четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    74565 прочитания

    Какви текстилни материи има?

    Материите на дрехите, които носим, имат пряко отражение върху нашето здраве и комфорт
    25 април 2016, 17:52 a+ a- a

    Четете ли състава на материята върху етикета, когато си избирате дрехи? Запленени от модела, цветовете или пък изгодната цена на една дреха, обикновено забравяме за материята или пък тя не е фактор, който влияе на избора ни. А материите на дрехите, които носим, особено тези, които имат пряк контакт с кожата ни, имат пряко отражение върху нашето здраве и комфорт. 

    Какви са основните видове материи и как ни влияят те? Текстилните влакна могат да се разделят на два основни типа - естествени и химични.

    Естествени 

    Естествените материи са с растителен произход (памук, лен, коноп и др.) и с животински произход (вълна, коприна, кашмир и др.). Най-добре човешкото тяло се чувства в естествени материи. Особено когато те имат пряк допир с кожата ни. Естествените материи позволяват на тялото ни да диша, не задържат потта и не причиняват зачервявания, обриви и алергии. Те обаче са малко по-взискателни и капризни в сравнение с изкуствените. Повече се мачкат, свиват се при изпиране на по-висока температура и избеляват с течение на времето. Ето кои са най-популярните естествени материи: 

    1. Памук. Памукът е мек, силно попивателен и се цапа лесно. Памучните материи са подходящи за бельо, спално бельо, хавлии, тениски и др. Мачка се лесно, но се и глади лесно. При пране на по-висока температура се свива. С течение на времето губи формата си и избелява.

    2. Лен. Ленът е по-лек, по-здрав и малко по-твърд от памука. Няма попивателните му свойства, но пък позволява на тялото да диша и държи хладно. Изключително подходящ е за летни дрехи. Недостатък е че много лесно се мачка и отпуска при носене. 

    3. Естествена вълна. Обикновено се добива от овце, но и от други животни. Това е най-топлата естествена материя и обикновено е подходяща за пуловери. Недостатък е, че „боде“ кожата, ако не е обработена добре, пере се на ръка във хладка вода и съхне трудно. 

    4. Кашмир. Кашмирът е вид козя вълна - значително по-скъпа, но и по-фина, лека, здрава и мека материя от овчата вълна. Също се пере на ръка и се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне.

    5. Коприна. Това е нишка, която се получава от копринени буби. Изключително скъпа, фина, мека, гладка и много здрава материя.  Има нулева еластичност. 

    Въпреки че са по-скъпи, в света на модата все повече навлизат и започват да се използват и сравнително нови естествени материали като екопамук, рамия, коприва, бамбук и др. 

    Химични

    Химичните влакна от своя страна се делят на изкуствени и синтетични.

    Изкуствени материи

    Изкуствените материи се получават от естествени целулозни нишки, но се обработват допълнително като синтетичните материи. Такава материя е вискозата (изкуствената коприна). Въпреки че носи наименованието „изкуствена“, вискозата има хигиенни свойства подобни на естествени материали. Тя може да бъде изкуствен заместител на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, не спарва и попива добре. 

    Синтетичните материи

    Синтетичните материи, които често погрешно се наричат „изкуствени”, са тези, които съдържат в наименованието си представката „поли-”, като полиестер и полиакрил например. Те се получават на основата на петрол.  Те са много по-здрави и по-издръжливи в сравнение с естествените, но не позволяват на тялото да диша, спарват и поемат миризмите. Затова трябва да се перат и по-често. Дрехите от полиестер обикновено не се мачкат, но често се наелектризират и „пукат”, а по-повърхността им се образуват топчета от преплетени и усукани краища на влакна. Синтетичните материи се замърсяват по-лесно, а петната се отстраняват по-трудно. Ето и кои са най-популярните: 

    1. Полиестер. Полиестерът е вид полимер, т.е. химично съединение. Най-често под полиестер се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” – същото вещество, от което се правят пластмасовите шишета. 

    2. Акрил. Акрилът е изкуствена вълна. Той е лек и мек на допир, но не държи толкова топло, колкото естествената вълна. Запазва цвета си по-дълго. 

    3. Найлон. Найлонът е тънък, лесно се наелектризира, не топли и спарва. Не е подходящ за изработката на дрехи, с изключение на такива за външно покритие - против дъжд и вятър.   

    4. Ликра, или еластан. Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

    Съставът на една дреха задължително трябва да бъде указан върху етикета.  Много често за изработката на дрехи се използват повече от един вид текстилни влакна, като съотношението задължително трябва да бъде указано на етикета. 

    Как можем да разпознаем различните материи? 

    Въпреки че за някои материи това е изключително лесно от пръв поглед или при допир, то има случаи, в които се изисква голям опит и познания. А предвид все по-голямото разнообразие от текстилни влакна, това става все по-трудно. Ако все пак искате да пробвате, вземете парче плат или текстилна нишка и ги запалете. Памукът, ленът и вискозата са леснозапалими, горят бързо с миризма на горена хартия, а след изгаряне оставят фина пепел. Вълната и естествената коприна също са леснозапалими, самогасящи се и отделят миризма на горен косъм. Полиестерът е труднозапалим, от пламъка се свива, омеква и се топи, като оставя твърдо черно топче. По подобен начин реагират и другите синтетични материи.  

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 6 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 9 часа
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 10 часа
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 12 часа
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19