понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    806 прочитания

    Българската Shelly Group иска да автоматизира управлението на фотоволтаични паркове

    Системата им позволява на производителите, търговците и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно
    09 април 2024, 10:46 a+ a- a

    снимка: Istock

    В отговор на предизвикателствата пред производителите на енергия, Shelly Group и ECO Energy разработиха съвместно иновативна система за автоматизация на управлението на фотоволтаични паркове. Системата е съвместима с над 90% от инверторите, използвани в фотоволтаичните централи, и позволява на производителите, търговците и операторите на енергийната система да контролират множество слънчеви паркове и инвертори едновременно. Решението значително подобрява баланса на електропреносната система и балансиращите групи според заявената от тях енергия или при необходимост.

    Системата се отличава с лесно и интуитивно управление: търговците, производителите или оператора на преносната мрежа е нужно само да посочат часовете, през които производството трябва да бъде намалено. Разработеният от Shelly Group и ECO Energy продукт автоматично ограничава или прекратява производството на избраните или групата избрани фотоволтаични електроцентрали. Интеграцията на системата не изисква модификация в инвертори, топологията на системата и комуникационните връзки, като управлението е изцяло софтуерно, за да се избегне физическото отделяне или внезапно спиране на системите, които биха могли да доведат до дефекти на оборудването.

    „Да се сблъскаме с електропреносна мрежа, наситена със слънчева енергия в пикови часове, е съвременен парадокс на изобилието“, коментира Димитър Димитров, създател и главен изпълнителен директор на Shelly Group. „Нашата цел е не само да решим настоящия проблем на прекомерно производство, но и да сме пионери в създаването на по-умна и гъвкава система, която защитава интересите на нашите клиенти и партньори, и поддържа стабилността на електропреносната мрежата. Сътрудничеството между Shelly Group и ECO Energy е пример за нашата ангажираност към иновациите и отговорността ни към нуждите на пазара. Нашето решение е доказателство за това, какво може да се постигне, когато технологията срещне предвидливостта в динамичния пазар на електроенергия“, допълва Димитър Димитров.

    Отдалеченото управление и контрол позволяват корекции в реално време и с възможност за увеличаване или намаляване на производството на даден обект или група обекти в диапазон от 0% до 100% от реалната мощност в бъдеще. Системата позволява да бъде автоматизирана спрямо борсовите цени за ден напред или за 15 минути, като следи почасово за обема произведена енергия и коригира работата на инверторите, за да не надвишат заявеното производство или при възможност да го увеличат по заявка на търговците.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата