понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    993 прочитания

    Microsoft и Quantinuum с пробив при квантовите компютри

    Масовото разпространения на квантовите компютри е още една стъпка по-близо
    08 април 2024, 09:57 a+ a- a

    Снимка: Microsoft

    Microsoft и Quantinuum заявиха, че са постигнали ключова стъпка в превръщането на квантовите компютри в търговска реалност, като ги направят по-надеждни.

    Това е последният ход в надпреварата за усъвършенстване на квантовите изчисления, в която технологични фирми като Microsoft, Google на Alphabet и IBM се борят както с конкуренти, така и с държави, за да създадат машини, които се възползват от предимствата на квантовата механика, за да обещаят скорости, много по-бързи от конвенционалните базирани на силиция компютри. Тези квантови машини биха могли да направят осъществими научни изчисления, които иначе биха отнели милиони години с днешните класически компютри, отбелязва „Ройтерс“.

    Но основната единица на квантовите компютри - наречена „кубит“ - е бърза, но придирчива, създавайки грешки в данните, ако квантовият компютър е дори леко обезпокоен. За да разрешат този проблем, квантовите изследователи често изграждат повече физически кубити от необходимото и използват техники за коригиране на грешки, за да доведат до по-малък брой надеждни и полезни кубити.

    Microsoft и Quantinuum съобщиха, че са направили пробив в тази област. Microsoft приложи алгоритъм за коригиране на грешки, който написа към физическите кубити на Quantinuum, давайки около четири надеждни кубита от 30 физически.

    Джейсън Зандер, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft за стратегически мисии и технологии, каза, че компанията вярва, че това е най-доброто съотношение на надеждни кубити от квантов чип, което някога е показвано. „Проведохме повече от 14 000 индивидуални експеримента без нито една грешка. Това е до 800 пъти по-добре от всичко регистрирано“, каза Зандер в интервю за „Ройтерс“.

    Microsoft заяви, че планира да пусне технологията за своите клиенти на облачни компютри през следващите месеци.

    Квантовите изследователи, както в Quantinuum, така и в неговите конкуренти, често цитират цифра от около 100 надеждни кубита като брой, необходим за победа над конвенционален суперкомпютър. Нито Microsoft, нито Quantinuum казаха още колко години ще им трябват, за да използват новата техника, за да достигнат 100 надеждни кубита. Но Иляс Хан, главен продуктов директор на Quantinuum, каза: „Настоящото мнение е, че сме намалили поне две години, ако не и повече.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 6 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата