и познати лица, получили високи оценки за представянето си на предишни издания, но поне половината от лекторите да са нови, участващи за първи път на Bulgaria Excel Days.

    Българската публика например харесва много Кен Пълс и Гаспър Каменшек. Неслучайно мастъркласовете им вече са почти продадени.

    Кен Пълс, Канада – редовен лектор на Bulgaria Excel Days. Снимка: ITraining

    Но аз лично с голямо нетърпение очаквам да видя на сцената и световни звезди на глобалната Excel общност, които досега не са идвали в България – като Сумит Бансал и Чандийп Чабра. Марк Проктор и Джордан Голдмайер също са страхотни лектори, имах възможност да ги гледам на Global Excel Summit London тази година. Определено си заслужава и Алън Мъри, който участва и през 2022 и остави отлични впечатления… А Андрю от Латвия е шеф на Световната купа по e-Sport в сферата на Excel и финансовото моделиране и се радва на огромна популярност.

    Защо подобно събитие е нужно в България, с какво е по-различно и как този форум се стреми да подпомогне бизнес професионалистите?
    Въпреки че за всяко издание имаме немалко регистрации от чужбина (имали сме участници от Северна Македония, Унгария, Швейцария, Нидерландия, Австрия, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Румъния, Гърция, Полша, САЩ, Норвегия, Саудитска Арабия), основната част от публиката ни е от България.

    Виждам смисъла от Bulgaria Excel Days в две посоки. От една страна, такова събитие допринася много за „ъпгрейда“, за повишаване на нивото на знанията и уменията на представителите на българския бизнес, срещайки се с най-новото в сферата на Excel, Power BI и т.н. Неслучайно лекторите, които сме канили, досега винаги са били приятно изненадани от високото ниво на българската аудитория.

     Bulgaria Excel Days 2022. Снимка: ITraining

    И много ми се иска това да продължи, все повече български компании и бизнес организации да открият Bulgaria Excel Days и да се включат в събитието. Уверявам ги, че няма да съжаляват.

    След всяко издание правим анкета за обратна връзка и получаваме отговори от голям процент участници.  Над 90% от тях са изключително доволни или доволни от събитието и биха препоръчали със сигурност или по-скоро биха препоръчали Bulgaria Excel Days на свои колеги. А за над 75% наученото на Bulgaria Excel Days има голяма практическа полза.

    Но не по-малко важно е, че благодарение на това събитие в България започна да се формира своеобразна Excel общност от колеги и приятели. А това е изключително ценно за мен, защото отношението ми към Excel е много повече от бизнес, любимият ми Excel, който догодина ще навърши 40 години, е неразривна част от моя живот.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 11 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 12 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 13 часа
    преди 16 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата