петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12986 прочитания

    Стаж в Nasekomo: Научете повече от Весела Георгиева - HR Мениджър

    За първи път тази година биотехнологичната компания стартира стажантска програма, кандидатстването е отворено до края на април 2024
    23 април 2024, 09:31 a+ a- a

    Весела Георгиева - HR Мениджър в Nasekomo. Снимка: Личен архив

    В рубриката „Стаж в...“ компаниите разказват за своите актуални стажантски програми и за кого са подходящи. Как протича стажът в биотехнологичната компания Nasekomo, научете от Весела Георгиева - HR Мениджър. За първи път тази година компанията стартира стажантска програма, а кандидатстването е отворено до края на април 2024.

    Nasekomo е посветена на индустриалното развитие на биоконверсията чрез насекоми с цел устойчиво и висококачествено производство на протеин. Компанията адресира глобални предизвикателства като изхранването на човечеството, създавайки иновативни решения на базата на нови технологии за автоматизация и свързаност, базирани на AI. В областта на селекцията компанията черпи опит чрез Fly Genetics – съвместно предприятие с френската Groupe Grimaud. В производството на протеин Nasekomo прилага кръгов модел с потенциал да вдъхнови и въведе практики за устойчивост и в други индустрии. Продуктите от насекомото Hermetia Illucens, с което компанията работи, намират различни приложения във фуражи и храна за домашни животни, органични торове и други области, повишавайки тяхната природосъобразност.   

    Име: Nasekomo
    Сектор: Биотехнологии
    Създадена: 2018 г.
    Брой служители: 70
    Офис в България: София, с. Лозен

    Какво ви мотивира да създадете стажантска програма?
    Nasekomo е биотехнологична компания, насочена към развитието на насекомната индустрия. При нас науката среща новаторството и двете вървят ръка за ръка. В работата си създаваме иновации чрез силата на природните науки и интелигентните технологии. Индустриалното отглеждане на насекоми е нова и малко позната сфера. Нашите учени работят в области като биология, химия, биотехнологии, агрономия, инженерство, интелигентни технологии. Решихме да създадем стажантската програма, защото често студентите и вече завършили експерти споделят, че почти нямат възможности за добиване на практически опит по специалността си. Ние искаме да дадем шанс на младите учени да приложат знанията си на практика и заедно да открием най-добрите начини за прилагане на науката в реална среда. Искаме да ги мотивираме и да открием пред тях една иновативна индустрия, която с развитието си ще има все по-голяма нужда от тях. 

    Кога стартира първото издание и как ще протече?
    Първото издание на стажантската ни програма стартира в края на март и в момента е в първия си етап, в който кандидатите могат да заявят своето желание за участие. Кандидатстването е отворено до края на април (позициите за стаж може да видите тук, тук и тук). След това ще преминем към етапа на подбор и очакваме първите стажанти да се присъединят към нашия екип в началото на лятото.  

    За кого е подходяща и в кои отдели ще приемате стажанти? 
    Стажантската програма е отворена за студенти, които следват бакалавърска или магистърска степен по биология, ентомология, биотехнологии, агрономия, микробиология или сродни специалности. Избраните стажанти ще работят директно с опитния изследователски и развоен екип на Nasekomo и ще имат възможността да се присъединят към три текущи научни проекта, свързани с отглеждането на Hermetia illucens (черна муха войник) и да проследят провеждането им в реална среда.

    Кои са критериите, на които държите най-много при подбора? Трябва ли кандидатите да имат завършен определен курс, или да изучават определени специалности?
    Когато участваме на кариерни форуми или други събития и студентите ни задават тези въпроси, ние винаги казваме, че търсим съмишленици. И това не е случайно. Най-важният критерий, по който ще изберем бъдещите си колеги, е да припознават нашата кауза и да бъдат готови да се включат в екипа ни, за да създадем заедно по-щадяща природата хранителна верига от тази, която в момента човекът експлоатира. Не сме поставяли изисквания по отношение на завършен курс, искаме да дадем шанс на всички. Възможно е кандидатите да бъдат и в начален етап на своето образование. Ние сме международен екип и работният език в компанията е английски, затова познанията по английски език също са един от решаващите критерии.  

    В какви направления ще могат да се развиват стажантите?
    Колегите, които бъдат избрани да работят с нас, ще участват в реализацията на три научни проекта. Първият изследва въздействието на пробиотиците в процеса на отглеждане на насекомото Hermetia Illucens с цел подобряване на темповете на растеж и ефективността на храненето. Другият проект разглежда темата за биоакумулация на важни молекули и oсигуряване на балансирана диета, богата на основни хранителни вещества за оптимална производителност и силна имунна система. Третият е свързан с акумулиране на данни с цел обучението на изкуствен интелект и развитието на библиотека от данни. Дигитализацията е един от приоритетите ни и смеем да кажем, че сме основоположници на много въведения в процеса на отглеждане на черната муха войник. 

    Във всички дейности стажантите ще работят рамо до рамо с екипа ни по научноизследователска и развойна дейност. 

    Как ще се формализират отношенията със стажантите? Програмата платена ли е?
    Стажантите ще бъдат наети на срочен трудов договор, ще получават месечно възнаграждение и ще могат да се възползват от всички социални придобивки, които компанията предлага. 

    Колко души ще могат да се включат в първото издание на програмата и колко време продължава тя?
    Продължителността на стажантската програма варира от 4 до 30 седмици в зависимост от възможностите на студентите и времевата рамка на проекта, към който решат да се присъединят. Желанието ни е да сме максимално гъвкави. В това издание на програмата планираме да приемем между трима и шестима стажанти. 

    Какви са сроковете за кандидатстване и какви са очакванията на компанията?
    Срокът за кандидатстване е до края на април. Вече проведохме срещи със студенти от Факултета по биология към СУ „Св. Климент Охридски“ и студенти по ветеринарна медицина в Лесотехнически университет. Очакваме висок интерес към стажантската ни програма. Вярваме, че студентите ще оценят не само рядката възможност да съчетаят наука и практика, а и възможностите за реализация и принос, който техният труд може да има за едно по-устойчиво бъдеще. 

    Какви ще бъдат стъпките за подбор? Какво могат да очакват кандидатите?
    След като приключи периодът на кандидатстване, ще се свържем с избраните кандидати, с които ще планираме кратки онлайн опознавателни разговори. Вторият кръг от процеса включва среща на място в демонстрационния ни център близо до село Лозен, в която ще се включат и менторите на бъдещите стажанти. Планът ни е подборът да е приключил до края на май. Стартовата дата ще зависи от възможностите на всеки стажант и нуждите на съответния проект.

    За много от бъдещите ви стажанти вие може да сте първи работодател. Какъв съвет бихте дали на кандидатите, на които им предстои интервю за стажантската програма?
    Бъдете себе си, бъдете искрени, не се притеснявайте да задавате въпроси. Това е принципът, който и аз самата следвам по време на интервю. Подборът е двустранен процес, в който и двете страни трябва да разберат повече за другата и да са удовлетворени от резултата. А това може да се постигне само ако сме откровени един с друг. 

    Какви са плановете на компанията в бъдеще и каква роля ще играе стажантската Ви програма?
    Nasekomo има амбициозен план да разшири своята дейност в областта на биоконверсия чрез насекоми, като създаде франчайз мрежа от свързани помежду си фабрики. Всички познания за този вид насекомо и осигуряване на най-благоприятна среда, процесите и дигитализацията на всеки аспект от индустриалното му отглеждане, в които сме иноватор, ще имат огромно влияние не само върху функционирането на нашата франчайз мрежа, а и върху развитието на насекомната индустрия като цяло. Защото тя, от своя страна, може да повлияе на хранителната и аграрната индустрия да функционират като кръгови икономики и да създават продукти без вреда за природата. Очаква ни много работа. Надяваме се, че чрез стажантската програма ще намерим съмишленици, които ще ни подкрепят в изпълнението на тази цел и ще бъдат двигател за промяна. 

    Вижте профила и актуалните позиции за работа и стаж на NASEKOMO AD в JOBS.bg


    ВИЖТЕ ОЩЕ от рубриката СТАЖ В...

    Стаж в Електрохолд: Научете повече от Ваня Траянова и Таня Чиренска от HR екипа

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 1 ден
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19