вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2176 прочитания

    Microsoft планира AI център в Лондон

    Той ще се ръководи от Мустафа Сюлейман, роденият в Лондон съосновател на Google DeepMind
    10 април 2024, 13:54 a+ a- a

    Снимка: Microsoft

    Microsoft обяви планове за нов център за изкуствен интелект (ИИ/AI) в Лондон, фокусиран върху разработването на продукти и изследвания. Отделът ще се ръководи от Мустафа Сюлейман, роденият в Лондон съосновател на Google DeepMind, когото Microsoft нае миналия месец.

    Като основен поддръжник на създателя на ChatGPT OpenAI, Microsoft е световен лидер в бързо развиващата се технология, отбелязва „Ройтерс“. Но конкуренцията за таланти в областта на изкуствения интелект се засилва в цяла Европа през последните 18 месеца. Microsoft може да се опита да наеме експерти от други компании, фокусирани върху ИИ, за персонал в новото си звено, като DeepMind или OpenAI.

    Този ход също така представлява победа за Великобритания, която се стреми да утвърди своята позиция на технологична суперсила, откакто беше домакин на първата в света глобална среща на върха за безопасността на ИИ през ноември.

    Миналия месец Microsoft нае съоснователя на DeepMind Сюлейман, за да управлява вътрешното подразделение на Microsoft AI. Сюлейман напусна собствената си наскоро създадена компания, Inflection AI, за да се присъедини към Microsoft, като взе десетки служители със себе си.

    Ходът получи някои критики, тъй като прехвърлянето на персонал означава, че Microsoft избягва регулаторния контрол, който обикновено идва с традиционно придобиване.

    Въпреки че остава неясно колко работни места ще създаде новият център, съобщението се основава на неотдавнашния ангажимент на Microsoft да инвестира 2,5 милиарда паунда в инфраструктура за центрове за данни и подобряване на уменията за AI в цяла Великобритания.

    „Знам – чрез тясната ми работа с лидери на мисълта в правителството на Обединеното кралство, бизнес общността и академичните среди – че страната се е ангажирала да развива ИИ по отговорен начин и с ангажимент на първо място за безопасността, да стимулира инвестиции, иновации и икономически растеж“, пише Сюлейман в публикация в блога на компанията. „Нашето решение да отворим този център в Обединеното кралство отразява тази амбиция.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 9 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 10 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 12 часа
    преди 15 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата