понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    40604 прочитания

    Какво означава да имаш добър живот?

    Десетки години учени анализират живота на 724 мъже, тяхната работа, личен живот, здравословно състояние, за да стигнат до няколко основни извода
    28 декември 2015, 13:23 a+ a- a

    Какво ни поддържа щастливи и здрави? На какво се гради добрият живот? Ако си мислите, че това са парите и славата, не сте сами. За мнозинството хора това са двете най-важни цели в живота. Но дали е така? Те ли са истинската предпоставка за щастлив живот?

    Като директор на 75-годишно изследване на развитието на възрастните (Harvard Study of Adult Development) психиатърът Робърт Валдингер дава ценни уроци за истинското щастие и удовлетвореност от живота. За да достигнат до тях, десетки години учените анализират живота на 724 мъже, тяхната работа, личен живот, здравословно състояние. Посещават домовете им, задават им въпроси, говорят си с децата и жените им, сканират мозъците им, анализират кръвните им проби, здравния им статус... Към момента 60 от тях все още са живи и са част от проекта, повечето от които вече на около 90 години. Проучването оцелява благодарение на упоритостта на няколко поколения от изследователи. Робърт Валдингер е четвъртият директор на изследването.

    И какъв е изводът от анализа на събраните в продължения на десетилетия хиляди страници данни и информация?

    Добрият живот се гради на добрите връзки. Добрите взаимоотношения (със семейството, приятелите, обществото) ни поддържат здрави и щастливи.

    Учените извеждат три големи урока за взаимоотношенията: 

    1. Социалните контакти са наистина важни за нас. Самотата убива. Проучването показва, че хората, които поддържат повече социални контакти, са по-щастливи, по-здрави и живеят по-дълго. Самотата може да бъде отровна за човешкия организъм. Хората, които са по-изолирани и затворени, са по-нещастни, имат повече здравословни проблеми, мозъчните им функции се забавят по-рано и като цяло живеят по-малко. 

    2. Не е важен броят на приятелите, които имаш, нито пък дали си обвързан, или не. Това, което има значение, е качеството на връзките. Човек може да бъде самотен и сред тълпата или дори когато има половинка до себе си. Да живееш в лоша връзка е много по-пагубно за щастието и здравето, отколкото разводът. И обратното – да поддържаш добри, близки и топли отношения е предпоставка за щастлив и здравословен начин на живот. Удовлетвореността от връзките в живота е това, което има значение, не самите връзки. Нещо повече, тази удовлетвореност забавя процеса на стареене и ни поддържа млади. 

    3. Добрите взаимоотношения не само защитават нашите тела, но и мозъците ни и са предпоставка за по-добра памет на стари години. Данните показват, че мозъчните функции на възрастни хора, които поддържат стабилни и дълбоки връзки до дълбока старост, отслабват много по-бавно. 

    Вижте презентация на Валдингер в рамките на TED

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 1 час
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 2 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата